Snelle fietsroutes als vitale mobiliteitsschakel

Goede fietsinfrastructuur is een van de redenen van automobilisten om over te stappen naar de fiets. Maar hoe verleid je de forens om de auto te verruilen voor de fiets? Het fietsstimuleringsbeleid is klaar voor een schaalsprong met als doel een herkenbaar fietsnetwerk dat kan concurreren met de auto op de korte afstand (tot 15 km). Een opgave voor beleidsmakers, overheden en ontwerpers. Omdat 60% van de forenzen binnen 15 km van het werk woont is er een grote potentiële doelgroep.
Met de komst van fietsroutes die gemeente en regio-overstijgend zijn, staat fietsen voor het woon-werkverkeer op het punt van de introductie van een nieuw type weginfrastructuur in Nederland: de snelfietsroute. De noviteit en de maatschappelijke relevantie van deze snelle fietsinfrastructuur vraagt een frisse integrale kijk op een nieuwe ontwerpopgave: ‘de fietssnelweg’.

Snelle fietsinfrastructuur speelt slim in op een aantal actuele, relevante, maatschappelijke ontwikkelingen zoals mobiliteit, economie, milieu, duurzaamheid en volksgezondheid. Daarbij staan de snelle fietsroutes steeds meer onder de aandacht van regionale en provinciale overheden. De recente rijksbijdrage aan 16 nieuw snelfietsroutes maakt dat na realisatie de teller op 23 snelfietsroutes staat.

Aan de vooravond van de provinciale verkiezingen op dinsdag 1 maart organiseert de Fietsersbond met haar project ‘Fiets Filevrij’ – in samenwerking met het Stimuleringsfonds voor Architectuur (SfA) en het Fietsberaad – een symposium over snelle fietsroutes als vitale schakel in het mobiliteitsnetwerk.

Tijdens deze bijeenkomst staan de volgende onderwerpen centraal:

  • De cruciale rol van provinciale en regionale overheden bij het realiseren van een fietsnetwerk.
  • State of the art: ontwikkeling van de snelfietsroutes en mobiliteitskansen.
  • Vernieuwen: een nieuwe generatie fietsroutes die een nieuwe ontwerpuitdaging vormen.
  • Schaalsprong: van routes naar netwerk met fietsen als volwaardige schakel in de mobiliteitsketen om Nederland nu en in de toekomst mobiel te houden.

In het programma zijn bestuurders, beleidsmakers, ontwerpers,  en bedrijven vertegenwoordigd. Zij gaan in op de verschillende uitdagingen bij het ontwerpen en aanleggen van snelfietsroutes.

Tijdstip: 1 maart van 13.30 tot 18.00 uur, Locatie: Bel Air hotel – Den Haag (routebeschrijving)

Aanmelden kan via de site van het Fietsberaad.

Categorieën