Direct naar inhoud

Gladheidsbestrijding fietsroutes fors verbeterd

Gepubliceerd op:

Na ruim een week winter maakte de Fietsersbond vandaag (23 januari 2013) de balans op over gladheidsbestrijding op fietsroutes. Via meldingen op sociale media en www.fietsersbond.nl/meldpunt-gladheidsbestrijding en via de oordelen van 150 lokale afdelingen verspreid over het land, heeft de bond een goed beeld gekregen. Tot grote verrassing en blijdschap van de belangenbehartiger van fietsend Nederland, doen de meeste gemeenten het dit jaar redelijk tot goed.

Fietsersbond complimenteert gemeenten
Dat was drie jaar geleden, toen de Fietsersbond zijn campagne tegen winterse gladheid startte, wel anders. De hoofdfietsroutes zijn nu in kaart gebracht en behandeld. Gemeenten strooien preventief, borstelen bij sneeuw en strooien daarna. Veel gemeenten informeren de burgers over strooiroutes en tijdstippen via de website en Twitter.

Verbeterpunten
‘Wij zijn ontzettend trots en blij dat de acties en aanbevelingen van onze lokale afdelingen dit jaar serieus genomen zijn, hoewel het natuurlijk nog niet overal perfect was’, aldus Hugo van der Steenhoven, directeur van de Fietsersbond. ‘In de ochtendspits zijn er meer fietsers dan automobilisten op weg. Toch wordt de gladheid op fietsroutes in sommige gevallen pas na de spits bestreden. Ook wordt sneeuw en prut nog vaak van de autobaan op fietsstroken geschoven. Dat is levensgevaarlijk, als fietsers noodgedwongen moeten uitwijken. Verder worden doorsteekjes wel eens vergeten en hoopt sneeuw zich op rond paaltjes en bij kruisingen.’ Uit de ongevallenstatistieken blijkt, dat iedere week met winterse gladheid leidt tot minstens 1000 fietsers op de eerste hulp afdelingen van ziekenhuizen. Bij automobilisten is er in nagenoeg alle gevallen slechts sprake van blikschade.

Goed en minder
Complimenten waren er onder veel andere voor Haarlem, Leusden, Bloemendaal, Eindhoven, Zaanstad, Maastricht en Papendrecht. De gemeenten Utrecht, Hoorn, Arnhem en Deventer zijn hun slechte reputatie van eerdere jaren kwijt. Klachten kwamen uit onder meer Den Haag, Leiden, Amersfoort en Groningen. 
De Fietsersbond hoopt dat gemeenten zich blijven inzetten voor veilige fietsroutes in winterse perioden en de aanbevelingen voor verbeteringen opvolgen. Daarnaast roept de bond fietsers op hun positieve en negatieve ervaringen te melden op www.fietsersbond.nl/meldpunt-gladheidsbestrijding

Categorieën