Nieuws

Fietsersbond eert het fietsende schoolkind

Monument en plek op werelderfgoedlijst

Het Nederlandse fietsende schoolkind is uniek in de wereld. Waar in andere landen kinderen vooral met de schoolbus naar school worden gebracht, is het in Nederland een goede gewoonte om je kind met de fiets naar school te sturen. Nederlanders mogen daar trotser op zijn, aldus de Fietsersbond. De Fietsersbond wil daarom dat het fietsende schoolkind wordt toegevoegd aan de UNESCO-lijst van immaterieel werelderfgoed, en dat dit wordt gememoreerd met een speciaal beeld.

Schoolkinderen fietsen in Rotterdam
Schoolkinderen fietsen in Rotterdam Beeld-auteur: Maarten Hartman

Nederlandse helden

Kunstenaar Onno van Dokkum houdt een pleidooi voor een ‘nationaal monument voor het fietsende schoolkind’.
Kunstenaar Onno van Dokkum houdt een pleidooi voor een ‘nationaal monument voor het fietsende schoolkind’. In Nijmegen the bike related congress Velo City 2017 is held. From all over the world people come to talk about the use of the bicycle as a way of transportation. Beeld-auteur: Bas de Meijer

Industrieel ontwerper Onno van Dokkum uit het Gelderse Lathum loopt al vijfentwintig jaar rond met het idee voor een standbeeld voor het fietsende schoolkind. “Fietsende schoolkinderen zijn echt Nederlandse helden. Ze fietsen kilometers per dag door weer en wind. Ze geven het goede voorbeeld aan hun ouders die vaak vanuit angst hun kinderen met de auto naar school willen brengen.”

Toen Van Dokkum vorig jaar Fietsersbond-directeur Saskia Kluit ontmoette, vond hij in haar een gelijkgestemde. “Fietsen geeft kinderen zelfstandigheid, vrijheid en beweging. Dat zijn drie hele belangrijke kernwaarden in hun leven,” aldus Kluit. “Nederlanders vergeten soms hoe belangrijk dat is voor de verdere ontwikkeling van kinderen, terwijl bijna iedereen nog weet hoe het was toen je voor het eerst zonder je ouders op de fiets naar school mocht. Klaar om de wereld te verkennen met je vrienden.”

Intangible heritage

Naast de bekende UNESCO Werelderfgoedlijst met gebouwen en steden beheert de organisatie ook een lijst met immaterieel erfgoed. Uit diverse landen staan hier zaken op die bepalend zijn voor hun cultuur: denk aan de Franse keuken, de Belgische biercultuur, de Portugese Fado en yoga in India. Het fietsende schoolkind is volgens de Fietsersbond een uitgelezen kandidaat om de Nederlandse cultuur te vertegenwoordigen.

Beeld

Kunstenaar Onno van Dokkum houdt een pleidooi voor een ‘nationaal monument voor het fietsende schoolkind’.
Kunstenaar Onno van Dokkum houdt een pleidooi voor een ‘nationaal monument voor het fietsende schoolkind’. Beeld-auteur: Bas de Meijer

De bestempeling tot erfgoed moet volgens de Fietsersbond zijn bekroning krijgen in een speciaal beeld, het liefst geplaatst langs een drukke fietsroute naar school. Ontwerper Onno van Dokkum zit al vol ideeën, maar wordt graag geïnspireerd. Daarom organiseert de Fietsersbond bij de start van het nieuwe schooljaar 2017/2018 een speciale fotowedstrijd waarbij scholieren elkaar op hun fietsroute fotograferen. De winnende foto’s worden gebruikt als inspiratie voor het beeld.
Wanneer en waar het beeld precies geplaatst wordt is nog niet bekend, al hebben volgens Saskia Kluit al diverse gemeenten aangegeven interesse te hebben. “We streven ernaar om over een jaar precies te weten waar het beeld komt.”

‘Iedereen herinnert zich nog hoe hij of zij als kind begon te fietsen. Met vrienden ontdek je de wereld en op weg naar school haal je kattenkwaad uit’

Categorieën