Fietsersbond redt fietspaden in verblijfsgebieden

Dankzij een gerichte actie van de Fietsersbond blijft het in de toekomst mogelijk om vrijliggende fietspaden en fietsstroken aan te leggen langs 30km/h en 60km/h-wegen (de verblijfsgebieden). Oorspronkelijk had de overheid besloten in de nieuwe richtlijn ‘Basiskenmerken wegontwerp’ fietspaden langs dergelijke wegen categorisch te verbieden.

Deze richtlijn is vandaag door het CROW gepubliceerd. Overleg hierover met maatschappelijke groeperingen was naar het oordeel van de overheid niet nodig. Dankzij een gerichte lobby-actie van de Fietsersbond is met steun van de koepels van decentrale overheden (IPO, VNG, Unie van Waterschappen) toch bewerkstelligd dat fietspaden in verblijfsgebieden mogelijk blijven.

Fietsstrook Herenweg Oudorp

Natuurlijk zijn fietsvoorzieningen langs een woonstraat of landbouwweg meestal niet nodig.  Maar in het geval van drukkere wegen of routes met veel fietsers kunnen aparte fietspaden zeer nuttig zijn. Bovendien zijn fietspaden door verblijfsgebieden onmisbaar om tot een fijnmazig fietsnetwerk te kunnen komen. Dergelijke routes zijn niet alleen veilig, maar ook gezonder (minder fijnstof) en worden door fietsers meer gewaardeerd.

Verkeerskundigen denken soms dat 30km/h- en 60km/h-wegen onveiliger worden als er vrijliggende fietspaden langs liggen. Er is evenwel geen onderzoek dat deze gedachte ondersteunt. Wel bekend uit onderzoek van Rijkswaterstaat is dat fietsen langs voorrangswegen binnen de kom (50km/h) minder veilig is dan altijd aangenomen. Uit onderzoek van de Universiteit van Wageningen bleek dat met name fietsers geen baat hebben bij een Duurzame Veilige inrichting van 60km/h-gebieden buiten de bebouwde kom. Traditionele Duurzaam Veilige inrichting schiet dus vaak juist voor fietsers te kort.

De Fietsersbond roept de wegbeheerders op om gebruik te maken van de mogelijkheid van vrijliggende fietspaden in verblijfsgebieden langs drukkere autowegen of op veelgebruikte fietsroutes.

Link: www.crow.nl

Foto: Wikimedia Commons

Categorieën