Weg met de zadelpijn

Zadelpijn en tips

‘Voor mij geen dameszadels meer’

zadelpijn

De een zweert bij ventilatiegaten, de ander stopt ze dicht met papier. Er zijn fietsers die alleen maar een leren zadel willen en anderen die het heus geprobeerd hebben, maar toch geswitcht zijn naar gel. Leerzame ervaringen van fietsers. ‘Ik probeer net zo lang zadels tot ik de goeie te pakken heb.’

Advies over wat je het beste kunt doen tegen zadelpijn vind je hier: https://www.fietsersbond.nl/de-fiets/onderdelen/zadels-en-zadelpijn/ 

Leren zadel

Hebben Brooksfans geen zadelpijn?
Beeld-auteur: Judy Ballast

Odiel:
Ik zit al jaren heel comfortabel op een Brooks zadel. Intussen heeft het mijn eigen vormen aangenomen en er is géén beter! Na een onderhoudsbeurt een paar jaar geleden had de fietsenmaker ongevraagd het zadel opgespannen: ik heb hem gesmeekt dat nooit meer te doen, het zit prima zo en zo wil ik het graag houden.

Paulus:
Ik had eerst een gelzadel, waardeloos vond ik het. Daarna heb ik er een Lepper, met van die grote veren aan voor- en achterzijde, opgezet. Perfect! Ik had een verende zadelpen, maar die was totaal overbodig geworden. Na een 60 km nog geen centje pijn.
PS: Ik weeg circa 105 kilo, dus niet helemaal vedergewicht……

Jos:
Al jaren fiets ik met veel plezier op een leren zadel van Brooks en i.v.m. een licht voorovergebogen houding, heb ik een smaller model. En daar heb ik al een paar van versleten. De eerste paar honderd kilometer zit een nieuw zadel niet bepaald lekker, maar langzaamaan neemt het zadel de vorm aan van mijn achterwerk, net als een paar nieuwe schoenen en dan vind ik geen enkel ander zadel lekkerder zitten. Door het leer ademt het zadel en zit het niet zo zweterig. En zonder zadelpijn kan ik dan vele tientallen kilometers fietsen. Af en toe het zadel een klein stukje opspannen (vooral niet teveel!!!) als die wat is doorgezakt. Voor mij geen ander zadel meer dan een leren zadel.

Chris:
Op mijn racefiets zit een leren Brookszadel. Ik wil nooit meer een ander! Dit zadel zet zich naar je lichaam, je steunt op je bekken (niet op je billen), het wordt niet warm en je zweet er niet op. Ik zit al 20 jaar op dit zadel, af en toe invetten (aan de onderkant, anders glibber je zo van het zadel) en niet langdurig in de regen laten staan, zo blijft je zadel in vorm.

Uitgelichte afbeelding (1)

Weg met zadelpijn en rugpijn!

Ontvang gratis alle tips tegen zadelpijn en rugpijn van TestKees. Lees meer

Wel of geen gleuf

Arno: Ik koop net zo lang zadels tot het comfortabel zit, het liefst een zadel die in het midden open is en waar lucht doorheen kan stromen. Hoe kleiner de drukpunten, des te minder de pijn.

SQLab

Piet:
Op elk van mijn twee fietsen zit een SQLab 621 active 18 zadel. Geen zadelpijn meer en incidenteel bij tegenwind door voorover zitten een lichte verdoving.

Edo:
Ik heb er eentje van SQLab. Uitstekende zadels die je je in tien minuutjes kunt laten aanmeten. Het houdt rekening met hoe je op de fiets zit en de afstand tussen je zitbotjes. Elk zadel is ook nog eens in verschillende hardheden verkrijgbaar en je krijgt er dingetjes bij om de mate van vering in te stellen. Het was wel even wennen maar nu zit ik perfect. Ik heb niet eens meer echt een fietsbroek met zeem nodig en tegelijkertijd heb ik ook minder last van gevoelloze vingers en tenen.

Charles:
Ik heb nu 10.000 km op mijn nieuwe fiets gefietst en mijn Brooks zadel er uiteindelijk toch af gegooid. Ik kon er niet aan wennen. Wij zijn 65 jaar en maken fietstochten van enkele duizenden kilometers met een gemiddelde per dag van ongeveer 80 kilometer dus een goed zadel is zeer belangrijk. Enige tijd geleden een zadel aan laten meten, het is een SQ Lab 622 geworden en dit zit nu al beter dan de Brooks ooit gedaan heeft. Mijn vrouw heeft het zelfde zadel maar dan iets breder.

