Fietsen stallen in Utrecht

Onze droom

Het is 2 februari 2040 en het sneeuwt. Dat hebben we al lang niet meer meegemaakt. Gelukkig heeft de gemeente vanmorgen extra strooifietsen ingezet. De meeste forensen zijn gewoon op tijd op hun werk gekomen.

Vrouw fietst op brug in Rotterdam met wolken
Beeld-auteur: Maarten Hartman

Het is 2 februari 2040 en het sneeuwt. Dat hebben we al lang niet meer meegemaakt. Gelukkig heeft de gemeente vanmorgen extra strooifietsen ingezet. De meeste forensen zijn gewoon op tijd op hun werk gekomen.

Aan de lunchtafel halen collega’s herinneringen op aan de winters van vroeger. Weet je nog? Als je geen nat pak kreeg door een flinke plens- of sneeuwbui, dan was het wel door een auto die net iets te hard door een plas reed. Ja, toen reden er nog auto’s in de stad. Er is echt veel veranderd. Nu is het de fiets die het straatbeeld bepaalt. De fiets in al zijn verschijningsvormen: de fiets ‘van vroeger’, de bakfiets, de driewieler met trapondersteuning, de overdekte fietstaxi, je kunt het zo gek niet bedenken. Er is een fiets voor iedereen.

Oudere collega’s weten nog van vroeger dat ze voor hun gevoel altijd urenlang voor stoplichten stonden te wachten. En maar drukken op het knopje, omdat er maar geen einde aan de stroom auto’s leek te komen. Ingebouwde sensoren hebben de taak van het knopje overgenomen. Met al die griepgolven was dat niet meer verantwoord. ‘Hebben jullie die aflevering van Andere Tijden gezien over de aanleg van de verbindingsweg tussen de A8 en de A9 bij Assendelft?’ vraagt een collega. ‘Echt onvoorstelbaar. Je had de commentaren op Tweeper moeten zien.’

Voor de Fietsersbond is de positie van de fiets op de weg anno 2040 nog altijd een belangrijk vraagstuk. De auto’s die fietsers tegenkomen zijn gelukkig in snelheid beperkt door intelligente snelheidsassistentie. Kinderen hebben allemaal een fiets, een onvervreemdbaar recht.

Ja, de Fietsersbond bestaat nog steeds. Het is een club van iedereen, die opkomt voor de belangen van alle fietsers, te beginnen met die van de meest kwetsbare. In de hal van het Landelijk Bureau staat een prachtig beeldhouwwerk. Gewonnen tijdens de verkiezing van de meest toegankelijke, innovatieve, visionaire en inspirerende maatschappelijke organisatie. Wat de prijs extra bijzonder maakt is dat hij is uitgereikt door koning Willem-Alexander en koningin Máxima, die uiteraard met de fiets naar de feestelijkheden waren gekomen.

visiecover

Fietsvisie 2040

De nieuwe toekomstvisie van de Fietsersbond. Lees meer