Wijken voor de fiets neemt fietsklimaat in Amsterdam Nieuw-West onder de loep

Donderdag 26 april om 17:00 uur opent wethouder Ronald Mauer (Sport en Verkeer) de tentoonstelling: De Fietsvriendelijke Wijk. Dat sport en verkeer samen komen bij één wethouder geeft te denken. Onlangs verscheen al een aankondiging van de start van het project in het afdelingsblad van de de Amsterdamse afdeling van de Fietsersbond. (zie hieronder)

Nieuw-West is een stadsdeel met veel mooie fietspaden. Neem de doorgaande route tussen Sloterplas en Nieuwe Meer over het Christoffel Plantijnpad of de Oost-west route dwars door Geuzenveld van Sportpark de Eendracht via het Gerbrandypark tot ver in Bos en Lommer.

Toch wordt er in Nieuw-West aanzienlijk minder gefietst dan in de meeste andere stadsdelen en zien veel mensen de wijk als de auto-wijk, zoals de wijk ooit ook ontworpen is..

De Amsterdamse afdeling van de Fietsersbond gaat meehelpen om stadsdeel Nieuw-West door te lichten op kansen voor verbetering van het fietsklimaat. Het project (van de landelijke Fietsersbond) Wijken voor de Fiets komt daarmee voor het eerst naar Amsterdam. In wijken in o.a. Zwolle, Utrecht, Den Haag en Dordrecht is het project al eerder uitgevoerd. Daar is bewoners gevraagd naar fietsknelpunten, zijn ideeën voor verbetering verzameld en is samen met gemeente en scholen gewerkt aan een fietsveiliger schoolomgeving.

In mei 2012 is Nieuw-West aan de beurt. Een groot aantal speerpunten is al op een rij gezet. Meer dan bij vorige projecten gaan we projecten uitvoeren om het fietsgebruik onder de wijkbewoners te stimuleren.

Het stadsdeel werkt mee aan het project. Maar juist bij acties om meer mensen vaker te laten fietsen, is het belangrijk dat zo veel mogelijk mensen en organisaties gaan meewerken. Denk aan scholen, winkeliers, sportverenigingen, kerken, moskeeën en buurtgroepen. Waarom komen zoveel sporters met de auto naar het sportveld? Hoe zorgen we voor betere fietsenstallingen bij de school? Hoe zorgen we ervoor dat kinderen beter snappen hoe het verkeer werkt? Kunnen ouders daarbij helpen? En kunnen we ouderen langer van hun zelfstandigheid laten genieten met een fiets met trapondersteuning? Wat zeggen de huisartsen in de buurt tegen kinderen met overgewicht?

Het stimuleren van fietsen lukt je niet met alleen een foldertje. Daar is meer voor nodig, zoals een netwerk van mensen die daar binnen hun groep, gemeenschap of vereniging hun schouders onder willen zetten. Om dit project te laten slagen hebben we mensen nodig, die de buurt en de actieve organisaties daarin kennen (of willen leren kennen).

Oproep: wil je hieraan bijdragen? Bijvoorbeeld door een dagdeel te helpen bij een activiteit of door informatie te verspreiden binnen de organisatie waar je al actief bent? Heb je een idee voor een leuk project? Meld je aan via [email protected]

Ook zijn we nog op zoek naar contactpersonen die de fietspaden en fietsroutes in hun eigen buurtje in de gaten houden (wat kan er beter…), mensen die contact houden met leden van de deelraad of met de kranten in de buurt.

Meld je ook aan, houd onze website in de gaten of volg ons op Twitter op @adamfietst om de aankondiging van een bijeenkomst over het project niet te missen.

meer info:

www.wijkenvoordefiets.nl

www.fietsersbond.nl/amsterdam-nieuw-west

Categorieën