Direct naar inhoud

Zijn fietsschoenen handig?

Gepubliceerd op:

We vroegen onze lezers: Draag jij al fietsschoenen? Welke? Ben je tevreden? Of ben je nog aan het denken over fietsschoenen en weet je niet welke je zult kopen? We kregen veel reacties. Met jullie verhalen kunnen we wat!

Fietsschoenen voor kantoor

Ik houd van harde zolen en SPD pedalen. Verder moeten ze functioneel zijn: warm genoeg in okt-apr en ik moet eer een kantoor of restaurant mee in kunnen. Ik heb vorig jaar een paar Northwave Corsair gekocht voor €90. Ideaal voor trekking, wandelen, toeren en een dagje kantoor. Voor warme voeten: koop ze 1/2 tot 1 maat te groot en draag er dikke sokken in. Voor de zomer, allen fietsen en laag gewicht heb ik zwarte slanke Shimano’s precies op maat met oranje veters.
Jan 

Brandende voeten

Ik fiets al zo’n 30 jaar met fietsschoenen. Eerst in toeclips, later met clipless pedalen. Op de toerfiets gebruik ik fietswandelschoenen met verzonken SPD-plaatjes. De stevige zolen zijn heel geschikt voor wandelen, ook in de bergen. En ze verdelen bij het fietsen de druk beter over je voet. Dat is vooral prettig bij wat sportiever (lees: harder) doortrappen. Ik heb twee types van Shimano gehad, maar de leest daarvan is voor mij bij de tenen vaak te smal. Sinds een jaar heb ik een paar van Northwave, die leest bevalt me zo goed dat ik ook voor de racefiets op dit merk ben overgestapt. Op de racefiets gebruik ik SPD-SL pedalen. Omdat de daarbij behorende schoenplaatjes niet verzonken zijn in de zool, kun je er niet op wandelen. Even van de fiets naar een winkel of een terrasje lopen gaat wel, maar veel verder moet je niet willen.
Als je voor het eerst met klikpedalen fietst moet je er goed bij nadenken dat je je voet los moet draaien. Je eerste reflex is je voet omhoog of naar achteren te trekken,  maar dan krijg ‘m niet los van je pedaal. Als je intussen wel geremd hebt en stil staat, val je om. In het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde heeft eens een artikel gestaan waarin werd beschreven hoe op die manier gezonde en sportieve mannen toch hun heup braken! Oppassen dus. Het went echter snel en na een paar ritten draai je je voeten moeiteloos los (mits het klikmechanisme op je pedalen goed is afgesteld).
Naast verschillende kliksystemen zijn er ook verschillende soorten sluitingen: veters, klittenband, bucklesluiting (zoals ook gebruikt op skeelers), en het BOA-systeem, waarbij een dunne nylon veter met een draaiknop strakker of minder strak aangetrokken wordt. Vaak worden verschillende soorten sluitingen gecombineerd. Voor de wedstrijdfietser is het nuttig om al fietsend de schoenen met buckle of BOA lekker strak aan te trekken voordat de eindsprint begint. Maar voor mijn toertochten bevallen veters en klittenband prima.
Heel belangrijk tenslotte: bij welke temperatuur ga je de schoenen gebruiken? Als ze te warm zijn krijg ik al snel ontzettend brandende voeten, heel onaangenaam. Koude voeten in de winter zijn ook vervelend,  maar dat kun je voorkomen met een paar warme overschoenen. Dus als je geen winter- èn zomerschoenen wilt aanschaffen, kies dan voor goed geventileerde koele schoenen. Voor heel warme streken kun je ook fietssandalen overwegen, maar daar heb ik zelf geen ervaring mee.
Tot zover mijn ervaringen met fietsschoenen. Nooit gedacht dat ik daar nog eens zoveel woorden aan vuil zou maken. En dan te bedenken dat ik mijn eerste fietsvakanties op een paar gewone sportschoenen reed, zonder problemen. Ach, alles is relatief….
Theo

