1. Hartje Rotterdam: fiets in de waterbus
Onze tocht start bij de Erasmusbrug van Rotterdam. Hier stappen we op de Waterbus voor ons eerste vaartje van vandaag. Op hoog tempo varen we langs de SS Rotterdam, door de haven, naar de Heijplaat; vrijwel dezelfde route als de rondvaartboten doen, alleen dan een tikje sneller. Je kunt op de Waterbus gewoon gebruik maken van je OV-chipkaart en fietsen mogen mee aan boord zo lang er plaats is.

2. Heijplaat: ketelbinkkoffie
We stappen uit in woest gebied. Prachtige oude gebouwen staan tussen loodsen en containers, met kranen aan de horizon. Een tuindorp met kerkje verwijst naar de tijden van de Rotterdamse Droogdok Maatschappij, die hier haar arbeiders huisvestte. We zigzaggen wat door het architectonisch interessante gebied, waar veel van de historische pakhuizen nu onderwijsinstellingen huisvesten. In het Art-Deco café Courzand – uit 1916 – drinken we koffie; dit café won de ‘Ketelbinkietrofee’ voor de beste kop koffie van Rotterdam.
3. Pernis: trucks, containers en A15
De Waalhavenweg leidt ons door de moderne haven, waar vrachtwagens af en aan rijden en containers door de lucht glijden, naar de A15. Nu is het even afzien op een betrekkelijk saaie weg, maar het is gelukkig van korte duur. We maken een kleine omweg naar het dorpje Pernis. Ingesloten door water en haven staan hier oude dijkhuisjes rond een charmante oude kern. Voor wie de ketelbinkkoffie op Heijplaat gemist heeft: in Pernis is horeca aanwezig.

4. Visserijgriend
Via de parken van Pernis fietsen we terug van waar we kwamen en steken vervolgens na een kleine tien minuten de A15 over. De snelwegen zitten erop voor vandaag. We duiken rechtsaf de parken rond Oudeland in, waar de ‘chillhill’ een goede rustplek biedt. Voor fietsers met kinderen zijn hier speeltuinen te vinden om de tocht te onderbreken. Onze volgende stop is de Visserijgriend, een schitterend buitendijks getijdengebied waar je over houten loopplanken een korte wandeling kunt maken.
5. De Oude Maas
Van de Visserijgriend leiden goed gemarkeerde, groene fietspaden ons naar de Oude Maas. Een breed fietspad volgt de loop van de rivier en duikt af en toe weg achter dijkjes of begroeiing. Het is hier aangenaam fietsen en de kilometers gaan snel. De eerste horeca- en toiletstop is Café Tasman, net ten zuiden van Rhoon. Ook hier weer: volop wandel-, picknick- en speelmogelijkheid.

6. Rhoonse en Carnisse grienden
We volgen de rivier, verder langs de zuidoever van het Eiland IJsselmonde. Tussen ons en het water duiken de Rhoonse en Carnisse grienden op. Vooral die laatste zijn een absolute aanrader om even te bezoeken. Tip: Parkeer de fiets bij de start van het Truus Visscherpad en maak een korte wandeling langs wilgen en kreekjes.
7. Kunst snuiven
Weer op de fiets houden we het water aan onze rechterhand en fietsen we verder door het groen, op paden die van ander verkeer gescheiden zijn. Het is Hollands landschap: polder en brede rivieren. Onderweg komen we een pannekoekhuis en theetuin tegen. Ter hoogte van Heerjansdam maken we weer een kleine omweg om een bezoekje te brengen aan de Bergarde Galleries voor moderne kunst. https://bergarde.com/ Kijk vooraf op hun website, ze zijn niet altijd open. De grote galerie ligt in een mooie tuin en heeft een ambitieuze collectie.
8. Kijfhoek en arboretum Munnikenpark
We verlaten definitief de rivieroever en fietsen via aangenaam poldergebied vol hoog gras en bloemen, langs een rijtje boerderijen naar het historische kerkje van Kijfhoek. Dit laatgotische bouwwerk ligt mooi in het boerenland en is een korte stop zeker waard. Vanuit hier fietsen we via het mooie en vrij toegankelijke arboretum Munnikenpark naar de Munnikendevel.

9. Waterbus-halte Hendrik Ido Ambacht
Hierna is het gedaan met het groen. Via woonwijken meanderen we naar de Veersedijk. In het water zien we Sophia-polder liggen, een natuureiland waar je op gezette tijden met een bootje naartoe kan varen om vogels te spotten en te gaan wadlopen. Dat is voor een andere keer. We volgen de dijk tot op het industriegebied van Hendrik Ido Ambacht, waar we weer op de Waterbus stappen. Let op: Er zijn geen horeca, winkels of toiletten in de buurt van de halte. Vanaf hier varen we in ruim een half uur terug naar de Erasmusbrug. Vanaf het achterdek kijken we uit op groene oevers. Bij Brienenoord zien we zelfsSchotse Hooglanders lopen. We rusten uit van de kilometers van vandaag en verheugen ons op een wijntje in de Havenstad.
Praktisch:
De tocht is op verschillende plekken te onderbreken voor een korte wandeling of een cultureel of culinair bezoekje. Makkelijk om vanuit Rotterdam te doen dankzij de Waterbus. Fietsen zijn te huur bij de Erasmusbrug. Meer lezen over deze routes of andere routes op Eiland IJsselmonde? Op www.ontdekijsselmonde.nl staan een heel aantal routes verzameld. Ook kun je hier vinden waar onderweg horeca, speelplekken of culturele ‘hotspots’ zijn.

De fietsroute staat kant en klaar in onze routeplanner. In de mobiele app vind je hem onder ‘uitgelichte routes’.
Actie: Fietsersbond verslaat Google Maps
Ken je onze Routeplanner al? Het is de meest volledige fietsrouteplanner van Nederland, veel beter dan Google Maps. Google heeft macht en geld, maar wij hebben gouden vrijwilligers die jou helpen om de snelste, groenste of rustigste route te kiezen. Alleen is onze app nog niet zo gebruiksvriendelijk als Google maps. De app perfectioneren is het enige dat onze vrijwilligers niet zelf kunnen. In 2019 hebben we maar liefst 80.000 euro opgehaald om de Routeplanner te verbeteren. We verwachten zomer 2020 met iets goeds voor de dag te komen. Maar doneren kan natuurlijk nog steeds. Hoe meer geld we binnenhalen, hoe beter onze planner. Doneer 5 euro, 15 of meer en maak de Routeplanner van de Fietsersbond beter dan ooit! (En wíj doen niks met je persoonlijke gegevens ;-))
Knooppunten:
Start Erasmusbrug, bij knooppunt 19 – Van de boot af bij 90 – dan per fiets naar – 8 – 7 -6 – omweg richting knooppunt 9 tot in Pernis, dezelfde weg terug naar 5 – via de groenzone (82 – 81 – 80) naar 4 – 3 –89 – 1 – 94 – 25 – 27 – 28 – 29 – omweg Bergarde Galleries en Kijfhoek kerk – naar knooppunt 17- 94, langs de Devel naar 89 – 95 – richting 20, dan daar naar de waterbushalte HIA.