Geen fietsvakanties meer samen?

Zadelpijn verstiert fietsvakantie
Beeld-auteur: Judy Ballast

Jorijn: Ik zit eerlijk gezegd altijd prima op mijn zadel. Ik had eerst een standaard kogazadel en nu een SQ-lab zadel, zodat ik wat minder druk vooraan heb (ik ben een vrouw). Het SQ-lab zadel is inderdaad hard en even wennen, maar fietst het zelfs zonder fietsbroek comfortabel. Mijn vriend (licht gebouwd en sportieve zit) niet. We zijn nu al een aantal jaren op fietsvakantie geweest in Europa, maar hij blijft veel last houden. Veel mannen willen niet te veel druk op de edele delen en hebben daarom een zadel met een gleuf. Mijn vriend krijgt daardoor alleen juist te veel druk op zijn zitbotjes. Jammer genoeg hebben wij naast de Brookszadels nog geen zadel voor langeafstandsfietser gevonden zonder gleuf. Als noodoplossing hebben we daarom tijdens de fietsvakantie verbandrolletjes in de gleuf vast getaped en zo gebruikt hij het zadel nu al jaren. Dit is echter geen goede eindoplossing en ook in deze situatie blijft hij enige klachten houden. Sinds kort heeft hij nu een Brookszadel, hij moet hem nog infietsen dus maar hopen dat dit wel werkt. Als dit namelijk niet werkt, dan wil hij niet meer op fietsvakantie en dan zou natuurlijk heel erg jammer zijn.

Zithouding

Annemarie:
Eigenlijk is zadelpijn geen goede benaming, vaak ligt het aan een verkeerde zithouding of afstelling van een ander onderdeel van de fiets. Zelf ga ik voor een superzeem, een broek zonder spijkerbroekzakken of dergelijke dikke naden en dan valt het meestal wel te doen. Af en toe wat rekken doet meestal ook goed.

Zadeldekje

zadeldekje tegen zadelpijn

Dorine:
Ik gebruik een Tempur zadeldekje, daarvoor had ik snel last van zadelpijn maar sinds ik dit zadeldekje gebruikt heb ik nergens meer last van en fiets ik rustig een hele dag.

Dameszadel of niet

Caroline:
Ik heb vorig jaar een racefiets gekocht met een zogenaamd dameszadel. Het zat voor geen meter want het was te breed. Daarvoor fietste ik op een oude racefiets met een smal, kort en heel hard zadel. Geen centje pijn! Na wat zoeken weer een kort zadel gevonden en ik fiets weer fluitend.Dus al die fancy ‘dameszadels’ maken de situatie misschien wel erger dan nodig.

Somewhat:
Ik heb op mijn mountainbike het mannenzadel vervangen door een goedkoop vrouwenzadel van 15 euro. Het was tijdelijk bedoeld. Ik had een weinig geld en de leenfiets was voor tijdelijk gebruik bedoeld. Ik had dus best wat problemen verwacht op iets langere afstanden, maar ik had nergens last van. Misschien was het een lucky shot, maar ik kan er 75 kilometer mee fietsen zonder zadelpijn, super. Ik draag op zo’n afstand wel een fietsbroek met zeem.

Oude mensen

Leontine:
Wij zijn 70-plussers met een dunne huid (oud!) en niet genoeg spek op onze billen. Na een tocht van 75 km hadden we echt veel zadelpijn.
We zitten rechtop, dat is voor ons het prettigst. Onze zadels zijn prima, 1 Brooks en 1 Terry, en ze passen goed. Vroeger hadden wij nooit ergens last van. Wij denken dat er voor ons alleen een oplossing is door minder kilometers te fietsen en vaak even af te stappen. De tips op jullie website gelden nooit voor oude mensen.

ISM-zadel

Ab:
Bij langere fietstochten had ik altijd last van een gevoelloos onderlichaam. Sinds ik mijn ISM zadel heb( touring zadel) heb ik daar helemaal geen last meer van. Het is even wennen dat zadel maar het werkt wel!

Ondergewicht

Els:
Ik heb een standaard zadel bij de fietsenmaker gekocht en kan daar prima op fietsen behalve als ik ondergewicht heb. Dan is geen enkel zadel prettig.

