Internationaal

Fietsersbond adviseert Turkse fietsorganisaties en gemeenten in uniek project

CyclingForAll_
Cycling for all is een project van de Turkse afdeling van het World Resources Institute om de belangenbehartiging voor fietsers in acht Turkse steden te versterken. De Fietsersbond is partner in dit uitwisselingsproject van het Turkse Directoraat voor EU-zaken en de Europese Unie.
Het contact kwam tot stand tijdens een bezoek van het WRI aan Nederland in 2019, georganiseerd door de Dutch Cycling Embassy. Ik hield daar een presentatie over de geschiedenis van de Fietsersbond, de samenwerking met overheden en het tot stand komen van de Tour de Force als unieke coalitie van overheden en maatschappelijke organisaties rond een gemeenschappelijke agenda. Uit dat bezoek aan Nederland is uiteindelijk het project Cycling for All voortgekomen, met de Fietsersbond als partner. Het vindt plaats in het kader van het Civil Society Support Program van het Directoraat voor EU-zaken en wordt gefinancierd door de EU.
Cycling 4 all
De steden van het project
In juni werd een kick-off meeting gehouden, gevolgd door een workshop van vier dagdelen. Gemiddeld waren daarbij veertig mensen aanwezig, merendeels vertegenwoordigers van lokale fietsersorganisaties en daarnaast vertegenwoordigers van gemeenten. De deelnemende gemeenten zijn Adana, Antalya, Esiksehir, Gaziantep, Izmir, Kayseri, Kocaeli en Konya. Einddoel is de ontwikkeling van lokale fietsplannen van gemeenten en actiegroepen samen, uitmondend in een nationaal masterplan.
Tijdens de kick-offmeeting ging ik in op het ontstaan van het Nederlandse fietsbeleid en de rol van de Fietsersbond daarbinnen. Het Nederlandse fietsbeleid kent een bijzondere “orgware”, een samenwerking tussen overheden en maatschappelijke organisaties. De Tour de Force met zijn gedeelde fietsagenda voor de middellange termijn is daar het meest recente voorbeeld van. Ook de Dutch Cycling Embassy past in dat samenwerkingsbeeld. De Fietsersbond was en is in dat gehele veld een belangrijke speler sinds 1975.
Bij de capacity building workshop ging het onder de professionele leiding van het WRI om zaken als missie, burgerschap, doelstellingen, probleemanalyse, stakeholderanalyse, lobby, coalities, netwerken en belangenbehartiging. De fietsactivisten uit de steden waren allemaal erg enthousiast, maar gaven ook aan tegen veel problemen en onwil op te lopen. Duidelijk is dat de verschillen tussen de steden ook groot zijn: zo heeft koploper Konya een masterplan fiets en een fietsafdeling in de gemeente; heeft de fietsorganisatie in Izmir al 130 keer een critical mass georganiseerd en staat Kayseri staat nog aan het begin. Vanuit de rijke ervaring van de Fietsersbond konden wij feedback geven, die erg gewaarderd werd. Zo benadrukten we het belang van een sterke nationale organisatie en de rol die fietsburgemeesters kunnen spelen.
Na de zomer zullen we als Fietsersbond adviseren over de lokale actieplannen en de eindproducten van commentaar voorzien.

Categorieën

Wim Bot

Wim Bot

(Inter)nationaal beleidsadviseur

Fietsgeluk is voor mij in Delft makkelijk en snel naar de binnenstad of naar het station kunnen fietsen. Ik ben verantwoordelijk voor de nationale en internationale beleidsbeïnvloeding; dat betekent dat ik overal en nergens probeer de fiets hoger op de agenda te krijgen. Behaalde successen waar ik trots op ben: het aannemen van de Fietsvisie 2040, het introduceren van de inmiddels gangbare term schaalsprong, extra middelen in de Tweede Kamer voor fietsenstallingen bij stations en voor snelfietsroutes, en de aanpak van scooteroverlast in Amsterdam.