Goede fietspaden zorgen voor meer fietsforensen

De positieve uitkomsten van de tussentijdse evaluatie werden donderdag 16 april gevierd op de route Delft-Rotterdam. Hier zette Siebe Rietstra (Directeur Generaal Mobiliteit van het ministerie van Verkeer en Waterstaat), namens Tineke Huizinga (staatssecretaris Verkeer en Waterstaat) de fietsers in ‘het zonnetje’.

Fietsforensen in de spits kregen een fietsbel met kompas als blijk van waardering dat ze met de fiets naar hun werk gaan en zo meewerken aan filevermindering.

Maatregelen, zoals egaliseren van asfalt, aanbrengen van ontbrekende verlichting, scheiden van fietsers van het overige verkeer en het wegnemen van obstakels, vergroot de aantrekkelijkheid van fietsroutes. Van de ondervraagde fietsers op vijf routes waren 28% nieuwe fietsers en 72% bestaande fietsers. Van de nieuwe fietsers pakte 4% voorheen de auto. Van de bestaande fietsers pakte 1% nog vaker de fiets in plaats van de auto. Op de routes Utrecht-Breukelen en Rotterdam-Delft is na de verbeteringen, een zeer sterke groei (meer dan een verdubbeling) van het aantal fietsers te zien. Daarmee werkt het aanleggen van snelle en comfortabele routes en is het één van de redenen voor automobilisten om over te stappen op de fiets; ook voor langere routes van 8 tot  15 kilometer.

Fietsen werkt
Automobilisten verleiden om de fiets te pakken in de strijd tegen de files. Fiets filevrij! is een samenwerkingsverband van de Fietsersbond, regionale overheden en het Ministerie van Verkeer en Waterstaat om automobilisten de fiets te laten pakken naar hun werk. Deze formule is succesvol gebleken. Uit tussentijdse evaluatie blijkt dat het aantal fietsers op de routes aanzienlijk is toegenomen.

Tineke Huizinga, Staatssecretaris Verkeer en Waterstaat over het project: ‘De fiets is al sinds jaar en dag een onmisbaar vervoermiddel voor de Nederlander. Met de toenemende files wordt en blijft de fiets steeds belangrijker en zijn goede fietsverbindingen nodig. Daarom zet ik mij in, samen met de Fietsersbond en regionale overheden voor goede fietsroutes, zodat we vlot, veilig en zonder omwegen onze bestemming kunnen bereiken. De fiets als alternatief voor de auto! Daarbij ontlast fietsen het milieu, is het ook nog gezond en draagt het bij aan een betere bereikbaarheid!’

Fiets filevrij (voorheen ‘met de fiets minder file’) startte in 2006 als onderdeel van FileProof, een project van het ministerie van Verkeer en Waterstaat om de files op korte termijn aan te pakken. Het project startte met de volgende vijf kansrijke fietsroutes die bekend staan om hun notoire ochtend- en avondspitsfiles: Apeldoorn-Deventer, Zoetermeer-Den Haag, Delft-Rotterdam, Zaandam-Amsterdam en Breukelen-Utrecht.

De routes Breukelen-Utrecht en Apeldoorn-Deventer zijn inmiddels gereed. De route Delft-Rotterdam wordt medio 2009 afgerond en Zoetermeer-Den Haag in 2010. De route Amsterdam-Zaandam is inmiddels voor 70% gereed.

Meer informatie over de routes is te vinden op de speciale website www.fietsfilevrij.nl. Bezoekers van de website kunnen bij de routes ook berichten en reacties achterlaten.  
Toekomst
Verder blijkt uit de evaluatie dat het project Fiets filevrij een belangrijke regierol vervult in het verbeteren van de fietsroutes. De combinatie van stimulans, regie en communicatie maakt het makkelijker om geld los te krijgen en de routes worden snel aangelegd. Veel is al bereikt, maar om de routes echt af te maken is het belangrijk dat die regie blijft voortbestaan, vinden de wegbeheerders van de eerste vijf routes. Anders bestaat de kans dat de prioriteit van de fietsroutes op de lokale agenda’s weer terugzakt.

Voor directeur Hugo van der Steenhoven van de Fietsersbond staat het buiten kijf dat in de toekomst een grotere rol is weggelegd voor de fiets in woon-werkverkeer. ‘Als we fietsen als volwaardig vervoermiddel in het woon- werkverkeer zien, maken we andere keuzes. Net als een rijkswegennet is een fietssnelwegennet gewenst, een netwerk van interlokale fietsroutes. Het betekent ook dat we meer marketing en communicatie moeten inzetten over fietsen’.

Categorieën