TestKees over fietslampen 2012

Je hebt goedkope fietslichtjes en degelijke fietslampen van autolampenkwaliteit. TestKees bekeek beide typen. Opmerkelijkste conclusie: heldere led-lampen staan vaak verkeerd afgesteld, waardoor je niets aan dat goeie licht hebt.

Goedkope fietslichtjes: Halfords ledjes Beste Koop
In de stad heb je geen lampen nodig om de hele weg te verlichten. Daar heb je straatlantaarns voor. Wel heb je fietslichtjes nodig om zelf gezien te worden. Liefst zijn die niet zo fel en slecht afgesteld dat ze tegenliggers verblinden. Tegenwoordig zijn dat vaak batterijlampjes die je simpel met een elastiekje of kliksysteem op het stuur bevestigt. TestKees testte aantal branduren en de hoeveelheid licht. De Halfords verlichtingsset van 4,99 euro brandt lang, geeft veel licht en is ook erg gunstig in prijs. Daarom: Beste Koop van 2012. Hij kwam ook al als beste uit een test van ANWB.
Een goed alternatief is het (voor)lampje van Action Techno bike products van maar 1,99 euro, te koop bij de Action. Testkees adviseert daarnaast een vaste achterlamp op de achterdrager te monteren. De batterijen worden toch niet gauw gestolen en gaan lang mee, want een achterlamp hoeft niet veel licht te geven. Bekijk de hele test.
Het beste achterlicht blijkt de Spanninga Brasa te zijn. Brandt niet alleen lang, maar spreidt het licht ook nog eens mooi. Kijk hier voor de hele achterlichtentest.

 

Goede koplampen: Philips Saferide beste koop
Met een koplamp kun je zien waar een paaltje staat of waar een gat in het fietspad is. Een krachtige led-lamp kan dan een zegen zijn, maar dan moet je hem wel goed toepassen. Een hardnekkige misvatting dat een lekker felle lichtbundel goed werkt. Daarbij wordt vergeten dat het oog zich aanpast aan de hoeveelheid licht. Buiten de felle bundel is het pikkedonker. Met een brede uitwaaierende bundel zie je meer.
Een richtlijn voor fietsenmakers is dat de koplamp zó wordt afgesteld dat het licht vijf meter voor de fiets valt, maar 25 meter is een veel betere richtlijn. Zie de foto’s van TestKees. Met 25 meter krijg je in plaats van een felle bundel een mooiere, uitwaaierende baan licht en heb je echt profijt van een krachtige led-lamp. In het ideale geval is het zicht vergelijkbaar met dat van autokoplampen.
De Philips Saferide is een mooi voorbeeld van een goede koplamp. Buiten de hoofdbundel geeft hij ook aan de zijkanten genoeg ‘strooilicht’ om de berm te kunnen zien. De AXA Nano- en Busch & Muller Lumotec IQ-lampen zijn iets goedkoper en geven ook veel licht, maar hebben als nadeel ten opzichte van de Saferide-lampen dat de lichtbundel vrij smal blijft. De fabrikanten komen dit najaar wel met nieuwe lampen die ook zo’n brede bundel hebben: de Lumotec IQ2 Luxos en AXA Luxx 70. Als het zover is, gaat TestKees die ook testen. Voorals nog is de Philips Saferide Beste Koop van 2012.

 

De campagne Ik wil je zien van de Fietsersbond benadrukt het belang van fietsverlichting voor jongeren. Wil je onze acties en testen steunen? Word dan lid.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Categorieën