achielle wiel spaken

Spaakvoetjes: Onbekend gevaar

Per dag belanden 20 kinderen op de eerste hulp door een verkeersongeval. In 84 procent van de gevallen gaat het om incidenten met een fiets. En bij tachtig procent van de fietsongevallen met kinderen tot en met elf jaar, kwam een voet tussen de spaken.

Zo meldt VeiligheidNL op basis van een verdiepend onderzoek naar fietsongevallen in Nederland, in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. De gevolgen zijn gekneusde of zelfs gebroken beentjes en voetjes. Vervelende kwetsuren die bij kinderen in de groei langdurige gevolgen kunnen hebben.

Vooral de 3, 4 en 5-jarigen lopen risico. Hun beentjes zijn lang genoeg om gevaar te lopen. Spaakbeknellingen komen voor bij allerlei fietsvervoer: als kinderen ‘voor een heel klein stukje’ zo op de bagagedrager worden gezet, of op een zadeltje op de stang van een herenfiets. Maar ook met vervoer in het – door veel ouders veilig geachte – fietsstoeltje, gebeuren nog regelmatig ongelukken.

Als de voetjes goed worden vastgezet in de voetsteuntjes, voorkomt dat natuurlijk ongelukken. Maar in de praktijk blijkt dat vastzetten niet of niet meer te gebeuren. Tegen de tijd dat het kind drie is, zijn de riempjes of elastieken vastzetbandjes defect of weg. Ook kopen of krijgen mensen vaak tweedehands stoeltjes die niet meer compleet zijn. Ouders worden in de loop der tijd vaak wat slordiger met vastzetten dan dat ze waren vlak na aanschaf. En dan zijn er de driejarigen zelf die de voetjes niet vast willen. Goede voorlichting blijft dus belangrijk om spaakongelukken te voorkomen.

Wij willen nog veel meer voor jou als fietser doen!

Lang niet overal krijgt de fietser de aandacht die hij verdient. Daarom blijven wij ons onvermoeibaar inzetten voor een schoon, gezond en gelukkig Nederland Fietsland.

Word nu lid

Afschermen

Het is een opmerkelijk onbekend risico. Ouders en andere betrokkenen zijn zich vaak onvoldoende bewust van het gevaar van een spaakbeknelling. De oplossing is simpel: scherm het wiel af, zodat het voetje niet tussen de spaken kan komen. Er zijn speciale plastic spaakafschermingsplaten te koop. Jasbeschermers zijn niet genoeg. Die zijn niet sterk genoeg en zitten niet stevig genoeg vast. Een kind kan daar makkelijk door heen schoppen. Sommige stevige fietstassen helpen weer wel, maar die zijn niet met alle fietsstoeltjes te combineren.

Sinds de invoering van nieuwe normen voor kinderzitjes, waarbij spaakafscherming is voorgeschreven, is het aantal spaakbeknellingen bij kinderen die worden vervoerd met een achterzitje laag. Opvallend hoog is het aantal spaakvoetjes bij gebruik van een zadel op de stang achter het stuur. Dat zijn vaak al wat grotere kinderen, waarbij voetsteuntjes niet bruikbaar zijn.

vvtt

Onze top 10 van maatregelen die de verkeersveiligheid verbeteren

Jaarlijks komen er meer dan 200 fietsers om in het verkeer. In 2020 waren dat er voor het… Lees meer