Fietsen loont!

Fietsen naar het werk levert steeds meer op. Het is gezonder voor milieu en mens, fietsers staan niet in de file en uit TNO onderzoek, zoals gisteren gepresenteerd op de FietsVak in Rosmalen door staatsecretaris Huizinga van het ministerie van Verkeer en Waterstaat, blijkt dat fietsende werknemers een lager ziekteverzuim hebben dan hun collega’s die niet fietsen.

Volgens het TNO rapport verzuimen werknemers die regelmatig fietsen gemiddeld ruim 1 dag minder dan hun collega’s die niet fietsen. Op dit moment fietsen 25% van de mensen naar het werk. Als dat met 1 % toeneemt levert dat de BV Nederland 27 miljoen op, nog los van de besparing op filekosten en lagere CO2 uitstoot. Ook bleek uit het onderzoek dat 48% van de organisaties fietsen naar het werk stimuleert en dat de bedrijven die dit nog niet doen op zoek zijn naar samenwerking om het fietsen naar het werk professioneel te promoten. Genoeg redenen om in te blijven zetten op een goede concurrentiepositie van de fiets voor woon-werkverkeer.

De concurrentiepositie van de fiets wordt sterker door het aanbieden van snelle en comfortabele fietsroutes. Het is één van de redenen voor de automobilist om over te stappen van auto naar fiets. Het project ‘Fiets filevrij!’ bestaat uit het verbeteren van bestaande fietsroutes in Nederland, door onder meer het wegnemen van barrières en het verhogen van de kwaliteit en het imago en daarmee de concurrentiepositie. Het gaat om woon-werktrajecten tot maximaal 15 km. Ook geeft het project bedrijven informatie over hoe zij fietsen naar het werk binnen hun organisatie aantrekkelijker kunnen maken en inzicht in de fiscale aspecten van fietsen als vervoersmiddel voor woon-werk verkeer.

Het project ‘Fiets filevrij!’ startte in 2006 onder de vlag van FileProof: een project van het ministerie van Verkeer en Waterstaat voor aanpak van de files op de korte termijn. Het ministerie en Fietsersbond werkten nauw samen in dit project. De Tweede Kamer besloot eind december 2008 om 10 miljoen euro extra uit te trekken om fietsprojecten te stimuleren. Het ministerie van Verkeer en Waterstaat geeft daarom ook in 2009 subsidie aan het project ‘Fiets filevrij!’. De Fietsersbond is gevraagd de opgedane kennis te bundelen en een voorstel voor vervolg te maken.

Eerder werd in het kader van de mobiliteitsaanpak al 15 miljoen gereserveerd voor de aanleg van snelle fietsroutes als alternatief voor automobilisten op filerijke trajecten. Op de Filevrije Dag nam 36% van de automobilisten de fiets in plaats van de auto. De Fietsersbond is blij dat de landelijke overheid erkent dat naast autosnelwegen, ook interlokale fietsverbindingen rijkssteun verdienen. Het extra geld is vooral nodig voor kostbare onderdelen als fietstunnels en fietsbruggen. Deze onderdelen zijn essentieel om de fietsroutes korter en veiliger en dus aantrekkelijker te maken.

Link: www.fietsfilevrij.nl
Lees: toespraak van staatssecretaris Tineke Huizinga op de FietsVAK
Download: samenvatting TNO rapport (pdf)

Categorieën