Altijd zadelpijn

Wim:
Ik fiets al 50 jaar op gewone stadsfiets maar rijd ook op een toerfiets langere afstanden tot 100 kilometer. Ik weet niet beter dan dat ik zadelpijn heb, soms tot bloedens toe. Ik heb al alle mogelijke zadels geprobeerd en fietsbroeken maar niks helpt echt. In het begin denk je dat dat het wat is en daarna is het toch weer mis. Momenteel heb ik een Gonso fietsbroek en een zadelovertrek met memorschuim. Maar ondanks dit alles heb ik altijd gewoon doorgefietst ik weet niet beter dan dat ik zadelpijn heb.

Gerda:
Al jaren rijd ik op een Brookszadel. Ik fiets 10.000 kilometer per jaar, maar heb na een half uur altijd zadelpijn. voor mij onbegrijpelijk ik weet ook niet wat ik daar mee moet!

Anti-wrijvingscrème

zadelpijn
Beeld-auteur: Judy Ballast

Corry: Ik heb een Brooks zadel en kreeg bij het inrijden, ondanks het gebruik van een fietsbroek met zeem blaren. Vervolgens kreeg ik het advies om een antiwrijvingscrème te gebruiken. Ik smeer nu het achterste deel van de broek en mijn zitvlak in met No friction cream van Born en kan lange afstanden fietsen zonder blaren of zadelpijn. Een vriendin gebruikt Chamois crème en is ook zeer tevreden.

Vocht in de zadelkuiltjes

Max: Veel kunststofzadels lijken perfect gemaakt om regen of dauw te verzamelen. Ze weten dat vocht zelfs in de kleine ‘zadelkuiltjes’ te bewaren. Heel knap! Ook als het niet heeft geregend zijn kunststof zadels bij hoge luchtvochtigheid lekker nat als je op de fiets stapt. Natuurlijk kun je met een doekje het probleem oplossen, maar handig is anders! Merkwaardig genoeg zijn leren zadels wel snel droog na een regenbui en hebben ze geen last van dauw.

Gelzadel

Martien:

Op mijn standaard zadel had ik veel last van “dood” gevoel, zeker bij langere ritten. Daarop van de fietshandelaar een Terry-zadel(gel) mogen uitproberen met een sparing/gleuf in de lengterichting en een iets gebogen punt. Nu vrijwel nooit meer dat vervelende gevoel. wel bij langere ritten altijd de fietsbroek met zeem.

Fietsbeurs

Petra:

Op een fietsbeurs heb ik me laten meten. Selle S3 zou het zadel voor mij zijn. Het was wel erg wennen, ik heb al een blaar ter grootte van een euro gehad en even een kort stukje fietsen zonder broek met zeem is pijnlijk. Langzaam went het wel, maar na iedere langere fietspauze begint het wennen opnieuw. Geen aanrader dus.

Pieter:  Mijn vrouw heeft op haar Duitse maatwerkfiets (Maxcycles Twenty Six Lady) haar minimaal 35 jaar oude Brooks B66 laten monteren. Geen gezicht, maar veel comfort en geen zadelpijn! Ikzelf heb met Brooks mindere ervaringen en probeer nu een Hollands Lepper zadel. Concorde 800. Net ingereden en zit nu lekker. Afwachten hoe die zich houdt. Mijn ervaring is dat gelzadels alleen voor kortere trajecten geschikt zijn.

Ton:
Ik heb in het verleden diverse pogingen ondernomen om een zadel te vinden die me geen zadelpijn opleverde na de woon-werk afstand 50km per dag. Bij toeval kocht ik een Selle Royal met een nieuwe fiets (G.Eclipse) erbij en dit zadel bevalt tot nu toe het best. (met sportonderbroek en tight, want zeem kan me niet bekoren) De nieuwe fiets beviel echter niet want kreeg er last van mijn polsen en nek door, en hij fietst traag, zodat ik na afweging toch weer een ligfiets (Greenmachine) heb aangeschaft. M’n reistijd is hierdoor met ruim 15 min./dag ingekort en alle pijn is verdwenen, mits ik niet “te enthousiast” ga trappen want dan gaan de knieën protesteren.

Arthur:
Ik heb al veel verschillende zadels geprobeerd en allerlei tips opgevolgd. Zo heb ik een fiets gekocht met verende voorvork en verende zadelpen. Ook een speciale fietsonderbroek aangeschaft. Desondanks blijf ik zadelpijn houden en begint het na 10 tot 15 kilometer al te vervelen. Echt lange fietstochten kan ik dan ook niet maken.

Categorieën