Reductie CO2 door investering in fietsinfrastructuur

"De belangrijkste kansen liggen op het vlak van fietsinfrastructuur en elektriciteitsopwekking bij infrastructuur. Infrastructurele maatregelen die de doorstroming verbeteren blijken geen effectieve maatregel om CO2-emissies te reduceren.", zo is de conclusie van het rapport Minder emissies door investeren in infrastructuur.

De Fietsersbond roept het kabinet op om meer te investeren in fietsinfrastructuur. Het recent verschenen rapport van onderzoeksbureau CE Delft in opdracht van wegvervoersorganisatie KNV zegt daarover ondermeer: "Verbetering van fietsinfrastructuur is een maatregel die bij kan dragen aan substantiële CO2-reductie. Het potentieel van deze maatregel is echter niet goed te kwantificeren doordat er onvoldoende evaluaties zijn waarin de effecten van betere fietsvoorzieningen op de afname van autogebruik zijn gekwantificeerd."

Positieve neveneffecten
Het rapport ziet ook positieve neveneffecten: "Verbetering van fietsinfrastructuur heeft naast klimaateffecten vele positieve neveneffecten op luchtkwaliteit, geluid en de volksgezondheid. Vanwege de mogelijk vele positieve effecten van investeren in fietsinfrastructuur is het aan te bevelen nader onderzoek te doen naar de effecten van verschillende investe-ringsniveaus. Hiervoor is het van belang beter inzicht te verkrijgen in de verkeerseffecten van meer en betere fietsinfrastructuur. We bevelen daarom aan de effecten van investeringen fietsinfrastructuur beter te monitoren."

Meer asfalt: geen CO2 vermindering
Op de lange duur heeft de aanleg en verbreding van meer autosnelwegen geen effect, ja zelfs een tegengesteld effect op de vermindering van CO2: "Zo blijken investeringen in infrastructuur die primair doel hebben om de doorstroming te verbeteren (de meest genoemde type maatregel tijdens de inventarisatie) geen effectief middel in de strijd tegen klimaatverandering. De verklaring hiervoor is dat verbeterde doorstroming twee effecten tot gevolg heeft, die een tegengesteld effect op CO2-uitstoot hebben. In de eerste plaats zorgt een betere doorstroming voor lagere emissies per voertuigkilometer. Daar-naast zorgt betere doorstroming echter, zeker op de langere termijn, ook voor een toename van het totale verkeersvolume. Het tweede effect is over het algemeen aanmerkelijk groter dan het eerste."

Fiets filevrij!
Met het project Fiets filevrij! dat valt onder het FileProof programma van het Ministerie van Verkeer en Waterstaat, willen de Fietsersbond en lokale en regionale overheden de fietsvoorzieningen op belangrijke routes waar dagelijks automobilisten in de file staan verbeteren. Op dit moment worden 5 routes onder handen genomen. Onlangs werd de fietroute Breukelen-Utrecht opgeleverd. De Fietsersbond zou graag zien dat er meer geld beschikbaar komt om nog meer van deze routes te ontwikkelen als alternatief voor de dagelijkse autofile. Dat is goed voor de automobilist, goed voor een verminderde uitstoot van CO2 en goed voor het milieu.

Het rapport Minder emissies door investeren in infrastructuur kan worden gedownload vanaf de website van CE Delft.

*KNV, Koninklijk Nederlands Vervoer, is de werkgeversorganisatie in het beroepsgoederen- en beroepspersonenvervoer).

Categorieën