Fietsgeluk in 2040

Hoe ziet de Fietsstad van 2040 er uit?

Fietsstad-2020-twitter_en_Linkedin

Het is 2 februari 2040 en het sneeuwt. Dat hebben we al lang niet meer meegemaakt. Gelukkig heeft de gemeente vanmorgen extra strooifietsen ingezet. De meeste forensen zijn gewoon op tijd op hun werk gekomen.

Aan de lunchtafel halen collega’s herinneringen op aan de winters van vroeger. Weet je nog? Als je geen nat pak kreeg door een flinke plens- of sneeuwbui, dan was het wel door een auto die net iets te hard door een plas reed. Ja, toen reden er nog auto’s in de stad. Er is echt veel veranderd. Nu is het de fiets die het straatbeeld bepaalt. De fiets in al zijn verschijningsvormen: de fiets ‘van vroeger’, de bakfiets, de driewieler met trapondersteuning, de overdekte fietstaxi, je kunt het zo gek niet bedenken. Er is een fiets voor iedereen.

Oudere collega’s weten nog van vroeger dat ze voor hun gevoel altijd urenlang voor stoplichten stonden te wachten. En maar drukken op het knopje, omdat er maar geen einde aan de stroom auto’s leek te komen. Ingebouwde sensoren hebben de taak van het knopje overgenomen. Met al die griepgolven was dat niet meer verantwoord. ‘Hebben jullie die aflevering van Andere Tijden gezien over de aanleg van de verbindingsweg tussen de A8 en de A9 bij Assendelft?’ vraagt een collega. ‘Echt onvoorstelbaar. Je had de commentaren op Tweeper moeten zien.’

Voor de Fietsersbond is de positie van de fiets op de weg anno 2040 nog altijd een belangrijk vraagstuk. De auto’s die fietsers tegenkomen zijn gelukkig in snelheid beperkt door intelligente snelheidsassistentie. Kinderen hebben allemaal een fiets, een onvervreemdbaar recht.

De Fietsstadverkiezing levert na 40 jaar nog steeds een belangrijke bijdrage aan een leefbaar, gezond en actief Nederland. Dit jaar wordt er voor de 21e keer een Fietsstad gekozen. Alle 320 gemeenten strijden met passie en uit idealisme voor de felbegeerde titel Fietsstad 2040.  Fietsgeluk is de basis voor nieuwe verkeerskundige ideeën. Het aantal nieuwtjes op dit gebied is groot, door heel het land wordt de fietser met innovatieve veranderingen bediend.

28 februari 2020

Op 28 februari 2020 wordt de Fietsstad 2020 bekend gemaakt op het Congres Fietsstad van de Toekomst door Minister Stientje van Veldhoven.
Meer weten over het interessante programma op het congres en aanmelden: www.fietsersbond.nl/fietsstad-van-de-toekomst

NB: Bezoekers van het congres krijgen op 28 februari ook toegang tot dé fietsbeurs van het jaar. De E-bike Xperience, Bike MOTION en de Fiets en Wandelbeurs vinden tegelijkertijd plaats in de Jaarbeurs te Utrecht.

Categorieën

Saskia Kluit

Saskia Kluit

Directeur 2015-2020

Fietsgeluk is samen met mijn familie op pad. Mijn moeder op de e-bike, met mijn man op de tourfiets en met mijn zonen op de OV-fiets. Ik zet me in voor fietsgeluk voor alle fietsers in Nederland. Jong, oud, snel of rustig aan: ik wil van Nederland een fietsland maken waar iedereen op alle uren van de dag lekker kan fietsen. Enorm trots ben ik op de Fietsvisie 2040 waarmee we ons als vooruitstrevende club op de kaart zetten. Maar nog trotser ben ik op onze vrijwilligers: mensen die zich inzetten voor beter en veiliger fietsen in Nederland.

Carmen Meijer – Studio Qasa-43

Carmen Meijer

Project- en campagnemanager

Als ik met de zon in mijn gezicht op de fiets zit en verschillende soorten fietsers mij laten glimlachen, ben ik er trots op dat ik mij mag inzetten voor de mens en maatschappij: dat is voor mij het ultieme fietsgeluk. Dit geluk wil ik graag overdragen aan een jongere doelgroep. Met als doel dat fietsen als meer dan ‘normaal’ wordt ervaren. Ik sta aan het startpunt van nieuwe campagnes en ben betrokken tot we samen het eindpunt hebben behaald!