Fietsen en vers brood

De Amerikaanse schrijver Russell Shorto woont en werkt in Amsterdam. Hij is de schrijver van het boek “Island at the center of the world” (vertaald als Nieuw-Amsterdam) over de vroege geschiedenis van Manhattan, toen dit nog een Nederlandse kolonie was. 

In een bijdrage in de New York Times schrijft Shorto over opmerkelijke verschillen tussen de Amerikaanse en de Nederlandse samenleving aan de hand van fietsen en vers brood.

“[….] Nederlandse autorijders worden geleerd dat wanneer je op het punt staat om uit de auto te stappen, je de deurkruk met je rechterhand moet vastpakken – daarbij breng je je arm over je lichaam naar de deur. Dit dwingt een bestuurder om de schouders en het hoofd te draaien, zodat hij vóór het openen van de deur kan zien of er van achteren een fiets aankomt. Ook moeten alle Nederlandse kinderen een fiets-en-veiligheid examen afleggen op school. Het naast elkaar bestaan van verschillende vormen van reizen is diep verankerd in de cultuur.

Dit heeft op zijn beurt betrekking op tal van andere zaken – zoals brood. Hoe? Fietsers kunnen niet zes tassen met boodschappen vervoeren, dus bulk-inkopen doen wordt bijna niet gedaan. In plaats van winkelen voor een week, stoppen mensen dagelijks bij de (super)markt. Dus is er geen noodzaak voor het maken van brood dat dagen lang goedblijft. Het resultaat: goed brood.”

Lees het artikel in de New York Times

Zie ook: www.russellshorto.com

Categorieën