Joop Atsma ontvangt elektrische Twitterfiets tijdens symposium

Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu Joop Atsma ontving op dinsdag 1 maart een elektrische ‘Twitterfiets’ van Gazelle uit handen van Fietsersbond-directeur Hugo van der Steenhoven. De elektrische Twitterfiets is een nieuw initiatief van de campagne Heel Nederland Fietst van de Fietsersbond en het Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen. Atsma doet een week lang verslag naar zijn 5255 followers van zijn keuze voor de auto of de fiets.

Joop Atsma op de elektrische Twitterfiets

De Twitterfiets is geen fiets die twittert, maar waarover je twittert. Projectleider Peter-Jan Mol (NISB): “Elke week worden er vier stuks – waaronder nu ook één E-bike – uitgeleend aan mensen die actief zijn op Twitter. Zij doen dan verslag van hun belevenissen met de Twitterfiets. Om hen in de keuze voor het fietsen te helpen, krijgen zij een zogeheten fietstoss, een winkelwagenmuntje dat je opgooit en dat voor je beslist of je met de fiets of met de auto gaat. Afwijken mag natuurlijk altijd, zolang je maar bewust een keuze maakt.” De elektrische Twitterfiets is geleverd door Gazelle, de nieuwe campagnepartner van Heel Nederland Fietst. Gazelle zal binnenkort ook de huidige Twitterfietsen vervangen.

Op de Twitterfiets zaten onder andere al Kamerlid Arjan El Fassed, radiopresentator Bert Kranenbarg, cabaretier Guido Weijers en Europarlementariër Wim van de Camp.

Symposium Fiets Filevrij
De Twitterfiets is overhandigd aan de staatssecretaris tijdens het symposium ‘Fiets filevrij’ in Den Haag. Aan de vooravond van de provinciale verkiezingen op dinsdag 1 maart organiseerde de Fietsersbond – in samenwerking met het Stimuleringsfonds voor Architectuur (SfA) en het Fietsberaad – dit symposium over snelle fietsroutes als vitale schakel in het mobiliteitsnetwerk.

In het programma waren bestuurders, beleidsmakers, ontwerpers en bedrijven vertegenwoordigd. Zij gingen in op de verschillende uitdagingen bij het ontwerpen en aanleggen van snelfietsroutes. De recente rijksbijdrage aan 16 nieuw snelfietsroutes maakt dat na realisatie de teller op 23 snelfietsroutes staat.

Maatschappelijke baten snelfietsroutes
Recent onderzoek van Goudappel Coffeng wijst uit dat investeren in snelle fietsroutes een maatschappelijke verbetering kan betekenen voor mobiliteit, economie, gezondheid en klimaat. De uitkomsten van dit onderzoek werden gepresenteerd tijdens dit symposium. Een korte samenvatting van de belangrijkste bevindingen:

  • Door fietssnelwegen wordt minder autogereden waardoor er jaarlijks 80 miljoen kg minder CO2 uitstoot is.
  • Fietsbeweging leidt tot meer vitaliteit. Door gebruik van fietssnelwegen wordt jaarlijks € 100 mln. bespaard op gezondheidszorg en op vroegtijdig overlijden.
  • Door sneller fietsen neemt de reistijd in de spitsuren af met 15.000 uren per dag. Omgerekend naar waardering betekent dit een besparing van € 40 mln. per jaar.
  • Door fietssnelwegen zijn er 1% minder autoritten en 1,5% meer fietsritten.

Debat
Als afsluiting vond een debat plaats met Kamerlid Ineke van Gent (Kamerlid GroenLinks) gedeputeerde Asje van Dijk (provincie Zuid-Holland, CDA), Hugo van der Steenhoven (directeur Fietsersbond), Lars Lutje Schipholt (secretaris Taskforce Mobiliteitsmanagement) en Stefan Bendiks (Artgineering). Het debat werd geleid door Annemiek Rijckenberg (lid van de VROM raad).

Download het hele programma

Categorieën