Fietsdiefstal geen prioriteit voor de politie

Hoe zorg je ervoor dat politieagenten toch achter je gestolen fiets aangaan?

fietsendief

Een politiewoordvoerder zei tegen RTL 4 dat het oplossen van fietsdiefstal geen prioriteit heeft. Helemaal waar is dat niet. Voor verzekerde fietsen met track and trace rukt de politie wel meteen uit.

'Politie heel snel ter plekke'

 Verzekerde fietsen die zijn uitgerust met track and trace kunnen rekenen op de inzet van de politie. Bij de verzekering hoort een terughaalservice. Als de beveiligers de fiets hebben teruggevonden, mogen ze de fiets meenemen. Tenzij de fiets in een tuin of schuurtje staat. Dan moeten de beveiligers de politie bellen. ‘Het is onze ervaring dat de politie heel snel ter plekke komt als we een locatie inbellen’, zegt Klaas Kregel van Unigarant Verzekeringen (onderdeel van ANWB). Sparta die fietsen met tracker en verzekering verkoopt, heeft dezelfde ervaring. Waarom komt de politie op verzoek van een verzekeraar meteen in actie? De politie reageert snel op een verzoek van een beveiligingsbedrijf omdat het dan volgens de politie om ‘een betrouwbare en gevalideerde melding’ gaat. Is track and trace dus de oplossing? Dan komt de politie je in ieder geval wel te hulp. 

Kun je alle fietsen met track and trace uitrusten?

Ja en nee. Er zijn twee systemen.
Het systeem met GPS werkt heel goed, maar vraagt veel stroom. Meestal zit het op elektrische fietsen. Want dan levert de accu altijd voldoende stroom. Sparta heeft met deze zogeheten connected fietsen goede ervaringen opgedaan. Er hangt wel een prijskaartje aan. Je moet een maandelijks bedrag betalen voor de verzekering en de terughaalservice. Maar je bent met dat maandbedrag wel verzekerd van inzet van de politie.
Het tweede systeem werkt met radiogolven. Het is minder nauwkeurig, maar het vraagt ook minder stroom. ‘Onze zender kan met een penlite 3 tot 5 jaar vooruit’, zegt Kregel van Unigarant. De zender wordt met superlijm op het frame geplakt. Dat werkt goed maar de dieven leren snel bij en weten de tracker soms te verwijderen.
Over de resultaten is Kregel erg tevreden. Er rijden nu al 27.000 fietsen rond met een zender op het frame geplakt. Daarvan zijn er maar 270 gestolen en tweederde is met hulp van beveiligers en inzet van politie weer teruggekomen.

Wie zijn de dieven van fietsen?

ANWB Blijven Fietsen Verzekering bijvangst
Gestolen fietsen, klaar om over de grens te gaan. De beveiligers van Unigarant waren er net op tijd bij.

Goed georganiseerde bendes stelen veel fietsen. De beveiligers van Unigarant troffen al vier keer opslagplaatsen met gestolen fietsen aan. Die fietsen gaan snel de grens over. Dat beeld wordt bevestigd door de politie die meldt dat Oost-Europese bendes massaal fietsen stelen.

Hoe kun je je wapenen tegen georganiseerde bendes?

Bendes kunnen overal toeslaan. Maar ze gaan natuurlijk naar plekken waar ze veel fietsen kunnen vinden. Zo schuimde een Poolse bende in het voorjaar en zomer de populaire kuststreek af. Wees in populaire recreatieve fietsgebieden extra waakzaam en maak je fiets altijd ergens aan vast.
Mocht je fiets weg zijn, wanhoop dan niet meteen. De politie bestrijdt deze bendes met lokfiets waar een GPS in verstopt is. Om te voorkomen dat een fiets de politie meteen naar de opslagplaats leidt, zetten de dieven de fiets eerst op een andere plek in de buurt om te kijken of de politie komt. Later stelen ze de fiets echt. ‘Koud zetten’ heet dat in politiejargon. Hier vind je meer tips.

Heb je een al wat ouder AXA Defender ringslot? Let op: er zijn lopers in omloop.

Bij AXA waren ze verrast over de lopers – de ‘Poolse sleutel’ –  waarmee ringsloten werden geopend. Echt vakmanschap, aldus AXA. Als je een wat ouder slot hebt, zou je die voor de zekerheid kunnen vervangen. Gebruik in ieder geval altijd een tweede slot.

Heb jij anti-diefstaltips voor ons?

zuignap
De zuignap aan de ruit werkt afschrikwekkend, zegt de utvinder.

Van Pedro (niet zijn echte naam) kregen we de zuignaptip. Hij kan zijn handvat van het stuur halen en het met een zuignap aan een raam vast maken. Hij zegt dat iedereen er met een boogje om heen loopt. Het werkt afschrikwekkend, denkt hij.
Heb jij ook goede en/of onorthodoxe tips? Laat het ons weten! Mail naar [email protected]

Nog een tip: word lid van de Fietsersbond!

De politie geeft geen prioriteit aan het oplossen van fietsdiefstal. De Fietsersbond wel. Wij blijven onvermoeibaar strijden voor een betere aanpak van fietsdiefstal. Met meer leden krijgen wij meer gedaan. Help ons en word lid!

Ook fijn: leden krijgen korting op een fietsverzekering van ENRA.

sparidaens-tandem-4

Hou de social media-accounts van de wijkagent in de gaten

Doe altijd aangifte als je fiets is gestolen. Maar vergeet ook niet om de tweets van je wijkagent te volgen. ‘Twee agenten brachten mijn tandem fietsend thuis.’ Lees meer

Categorieën