voor unieke Routeplanner

Gezocht: fietspadvinders

Pauline meet de breedte van het fietspad voor de Routeplanner

Pauline Weder is in 2020 als vrijwilliger bij de Fietsersbond Routeplanner begonnen. Sinds begin 2022 is ze de vrijwilligerscoördinator van de Routeplanner: ’Wij maken het verschil.’

Hoe was je eerste jaar als vrijwilligerscoördinator?

Er valt een hoop te leren over de achterliggende techniek van de routeplanner, heb ik gemerkt. De eerste drie maanden heb ik wekelijks contact gehad met mijn voorganger Richard Valkering. Dat ging heel goed. Na een jaar weet ik nog steeds niet alles, dat kan ook bijna niet, maar gelukkig hebben we een goed team, een handboek en weet ik inmiddels waar ik alles kan vinden.

Waar zoek je nieuwe vrijwilligers voor?

Voor het bijhouden van de fietsersbond routeplanner. We hebben officieel veel vrijwilligers maar een groot deel is niet actief. Ik denk dat ze geen goed beeld hadden van het vrijwilligerswerk toen ze zich aanmeldden. Daarom laat ik nu meteen weten: het is heel leuk werk, als je er van houdt secuur te werken en in detail uit te zoeken welke kenmerken een weg heeft. Daarnaast wil je graag achter de computer zitten om het wegennetwerk up to date te houden. En natuurlijk hou je van fietsen.

Wat is er leuk aan?

Je kunt eraan kunt werken waar, wanneer en hoeveel je zelf wilt. Ik hou ervan nauwkeurig te werken en dingen perfect te maken en dat kan goed met de editor. Als ik bijvoorbeeld tijdens een fietstochtje een aanwijzing krijg: ‘Ga rechtdoor’ en merk dat ik niet rechtdoor moet, maar ‘bij de T-splitsing rechts af’, pas ik de route direct aan. Dankzij het werken aan de Routeplanner heb ik zelf ook fietspaden ontdekt die ik helemaal niet kende.’

Is het ingewikkeld werk?

Sommige nieuwe vrijwilligers werden afgeschrikt door de stortvloed aan technische kennis of ze strandden in het uitgebreide handboek. Maar de basis is vrij snel te leren. Sinds januari hebben we daarom een Basisvaardigheden Training: je krijgt een bestand toegestuurd met links naar filmpjes en vragen met uitleg zodat je kunt oefenen en snel in de praktijk aan de slag kunt. Als je de basis eenmaal beheerst kun je je specialiseren als je dat leuk vindt. Je kunt je er bijvoorbeeld op richten om LF-routes te controleren of routes in te tekenen.

Iedereen op de fiets dankzij jou!

Ben je al fan van de Routeplanner of brengen we je op een idee?

Vertel me meer

Wat voor soort dingen doe je op de computer?

Je werkt in een speciaal online programma: de Editor. Dit programma is in feite een geavanceerd cartografisch systeem, waarmee je wegen, knooppunten en bijzondere locaties kunt invoeren. De meeste wegen zijn inmiddels wel ingetekend dus het gaat er vaak om veranderingen in de gaten te houden, bijvoorbeeld wegopbrekingen en omleidingen. Ik ben zelf al een paar jaar bezig een nieuwbouwwijk in kaart te brengen. Eens in het kwartaal kijk ik welke nieuwe straten toegankelijk zijn en kan intekenen.

Hoe meld je je aan?

Door op de site van de routeplanner bij help op word vrijwilliger te klikken. Dan stuur ik je heel snel een mailtje met meer informatie. Daarin zit ook een link naar filmpjes, waarin je een indruk kunt krijgen van het cartografisch systeem waarin we werken.
Ik leg verder uit dat 50% computerwerk is, 5% is jezelf op de hoogte houden van veranderingen zoals omleidingsroutes en afsluitingen en 45% van het werk bestaat uit eropuit gaan: Rondje fietsen, kijken of alles klopt. Bijvoorbeeld of de aangegeven bankjes en POi’s er wel echt staan. Want soms wordt een bankje weggehaald.

Wat doe je nog meer?

Pauline laat zien hoe je een fietspad meet
Beeld-auteur: Corné Sparidaens

Elke maand verstuur ik een nieuwsbrief, de Spoorzoeker, en daarin geef ik tips en suggesties wat je kunt doen. Bijvoorbeeld hoe je meet hoe breed het fietspad is. Met een meetlint of gewoon met je voeten. Soms geef ik een webinar en ik maak instructiefilmpjes. Verder help ik vrijwilligers die vragen hebben. Die kunnen ze stellen via mail, in de besloten Facebook groep of in Yammer.

Krijg je als vrijwilliger verder nog begeleiding?

De bedoeling is dat je begeleid wordt door een ervaren hulpvrijwilliger. Hem of haar kun je vragen stellen als je er niet uit komt. Ideaal is als de hulpvrijwilliger dichtbij woont en je elkaar live kunt ontmoeten. Ik heb daar zelf ook veel aan gehad toen ik ingewerkt werd.

Ben je trots op de Routeplanner?

Ja, het fietsnetwerk van de Routeplanner is uniek. Wat wij in de Editor aanpassen is de volgende dag direct beschikbaar in de Routeplanner, wij maken het verschil. Met onze input worden in de routeplanner verschillende routetypes berekend. De routeplanner maakt er de mooiste racefiets-, natuur- of autoluwe routes mee en we hebben in de app ook de optie ‘Vermijd smalle paden’, wat handig is voor mensen met brede fietsen zoals driewielfietsen. Dat vind je nergens anders. Er kan zoveel met de Routeplanner. Echt mooi om daaraan bij te dragen!

Categorieën

52200975667_53bff07c54_k

Suzanne Brink

Hoofdredacteur Crossmedia

Op de fiets ben ik vrij en onafhankelijk en dat gevoel wil ik delen. We zijn de enige organisatie in Nederland die zich volledig inzet voor de veiligheid en het geluk van fietsers: geweldig dat ik daar aan mee kan werken.