fietsenmaker_header

Fietsen met Van Gogh

In Brabant loopt een route van 335 kilometer langs verschillende steden die een rol hebben gespeeld in het leven van Vincent van Gogh. De route is opgesplitst in verschillende stukken en terug te vinden in de Routeplanner van de Fietsersbond.

De route van 51 kilometer die in Nuenen start voert onder meer langs het in 2014 geopende Van Gogh Roosegaardepad, het Van Goghkerkje in Nuenen en het fraaie Nuense Broek.

Van Gogh Roosegaardepad

Van Gogh Roosegaardepad

Eind 2014 werd het Van Gogh pad van Daan Roosegaarde geopend. Roosegaarde doet van alles met lichtgevend asfalt. Hij heeft bijvoorbeeld lijnen van lichtgevende verf aangebracht op de provinciale weg N329 bij Oss. Overdag absorberen de lijnen zonlicht. Als het donker wordt, geven ze licht. Het Van Gogh fietspad is 600 meter lang en ligt tussen de Opwettense watermolen en de Colse watermolen, allebei door Van Gogh geschilderd. Met een speciale technologie laden duizenden steentjes zich overdag op en lichten als het donker wordt op. Het ontwerp is gebaseerd op het beroemde meesterwerk De Sterrennacht.

Nuenen

Van Gogh kerk

In Nuenen zie je overal waar je kijkt iets dat met Van Gogh te maken heeft. Informatieborden, monumenten, een museum en gebouwen waar hij gewoond heeft dan wel getekend en geschilderd heeft. De schilder leefde hier van 1883 tot 1885.

Van Goghkerkje

Papenvoort 2a, Nuenen
De vader van Vincent van Gogh was 1882 tot 1885 dominee in Nuenen en preekte in deze neoclassistische kerk, die nu een Rijksmonument is. Vincent maakte er ook in 1884 een schilderij van. Daarom wordt de kerk in de volksmond het Van Gogh kerkje genoemd. De kerk is niet alleen van buiten innemend. Binnen komt het licht door fraaie Gothische vensters.

Nuenens broek

Het Nuenens broek is een zogenaamd ‘broekbos’. Dat wil zeggen dat de bodem erg nat is en er veel elzen en wilgen staan. In de bodem onder dit bos zit een leemlaag die ondoordringbaar is voor water. Vroeger was dit dan ook een moeras. Vanaf begin van de twintigste eeuw werd het natuurgebied door de mens geregeld. Het werd ontwaterd en er werden greppels gegraven. Op de ophopingen tussen de greppels werden populieren aangeplant om onder meer lucifers van te maken. Inmiddels is het gebied deels teruggebracht in de staat van moeras. Dit levert een prachtig natuurgebied op met een verhaal. Er liggen wandelpaden door de natuur heen. In de winkel van het Vincentre in Nuenen zijn wandelroutes te verkrijgen.

Van Gogh Ding Dong

Opwettense watermolen

Opwettenseweg 203, Nuenen

In de Opwettense Watermolen kun je tegenwoordig eten en drinken en je trouwfeest geven. Vroeger was het een koren-, olie- en zaagmolen. Het is één van de drie watermolens die Van Gogh heeft geschilderd. Terwijl de stoommachine had Vincent meer belangstelling voor oude watermolens als de Opwettense watermolen, maar ook de Collse en de Genneper watermolen. Vincent tekende en schilderde ze allemaal. Hij trok er in Nuenen veel op uit de schilder Anthon van Rappard, die hij in 1880 in Brussel had leren kennen. Op de site watermolenopwetten.nl kun je een interview uit 1967 lezen met molenaar Piet die Van Gogh nog gekend heeft. Hij vertelt dat het dorp de schilder maar raar vond als hij zoekend rondliep naar een goed plekje om te schilderen.

Voormalige pastorie familie Van Gogh

Berg 26, Nuenen
Van Gogh schilderde zowel de voor- als de achterkant van de pastorie waar hij van december 1883 tot mei 1884 bij zijn ouders inwoonde. Vader Theodoor van Gogh was dominee in Nuenen. Over de geschiedenis van de pastorie is een boek geschreven, het pastorieboek, dat niet alleen over van Gogh gaat, maar ook over de meer dan twintig andere predikantengezinnen die er in de loop van 250 jaar woonden. De pastorie wordt ook nu nog bewoond door een domineesgezin en is niet te bezichtigen. Tegenover de pastorie staat het Vincentre, een museum met exposities over leven en werk van Van Gogh. Het Vincentre is ook het startpunt van een wandeling door Nuenen met langs tientallen keline en grote dingen die een verhaal over Vincent van Gogh vertellen.

Huis van De Aardappeleters

Gerwenseweg 4, Nuenen
In Van Goghs tijd woonde in dit huis de familie De Groot. Zij waren de grote inspiratiebron voor het schilderij uit 1885, maar ze stonden ook model voor ander werk met boerenkoppen van Van Gogh.

Andere delen van de Van Gogh route in de Routeplanner:

Van Gogh Sandwichbike

Vincent van Goghhuis, Zundert (afstand 60 km)

Vincent van Gogh Informatiecentrum, Etten-Leur (afstand 49 km)

Vincents tekenlokaal, Tilburg (afstand 51 km)

Het Noordbrabants Museum, ‘s-Hertogenbosch (afstand 30 km)

Vincentre, Nuenen (afstand 51 km)

Hele Van Gogh route (335 kilometer)

Europese Van Goghroute

De Europafietsers verkopen een route die van Eindhoven over Amsterdam naar Auvers-sur-Oise en Parijs voert. Hij begint bij de watermolens en eindigt bij de dorpskerk van Auvers-sur-Oise, of desgewenst op Montmartre met uitzicht over de Parijse daken op de Notre Dame en de Eiffeltoren. http://europafietsers.nl/routes/gogh/route.htm

Download hier de folder van routesinbrabant.nl met meer achtergrondinfo.