header-handbiker

De fiets als geluksmachine

Zou het niet geweldig zijn als wetenschappers binnenkort een geluksmachine zouden uitvinden? Een machine die bijdraagt aan je persoonlijke en maatschappelijke geluk? Goed nieuws: die machine bestaat en we hebben er hier in Nederland al miljoenen van: de fiets. De fiets is een geluksmachine die mensen vrijheid geeft en gezonder maakt. Op de fiets kom je verder zonder al te veel fysieke inspanning te hoeven leveren. Onderweg maak je contact met anderen en de omgeving. We hebben de vrijheid om een alternatieve route te nemen, sneller of langzamer te fietsen, te stoppen of nog een stukje door te rijden. Stress verdwijnt onderweg, denkend aan van alles en helemaal niets.

Vrouw op driewielfiets
Beeld-auteur: Corné Sparidaens

Doordat (bijna) iedereen fietst, al is het maar af en toe, verdwijnen de verschillen tussen rangen en standen. Omdat fietsers zo veel bijdragen aan onze samenleving mag niets hen in de weg staan.

Belemmeringen van deze vrijheid door verplichte helmen, kentekens en reflecterende vesten zijn daarom niet gewenst.

In 2040 is Nederland zo ingericht dat fietsers kunnen kiezen uit verschillende routes die meer of minder inspanning vergen en meer of minder afleiding bieden. Fiets je liever door het groen of door de stad, met veel medefietsers of bijna alleen? Alles is mogelijk. Fietsen blijft bewegen, maar voor wie ver moet of minder inspanning kan leveren, zijn er hulpmiddelen.

Routes zijn zo ingericht dat fietsen aantrekkelijker is, ook voor mensen die nu minder fietsen, en voor nieuwe soorten fietsen. Zo komt er een nieuw netwerk dat ook geschikt is voor snelle en zware fietsen: het FietsFamilie-netwerk. Fietsers van alle leeftijden die ontspannen en beschermd willen fietsen, krijgen hun ontspannen netwerk. Ontwikkelingen die fietsgeluk in de weg staan, worden bestreden. De veiligheid van het fietsen staat overal voorop. Minder autoverkeer en een voortreffelijke fietsinfrastructuur zorgen ervoor dat het aantal gewonden sterk afneemt en er geen fietsdoden meer vallen.

visiecover

Fietsvisie 2040

De nieuwe toekomstvisie van de Fietsersbond. Lees meer