Fiets en trein

Je fiets mee in de trein, zo doe je dat nu

Per 1 juli mag je fiets weer mee in de trein. Om de drukte beheersbaar te houden zijn er wel wat aanvullende maatregelen genomen. In dit artikel lees je hoe je je fiets zonder problemen de trein in krijgt.

Fietsersbond-medewerker Wim Bot demonstreert het registreren van je fiets in de NS-app. Bron: www.youtube.com

Om drukte op de perrons en in de treinen te vermijden vraagt NS fietsers om hun reis zo veel mogelijk te registreren via de NS-app of via NS.nl. Je moet hiervoor wel een gratis NS-account hebben.

  1. Ga in de app naar Meer -> Kaartverkoop
  2. Selecteer ‘Toeslagen’
  3. Klik op ‘Registreer je fiets’
  4. Registreer per reisdeel je fiets. Een reis van Utrecht Vaartsche Rijn naar Middelburg bestaat uit drie reisdelen: de Sprinter naar Den Bosch, de Intercity naar Roosendaal en de Intercity naar Middelburg. Deze drie delen reserveer je apart.
  5. Mis je je trein of heb je vertraging? Je kunt registraties verwijderen en tot een minuut voor vertrek van de trein een nieuwe registratie maken.
  6. Vergeet niet om via de NS-app ook een Dagkaart Fiets (en je eigen kaartje) te kopen.

Reizen via andere ov-bedrijven (Arriva, Breng, Connexxion, Keolis Blauwnet, Qbuzz) hoef je niet te registreren. Reis je alleen met Arriva-treinen? Dan kun je ook een fietskaartje van Arriva zelf kopen. Dat is goedkoper.

Waarom registreren?

Registratie is niet verplicht. Een registratie geeft je geen voorrang ten opzichte van mensen die geen reservering hebben. Toch willen we iedereen oproepen om zijn of haar fiets te registreren voor aanvang van de reis. Door je reis te registreren geef je andere fietsers inzicht in hoe druk het is in de trein. Zij kunnen daardoor hun reis beter plannen, zodat het niet te druk wordt. Zo houden wij fietsers rekening met elkaar.

Wat vindt de Fietsersbond van het registreren?

Het is geen ideale oplossing, maar gezien de omstandigheden snappen we heel goed waarom de ov-bedrijven dit nu graag willen. Een registratiesysteem kan fietsers ook voordeel bieden. Niemand vindt het fijn om zijn fiets op een vol fietsbalkon te proppen, en door registratie kan snel duidelijk worden hoeveel plek er is. Het registratieproces zelf is nog wat omslachtig, maar we hopen dat daar snel verbetering in komt.

Wat moet je verder nog weten?

Reizen met het openbaar vervoer is nog steeds anders dan voorheen. Naast het verplichte mondkapje zijn de ov-bedrijven strenger als het gaat om volle treinen en dus ook het aantal fietsplekken. Het kan dus gebeuren dat jij en je fiets niet mee kunnen. Probeer dan in ieder geval niet boos te worden op andere fietsers of het treinpersoneel. Meld de trein op https://volletreinen.nl/. Wij roepen de ov-bedrijven op om zo spoedig mogelijk meer ruimte te maken om de fiets mee te nemen in de trein. Wil je ons daarbij helpen? Steun ons dan.

Categorieën