Verblijven krijgt prioriteit in de gemeente Westerveld (Drenthe)

Als eerste gemeente in Nederland geeft de gemeente Westerveld (Diever, Dwingeloo en Vledder) alle gemeentelijke wegen een verblijfsfunctie. Een Gemeentelijk Verkeers- en Vervoersplan (GVVP) dat aansluit op een fietsvriendelijke verkeersvisie in Europa. Fietsprovincie Drenthe legt hier een stevig fundament in het gemeentelijk beleid. Graag horen en zien we verkeersplannen die het langzame verkeer eenzelfde prioriteit geven.

Westerveld

Verblijfsfunctie

De functie van de weg bepaalt hoe de weg eruit ziet. De gemeente heeft daarom voor het Gemeentelijk Verkeer- en Vervoerplan (GVVP) haar wegen gecategoriseerd en er functies aan toegekend. Bij een verkeersfunctie heeft het gemotoriseerde verkeer prioriteit zodat dat op een vlotte manier doorstroomt. Dit betreft de auto(snel)wegen die in beheer en onderhoud van het Rijk of de provincie zijn. Bij een weg met een verblijfsfunctie ligt de prioriteit op het bestemmingsverkeer en het langzame verkeer. De keuze voor de functie van de weg is onder meer afhankelijk van de omgeving en het gebruik.  Het overgrote deel van de wegen in de gemeente Westerveld is aangewezen als weg met een verblijfsfunctie. Dat wil zeggen dat ‘verblijven’ daar belangrijker is dan ‘stromen’. De gewenste snelheid op wegen binnen verblijfsgebieden is binnen de bebouwde kom 30 km/h en buiten de bebouwde kom 60 km/h. In 2002 is op vrijwel alle wegen in verblijfsgebieden binnen de bebouwde kom de maximumsnelheid van 30 km/h ingevoerd. Daarnaast is met prioriteit op een aantal wegen in verblijfsgebieden buiten de bebouwde kom in 2003 een maximumsnelheid van 60 km/h ingesteld.

In de komende periode zal (vaak in combinatie met onderhoudswerkzaamheden) het hele buitengebied als verblijfsgebied buiten de bebouwde kom ingericht moeten worden met een maximumsnelheid van 60 km/h. Leidraad in het gemeentelijke verkeer- en vervoerbeleid is het principe ‘Duurzaam Veilig’. Het Rijk, de provincies, de gemeenten en waterschappen hebben in 1997 onder het motto ‘Duurzaam Veilig’ afspraken gemaakt om de verkeersveiligheid te verbeteren.

Verkeerseducatie

Naast infrastructurele maatregelen (de weg) investeert de gemeente ook in projecten op het gebied van permanente verkeerseducatie (PVE) en gedragsbeïnvloeding (de mens). Ieder jaar wordt in samenwerking met de provincie Drenthe, de overige gemeenten in Zuidwest-Drenthe een plan opgesteld met de activiteiten op het gebied van verkeerseducatie. Allemaal goede berichten uit Drenthe, die elders navolging verdienen.

Henk Hendriks, projectleider Wijken voor de Fiets

Categorieën