Mascotte Fietskaart Cadeau

Kaart zonder dijk

Collage 03 (1)

Er is een tijd geweest dat het doodgewoon was om bij wijze van reclame of klantenbinding een kaart weg te geven. Mascotte, van de sigarettenvloeitjes, deed het ook.

Bij de tandpasta. Bij zonnebrandcrème. Bij sigarettenvloeitjes. Iedereen deelde ooit fietskaarten uit. De Mascotte fietskaart verscheen in vijf bladen die samen Nederland weergeven, op een schaal van 1 : 200.000 (1 centimeter is 2 kilometer).

Stoombootdiensten

Uit welk jaar deze kaarten precies zijn, staat er niet op. Maar de Noordoostpolder, op de kaart Urkerland genoemd, staat er wel op en die is aangelegd omstreeks 1940. En de dijk die het eiland Marken verbindt met het vasteland staat er niet op, en die dateert uit 1957. Dus tussen die jaren moeten deze kaarten geproduceerd zijn. In de legenda op de kaarten wordt melding gemaakt van ‘stoombootdiensten’. Wanneer zou de laatste stoomboot in Nederland uit de vaart zijn genomen?

Natuurbad

Op de achterkant van de kaarten worden de bijzondere kwaliteiten van de vloeitjes uitvoerig behandeld. Ook zijn er cartoons op afgebeeld uit Engelse en / of Amerikaanse kranten en tijdschriften. Per provincie en per stad of dorp worden heel kort vele tientallen bezienswaardigheden vermeld die toeristen al dan niet per fiets zouden kunnen bezoeken, van het natuurbad in Appelscha in Friesland tot Kasteel Karelke in Weert, Limburg.

Meer autowegen dan fietspaden

Of deze kaarten nu zo geschikt zijn geweest voor fietsers is de vraag. Daarvoor is de schaal eigenlijk niet nauwkeurig genoeg. En er zijn wel fietspaden op de kaart aangegeven, maar voor andere soorten vervoermiddelen (auto, trein) is de legenda veel uitgebreider. Aan de hand van deze fietskaarten van circa zeventig jaar geleden is in elk geval goed te zien, dat het netwerk van fietspaden in Nederland sindsdien enorm is uitgebreid.

Categorieën

Reinder Storm

Reinder Storm

Reinder Storm is conservator cartografie, geografie en reizen bij het Allard Pierson, het museum en hét kennisinstituut voor de erfgoedcollecties van de Universiteit van Amsterdam. Het beheer van de cartografische collectie strekt zich uit over vele duizenden kaarten, atlassen en aanverwante materialen.