Bedaarde fiets-wandelschoenen

Ik kocht mtb schoenen bij mijn vakantiefiets, omdat ik bijna 20 jaar geleden alles stoer wilde. Mijn vakantiefiets heeft ook een sportieve houding, geen spatborden geen standaard. Ik ben er tevreden over, ze zijn heel Europa met me meegefietst. Inmiddels wel aardig afgesleten, en slapper geworden, dus misschien eens vervangen. Heel belangrijk is wel: goede anti-regen overschoenen, want ik ben kouwelijk en voorkom natte voeten het liefst. Inmiddels ben ik wat bedaarder en heb ik een vriend die graag fietsen met wandelen combineert, dus sinds een paar jaar combinatie pedalen. Gaat ook. Kampeerspul is zo klein en licht inmiddels dat een paar lichte wandelschoenen mee geen probleem is.Toevallig ben ik laatst voor het eerst drie dagen gaan fietsen met alleen wandelschoenen. Maar dan mis ik mijn fietsschoenen toch wel, merkte ik. Vooral met wind tegen is het lekkerder om vast te zitten. En sowieso vind ik het fijner, klikpedalen. Maar mijn beste vriendin, die tegelijk met mij een vakantiefiets kocht heeft er nooit aan kunnen wennen. Ze is wat onhandig in haar motoriek en vindt het eng. Zij had fiets-wandelschoenen destijds. Nog wat zachter dan mtb. Misschien voor mij nu een goede optie.
Anne

Mooiweerfietser

Zelf heb ik diverse fietsschoenen gedragen en momenteel ben ik een gebruiker van Keen sandalen met ClickR pedalen die makkelijk uitgaan maar toch niet ongewenst uitglippen.
Deze schoenen bevallen me prima omdat ik een mooi weer fietser ben.
Ton

Wandelschoenen zijn waterdichter

Ik gebruik op mijn gravelbike meestal Triban schoenen van Decathlon met
klikplaatjes. Voor fietsvakanties gebruik ik meestal mijn lage
wandelschoenen. Hoewel ik op de echte fietsschoenen wel kan lopen, is
het voor een fietsvakantie waarbij je ook slechter weer kan hebben wel
fijner om wandelschoenen te dragen, comfortabeler als je niet fietst en
waterdichter.
Jop

Fietssandalen

Behalve op m’n stadsfiets en vouwfiets, draag ik al járen fietsschoenen met klikpedalen.
In het voor- en najaar dichte schoenen maar de meeste kilometers met fietssandalen. Heel vaak ontmoet ik dan fietsers die zeggen: “hè, bestaat dat?”
Omdat ze aan mijn voeten zitten kan ik dat dan niet ontkennen…
Na een regenbuitje zijn je fietssandalen en, vooral, ook je voeten, weer supersnel droog. Ideaal.
Let wel even op met de maatvoering, willen ze goed passen in de breedte dan heb je wat meer lengtemaat nodig.
Ivo

Gladde zool

Op mijn toerfiets fiets ik met Shimano fietsschoen. Het kliksysteem gebruik ik niet, dus het verwijderbare plaatje zit nog vastgeschroefd aan de zool.
Eenmaal ingelopen/ingefietst (nodig omdat de schoen erg stevig zijn) zijn het heerlijke schoenen. Wel een minpunt: als de zool nat is, dan is deze erg glad. Als je dan kracht zet, kan je voet zomaar van de trapper schieten. Ik gebruik ze dus alleen onder droge omstandigheden.
Jeannette 

Inlegzool tegen dode tenen

Ja, ik draag fietsschoenen, merk Gaerne, lijkt hierop. Heb 1 paar, voor op racefiets en nu ook vakantiefiets. Op die laatste combipedalen. Nodig als je wilt klikken, fietst fijn. MTB makkelijk, en op racefiets aan beide kanten vind ik ook wel fijn. Lopen kan, maar dan raakt plaatje toch nog steeds de grond, terwijl ontwerp bedoeld lijkt om dat niet te doen.
Was op zoek in goedkopere segment en deze pasten het best aan mijn smalle hielen en lage wreef.
Wel inlegzool erin, om (midden) voorvoet op te tillen, om ‘dode’ tenen te voorkomen, bevalt goed.
Zou voor vakantiefiets nog wel paar willen waarop ik beter kan lopen, al blijft zool natuurlijk stijf.
Voor de winter en regen overschoenen, want deze schoenen zijn, door ventilatiegaatjes, absoluut niet waterdicht, kwam ik laatst op zo’n mooie dag in de uiterwaarden met nog heel veel water op het fietspad nog eens achter…
Alma 

Doordacht netje

Ik draag al heel lang Specialized fietsschoenen. Zowel op mijn racefiets, met ultralichte en -stijve carbon schoenzool, als op mijn reisfiets, met prima geprofileerd wandelprofiel én een goed doordacht netje op de tong om de veters in op te bergen. Ze (b)lijken onverslijtbaar en zitten zeer comfortabel.
Bart 

Maar wat zegt TestKees over fietsschoenen?

Onze expert legt onder andere uit hoe belangrijk pedalen zijn voor fietsschoenen. Met stroeve brede pedalen glijd je minder snel weg.

Word lid van de Fietsersbond

Steun de belangenbehartiger van fietsend Nederland en ontvang heel veel voordeel!