fietsenmaker_header

Gevallen door loslopende hond. Waar heb ik recht op?

Op een mooie dag fietst Ankie op het fietspad. Opeens rent een hond in volle vaart vanuit de struiken het fietspad op en botst tegen de fiets van Ankie. Ze valt door deze botsing op de grond en komt hard op haar knie terecht. In het ziekenhuis blijkt dat de knie behoorlijk gekneusd is. Gelukkig is er niets gebroken. Wat nu? Mr. Suzanne Kroese, letselschadejuriste, legt uit hoe Hofmans Letselschade je dan kan helpen.

Tekening van vrouw met zere knie naast fiets en beteuterde hond
Beeld-auteur: Welmoet de Graaf

Het baasje van de hond is als bezitter van het dier aansprakelijk voor de schade die het dier toebrengt aan een ander. Gelukkig blijkt hij een aansprakelijkheidsverzekering te hebben afgesloten. De verzekeraar erkent al snel aansprakelijkheid voor het ongeval. Suzanne kan aan de slag om de kosten van Ankie te verhalen.

Huishoudelijke hulp

Ankie heeft door het ongeval namelijk veel kosten gemaakt. Dit gaat bijvoorbeeld om medische kosten zoals het eigen risico van haar zorgverzekeraar, kosten van fysiotherapie waarvoor zij niet is verzekerd en de reiskosten voor de medische behandelingen.
Verder is zij door de knieklachten tijdelijk niet in staat om het huishouden te doen. Normaal doet zij de huishoudelijke taken samen met haar echtgenoot. Nu komen deze taken een tijd volledig op haar man neer. Voor deze huishoudelijke hulp van familieleden kan een vergoeding worden gevorderd op basis van de richtlijn voor huishoudelijke hulp van de Letselschaderaad.

Richtlijn Zelfwerkzaamheid

Door de knieklachten kan Ankie een tijd niet hurken en op haar knieën zitten. Daardoor kan zij niet tuinieren en komt het onderhoud van de grote tuin nu ook volledig op haar echtgenoot neer. Ook voor deze werkzaamheden kan een vergoeding worden gevorderd. Daarvoor heeft de Letselschaderaad de Richtlijn Zelfwerkzaamheid opgesteld. Deze richtlijn geldt ook voor bijvoorbeeld schilderwerk aan de woning die het slachtoffer door het ongevalsletsel niet kan uitvoeren.

Hond mee op fiets

Hond en fiets

Wat moet ik met honden die me achtervolgen? Of: Hoe fiets ik met mijn hond? Lees meer

Smartengeld

Het ongeval heeft een forse impact op Ankie gehad. Zij heeft lange tijd pijnklachten en is aanvankelijk ook bang om weer te fietsen. Elke keer als zij op de plaats van het ongeval komt, wordt zij weer herinnerd aan het ongeluk. Als Ankie weer is hersteld kan deze nare periode worden afgesloten en heeft zij ook een smartengeldvergoeding gekregen. Dit is een vergoeding voor de geleden pijn en de ellende die Ankie ervan heeft gehad. Gelukkig heeft Hofmans Letselschade haar weer in het zadel geholpen! Ankie is volledig hersteld, durft gelukkig weer te fietsen en geniet daar ook van!

Tips:

• Noteer na een ongeval gegevens van de andere partij (naam, adres, telefoonnummer) en ook gegevens van eventuele getuigen. Maak ook foto’s van de situatie.
• Hou een overzicht bij van de kosten die je maakt en bewaar alle bonnen.
• Schakel hulp in als je letselschade hebt opgelopen. De kosten van juridische hulp zijn verhaalbaar op de aansprakelijke partij. Hofmans Letselschade helpt je graag!
Als Vriend van de Fietsersbond helpt Hofmans Letselschade fietsers graag met juridische kwesties. Heb jij een juridische vraag, of wil je reageren op deze? Mail dan naar [email protected].