Nijmegen uitgeroepen tot Fietsstad 2016

‘Een ondernemende stad met het fietshart op de juiste plek’

Groentje

De gemeente Nijmegen is de beste Fietsstad van Nederland. Dat is de uitkomst van de verkiezing van Fietsstad 2016 van de Fietsersbond. De jury, onder leiding van de directeur van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid Peter van der Knaap, noemt Nijmegen “een gemeente die indruk maakt met hoge kwaliteit (snel)fietsroutes”.

Nijmegen Fietsstad 2016

Het thema van de verkiezing was dit jaar ‘Bikenomics, de waarde van de fiets’. Nijmegen brengt dit volgens de jury het best in de praktijk, onder meer door nadruk te leggen op het met de fiets naar het werk gaan. Daarnaast zijn de plaatselijke ondernemers ook enthousiast over de fiets, met het Dutch Bicycle Centre als sprekend voorbeeld.

Geweldige stimulans
Wethouder Harriët Tiemens van Nijmegen is erg blij met de titel Fietsstad 2016. “Het is een mooie beloning voor onze inspanningen, maar ook een geweldige stimulans om nog harder verder te werken aan ons fietsbeleid. We willen Nijmegen zo aantrekkelijk mogelijk maken voor fietsers. De laatste jaren zien we dat steeds meer mensen de fiets pakken. Zo is het fietsen naar de binnenstad met bijna 20 procent toegenomen. Dat is goed voor de verkeers- en parkeerdruk in de stad, maar ook voor de luchtkwaliteit en de gezondheid van Nijmegenaren. Dat het enthousiasme voor fietsen in Nijmegen en omgeving groot is, zie je niet alleen aan het fietsgebruik, maar ook aan de grote belangstelling voor de Giro d’Italia die door onze streek reed en het feit dat we samen met Arnhem volgend jaar het wereldfietscongres Velo-city organiseren.”

Sterk deelnemersveld
Naast Nijmegen waren ook Goes, Groningen, Maastricht en Utrecht genomineerd voor de prijs. Juryvoorzitter Peter van der Knaap spreekt van een zeer sterk deelnemersveld. “Goes maakte grote indruk, Groningen en Utrecht hebben enorme ambitie, en Maastricht werkt echt aan een transformatie. Toch vonden wij Nijmegen het beste scoren.” In het juryrapport staat een uitgebreide motivatie.

Saskia Kluit, directeur van de Fietsersbond, is tevreden met de uitverkiezing van Nijmegen tot Fietsstad 2016. “Nijmegen is een ondernemende stad met het fietshart op de juiste plek. Het is ook niet verwonderlijk dat het wereldfietscongres Velo-City volgend jaar in die regio plaatsvindt. Nijmegen heeft oog voor de potentie van de fiets, en dat wordt nu terecht beloond.”

Over de verkiezing

Nijmegen is de zesde stad die zich Fietsstad mag noemen. Veenendaal (2000), Groningen (2002), Houten (2008), ’s-Hertogenbosch (2011) en Zwolle (2014) gingen de Gelderse stad voor.

Sponsors: Dura Vermeer, Advin, Keypoint, Falco, Klaver, Easypath en Jan Kuipers Nunspeet

De verkiezing van Fietsstad 2016 wordt mede mogelijk gemaakt door hoofdsponsor Dura Vermeer en sponsoren AdvinKeypointFalcoJan Kuipers NunspeetKlaver en Easypath. Kijk voor meer informatie op http://www.fietsstad2016.nl

Categorieën