Fietsen langs de Waal bij de Ooijpolder

Fietsroute Nijmegen – Beek (26 km) Via Romana

De fietsroute Via Romana loopt door de landschappen tussen Nijmegen en het Duitse Xanten, met volop Romeinse overblijfselen. Op het stuk Nijmegen-Beek heb je vanaf de Ooijpolder zicht op de stuwwallen, die een perfecte plek waren voor legerkampen. 

Tekst en foto’s: Jessica de Korte van mooistefietsroutes.nl

fietsen ind e omgeving van Nijmegen
Fietser bij het Gezicht van Nijmegen. Gigantisch Romeins masker, gemaakt door kunstenaar Andreas Hetfeld. Op het Stadseiland. Via Romana étappe Nijmegen – Beek, grensoverschrijdende fietsroute. Beeld-auteur: Jessica de Korte

Het Gezicht van Nijmegen glinstert in de zon. Je komt er via de Waalbrug. Een paar Nijmegenaren zijn net aan het picknicken naast het kunstwerk, dat zich op het stadseiland bevindt. Hun fietsen staan nonchalant in het gras, hun gelach komt in vlagen mijn kant op. Het Gezicht is een gigantisch Romeins masker, waarvan een echt exemplaar in Museum Het Valkhof ligt. Zo’n masker werd door ruiters gebruikt bij parades, ceremonies en toernooien. 

Rustiek Nijmegen

Nijmegen was in Romeinse tijden een druk handelscentrum. Er stonden tempels, een badhuis en een amfitheater met plek voor zeker tienduizend toeschouwers. Het gaat er nu wel anders aan toe in de stad. Als ik iets later vanaf het terras van grand café Waterwolf met een espresso over de Waal uitkijk, krijg ik juist een rustiek gevoel. Twee fietsers komen over de kade voorbij. ‘Het landschap is schitterend hier!’ zegt de serveerster, als ik heb uitgelegd welk fietsrondje ik vandaag ga maken. ‘Wel wat heuvels hoor!’ Het is dus geen overbodige luxe dat er een oplaadplek is voor e-bikes. Al doe ik het vandaag zonder accu, lekker stoer.

Aquaduct bij Nijmegen

Picknickers bij Nijmegen
Beeld-auteur: Jessica de Korte

Ik ben Nijmegen nog niet uit of de weg slingert al omhoog. Zo komen die lichte versnellingen eens van pas in Nederland! Niet veel later verschijnt het eerste bordje dat naar Romeinse opgravingen verwijst. De vijver die hier in het landgoed ligt, was waarschijnlijk een spreng, een door de Romeinen gegraven beek, om water uit de grond te halen. Er liep hier ook een aquaduct, dat drinkwater naar de Hunnerberg bracht, de locatie van een legerplaats met zo’n vijfduizend soldaten.

Gelderse Poort 

Fietsen langs de Waal bij de Ooijpolder
Beeld-auteur: Jessica de Korte

De Ooijpolder hier is deel van de Gelderse Poort, een natuurgebied in Nederland en Duitsland langs de oevers van de Waal, het Bijlandsch Kanaal, het Pannerdens Kanaal, de Nederrijn en de Rijn. Ik slinger over een dijk door het landschap, met links weilanden en rechts een waterrijk gebied, waar koeien staan te grazen en een lepelaar met zijn spatelvormige snavel geduldig naar een lekker maaltje zoekt.

Voor me liggen de stuwwallen, ontstaan in de ijstijd, toen enorme ijskappen vanuit Scandinavië richting het zuiden schoven. De grond werd naar voren geperst en zo ontstonden de hoge heuvels, waar ik eerder vandaag nog in een lichte versnelling omhoog probeerde te komen. De stuwwallen waren een strategische plek voor de Romeinen, juist daarom vestigden ze zich hier. Vanaf de top kon je heel ver kijken, juist in het verder vlakke Nederland.

Museum Het Valkhof 

Eenmaal in Nijmegen ga ik nog een keertje de heuvel op voor Museum Het Valkhof, waar onder meer Romeinse opgravingen zijn te zien.Een van de topstukken in Het Valkhof is het ruitermasker, dat vanwege de kleine krulletjes op het voorhoofd door de opgravers naar de zanger Gordon werd vernoemd. Dit masker inspireerde kunstenaar Andreas Hetfeld tot het maken van Het Gezicht van Nijmegen, op het stadseiland. In het museum staat ook een kalkstenen godenpijler uit het begin van de jaartelling.

Meer fietsroutes ontvangen?

Steun de Fietsersbond en wij sturen je altijd als eerste de mooiste en nieuwste fietsroutes toe!

Steun ons

Wijn proeven bij de Holdeurn

Wijnproeverij tijdens fietstocht Via Romana
Beeld-auteur: Jessica de Korte

Afsluiten met een wijntje, met uitzicht op de wijngaarden. Ja, dat kan hier ook! Als ik mijn fiets in de auto heb geladen, rijd ik in een kwartiertje naar wijnterras De Holdeurn. Vannacht slaap ik in de vakantieboerderij ernaast. Dochter Robin – haar ouders runnen de boel – schenkt drie glazen in, met Johanniter (‘fris en soepel’), Sol (‘voller, met een bloemige smaak’) en Souvignier (‘karaktervol, een licht zuurtje bij de afdronk’). Vooral de druiven voor witte wijn doen het hier goed, op lössgrond, dat rijk aan mineralen is.
Een toepasselijke afsluiter. Romeinen dronken immers al wijn, vaak met water vermengd. 

Praktisch

Route: Via Romana étappe Nijmegen – Beek

De Via Romana is een langeafstandsroute van 249 kilometer, door het landschap tussen Nijmegen en Xanten. Hij bevat enkele lussen voor de fietser die de route liever in etappes opdeelt. Zo kom je vanuit Nijmegen onder andere door het groene heuvellandschap in omgeving van Berg en Dal en fiets je over de grens langs de historische Duitse steden Kalkar, Kleve en Kranenburg. De basis van de Via Romana is de eeuwenoude Romeinse Limes, een verdedigingszone, waar talloze overblijfselen van de Romeinse cultuur zijn gevonden. Er zijn drie lussen in Nederland en drie in Duitsland.

Afstand: 27 kilometer ( daar komen nog wat kilometers bij als je naar het eiland gaat met Het Gezicht van Nijmegen)

Soort route: Bewegwijzerd

Meer informatie over de route staat op de website van Visit Nijmegen: https://www.visitnijmegen.com/routes/752167089/via-romana-etappe-nijmegen-beek

Hele blog lezen?  Mooistefietsroutes.nl

De knooppunten van de route:

 

Routekaart

Routekaart Via Romana étappe Nijmegen – Beek
Brug in het oude stadje Sloten in Friesland

Fietsroutes

De mooiste fietsroutes verzameld. Lees meer