Nederlandse gemeenten moeten meer doen voor fietsers met een fysieke beperking. Dat stelt de Fietsersbond in een rapport dat verschijnt in de Week van de Toegankelijkheid. Betere en bredere fietspaden en het drastisch verminderen van het aantal hindernissen om te gaan fietsen zorgen ervoor dat mensen met een fysieke beperking toch de vrijheid hebben om te fietsen.
Klik op de omslag om het rapport te downloaden.
In Nederland hebben 2 miljoen mensen een fysieke beperking, waaronder rolstoelgebruikers, mensen met gehoorproblemen, zichtproblemen, evenwichtsproblemen, reuma, maag-lever-darmproblemen, spierziektes en COPD. Hoewel niet alle mensen met een beperking kunnen fietsen, is het voor veel mensen toch een ideale mogelijkheid om zich onafhankelijk te kunnen verplaatsen. Onder meer door (elektrische) driewielfietsen, handbikes, loopfietsen en aangepaste ligfietsen groeit het aantal fietsers met een beperking gestaag.
Blinde vlek
Volgens Fietsersbond-directeur Esther van Garderen is toegankelijkheid voor fietsers met een beperking een blinde vlek voor veel gemeenten. “De meeste fietsinfrastructuur wordt ontworpen voor jonge fitte fietsers op een tweewieler. Die hebben geen moeite met smalle of hobbelige fietspaden, en tillen ook zonder moeite hun fiets in een etagerek. Als je op een driewielfiets of een handbike moet rijden, dan kijk je daar heel anders naar.”
In het rapport doet de Fietsersbond op basis van gesprekken met ervaringsdeskundigen suggesties om de toegankelijkheid van fietsen voor mensen met een beperking te vergroten. Zo kunnen er in fietsenstallingen speciale plaatsen voor aangepaste fietsen worden gereserveerd, moeten fietspaden waterpas worden aangelegd en is het verstandig om bij omleidingen ook rekening te houden met fietsers met een beperking.
Wij willen meer aandacht voor fietsers met een beperking
Toegankelijkheid voor fietsers met een beperking is een blinde vlek voor veel gemeenten. We voeren campagne om de problemen bekender te maken en spreken politici erop aan. Jij wil toch ook dat iedereen zorgeloos door ons prachtige fietsland kan fietsen? Steun ons dan met een donatie!
Pia, Eindhoven – Als ik met mijn handbike naar het centrum ga, dan kan ik mijn fiets nergens bewaakt stallen. Dat is heel jammer, want het is een duur ding. De stallingen zijn allemaal niet goed toegankelijk, de hellingen zijn te steil of er is een roltapijt. Ze gaan hier nu onder het Stationsplein een nieuwe stalling bouwen. Die wordt niet toegankelijk voor mijn handbike. Dat vind ik echt schandalig.
Sebastiaan, Bennekom – Als ik op een driewielfiets rij, dan voel ik oneffenheden veel meer. Klinkers worden steeds vaker in een soort visgraat aangelegd. Dat voel je misschien niet op een tweewieler, maar op een driewieler is elke hobbel direct voelbaar.
Isolde, Drunen – Ik fiets meestal samen met iemand anders. Als ik dan een wegversmalling tegenkom, zoals hekjes of paaltjes, dan kan ik dat met die persoon samen oplossen. Toen ik laatst alleen een versperring tegenkwam kon ik gelukkig samen met een voorbijganger samen de fiets optillen.
Sebastiaan en Isolde fietsen vaak samen
Quirijn, Velp – Hier op de Veluwe zijn veel smalle betonnen fietspaden, waar de berm vaak flink lager ligt dan het fietspad. Als je elkaar moet passeren, dan moet een van de twee een stukje de berm in. Maar als mijn wiel de berm raakt, dan kom ik los van de grond en kiep ik om.
Ingrid, Geldrop – Er zijn maar drie van deze off-road fietsen in Nederland. Dat zorgt ervoor dat heel veel mensen geen idee hebben wat daar rijdt. Auto’s zien je vaak niet, al helpt de vlag op mijn fiets wel. Andere fietsers snappen niet dat je breed bent en niet zomaar even aan de kant kan gaan op het fietspad. Soms krijg je dan de vervelendste opmerkingen naar je hoofd geslingerd.
Als je een doodlopende straat inrijdt, dan staat daar een bordje ‘uitgezonderd fietsers’ onder het verkeersbord. Maar dan kom je aan het eind, en dan is daar een tunneltje met een trap en een fietsgleuf, of een heel smal boerenpaadje waarop ik met mijn driewielfiets helemaal niet goed kan fietsen. Eigenlijk zou er een bordje moeten komen of een fietsroute ook voor driewielfietsen geschikt is.
Andere fietsers hebben geen idee hoe het werkt, zo’n driewielfiets. Als ik ze wil inhalen, dan zijn mensen altijd verbaasd, omdat ze niet omkijken en een tweewieler verwachten. Het zou mooi zijn als er een soort reclamecampagne zou komen, dan zien mensen dat we er zijn en dat we ook niet zielig zijn.
Door de combinatie van mijn fiets met mijn rollator heb ik echt ontzettend veel vrijheid. Dat is heel fijn. Ik krijg eigenlijk altijd wel voorrang, in ieder geval sneller dan mijn vriend op zijn tweewieler. Eigenlijk gaat het heel goed, maar diepe kuilen en boomwortels zijn een gruwel. Op een driewieler voel je echt alles.
Als ik mijn fiets geparkeerd heb, dan moet ik als ik terugkom vaak eerst een aantal andere fietsen aan de kant rijden omdat mijn fiets helemaal ingebouwd is. Ik rijd op deze fiets omdat ik kwetsbare armen heb, en dan is het niet fijn om andermans e-bike te moeten verslepen.
Galerij navigatie
Kosten
Naast de verbetering van de infrastructuur is ook belangrijk dat er wordt gewerkt aan de betaalbaarheid van aangepaste fietsen en de erkenning van fietsers met een beperking. Esther van Garderen: “Aangepaste fietsen zijn relatief duur en dus niet voor iedereen zomaar te betalen. De regels voor verstrekking via de Wet maatschappelijke ondersteuning zijn per gemeente verschillend. Dat moet echt veranderen. Aangepaste fietsen geven mensen met een beperking vrijheid om zonder hulp te gaan en te staan waar ze willen. Bovendien is het veel gezonder om te fietsen in plaats van het gebruik van een scootmobiel die wel vergoed wordt, want in beweging blijven is veel beter voor je gezondheid. Daar moeten we als samenleving in investeren.”
Het rapport is op donderdag 7 oktober aangeboden aan burgemeester Otwin van Dijk van de gemeente Oude IJsselstreek. Van Dijk zit zelf in een rolstoel en herstelt momenteel van een ongeluk met zijn handbike. Hij is onder meer ambassadeur van het VNG-project VN-Verdrag Handicap. Het rapport wordt in de komende maanden ook aan diverse gemeenten aangeboden door lokale Fietsersbond-afdelingen.
Steven van der Have en Wim Bot, auteurs van het rapport, overhandigen samen met Fietsersbond-directeur Esther van Garderen het rapport aan Otwin van Dijk, burgemeester van Oude IJsselstreek.
pdf ⋅ 2 MB
Fietsers met een beperking verdienen meer aandacht