Enclave Huizen

Fietspadgrenzen

Fietsers

Soms zie je als fietser precies waar de ene gemeente ophoudt en de andere begint. Bas de Meijer zoekt die grenzen op. En ontdekt dat Huizen een fietsoase is. Waar je die gemeente ook verlaat, het wordt altijd minder.

kaart van Nederland
Huizen is de donkergroene enclave op de kaart tussen Gooise Meren, Eemnes en Laren
Fietser passeert de gemeentegrens
Fietser passert de grens tussen gemeente Gooise Meren en gemeente Huizen. In Naarden rijden de fietsers over een hobbelig tegelpad, in Huizen is er rood asfalt.

Gemeente Huizen - Baarn - Gooise Meren (Naarden)

In Huizen heb je overal soepel rood asfalt. Zo ziet de fietser het graag. Dat verandert abrupt als je de grens oversteekt naar Baarn en Gooise Meren. Ineens rijd je over tegels en dat is niet het meest comfortabel, zeker niet als ze niet goed zijn gelegd of onderhouden. Op de uitslag van de Fietsstadenquête eerder dit jaar zie je dat fietsers de paden in Huizen waarderen. Huizen steekt met kop en schouders boven zijn buren uit: fietsersbond.nl/fietsstadverkiezing-2018/hoe-scoort-gemeente/

Fietspadgrens tussen Soest en Zeist
Den Dolder Fietsers passeren de overgang tussen de gemeente Soest en Zeist. In de gemeente Soest rijden de fietsers over een mooi breed fietspad, in Zeist over een smal hobbelig pad.

Gemeente Soest - Zeist

Je rijdt door het bos bij Soest. Een lekker breed fietspad. Ideaal voor alle recreanten die in dit gebied fietsen, ruimte voor iedereen. Dan kom je bij de grens met de gemeente Zeist. Je moet je tussen twee paaltjes wringen en het fietspad verandert in een hobbelig smal paadje. Hopelijk kom je geen tegenligger tegen.

asfaltgrens op de Lekdijk
Bij Ameide rijden fietsers over de Lekdijk. Op het punt waar de provincie het wegenonderhoud overneemt op de dijk verandert het duidelijke fietspad in een een gewone dijkweg.

Ameide (gemeente/provincie)

Op de dijk langs de Lek passeer je de dorpen van de gemeente Zederik. Duidelijke fietsstroken van mooi rood asfalt, de auto heeft een smalle grijze strook in het midden. Ruimte voor fietsers dus, die volop kunnen genieten van het mooie uitzicht. Tot je de bebouwde kom uitrijdt en de weg wordt onderhouden door de provincie. Dan moet je je plek maar zien te bevechten tussen auto’s. Je moet het doen met een lichtgrijs strookje.

fietsers rijden Belgie binnen
Budel-Schoot Fietsers passeren de Nederlands-Belgische grens bij Budel-Schoot (NL) en Hamont (B). In Nederland rijden de fietsers over een vrijliggend fietspad, in België rijden ze over dezelfde rijbaan als de auto’s.

Nederland/België

Nederland staat bekend om de goede fietsinfrastructuur, de reputatie van België is wat slechter. Die twee werelden ontmoeten elkaar op de grens bij Budel-Schoot en Hamont (B). De fietsers rijden in Nederland op een vrijliggend fietspad, in België moeten de fietsers de weg delen met auto’s. Zelfs het maaien van de berm houdt abrupt op bij de landsgrens.

Asfaltgrens bij Groenlo
Fietsers passeren de gemeentegrens tussen Oost-Gelre (Groenlo) en Berkelland. Beeld-auteur: Bas de Meijer
Grens bij Groenlo
De gemeentegrens tussen Oost-Gelre (Groenlo) en Berkelland. Beeld-auteur: Bas de Meijer

Groenlo (gemeentegrens Oost-Gelre en Berkelland Eibergen)

Ooit liep er een spoorlijn tussen Winterswijk en Neede. Waar vroeger het spoor liep, ligt nu een fietspad. Behalve dan in Groenlo. Daar houdt het fietspad gewoon op en moet je over een industrieterrein fietsen. Als je van Groenlo naar Eibergen over de Redoute fietst moet je ook nog de juiste kant pakken. Want links van de rotonde ligt weliswaar een tweerichtingenfietspad, maar rechts ligt een fietsstrook die ineens ophoudt waardoor je de weg ergens moet oversteken om door de berm alsnog op het fietspad te komen. Waarschijnlijk een restant, het gebied is in volle ontwikkeling. Maar eerlijk is eerlijk, het asfalt op de oude spoorlijn is in gemeente Oost-Gelre wel van goede kwaliteit en rood.

Jouw fietspadgrens

Fiets jij ook over zo’n scheidslijn? Laat het ons weten. Foto welkom!

Categorieën

Zelfportret

Bas de Meijer

Fotograaf