header-duinpad

Voorwoord bij Fietsvisie 2040

Toen ik tien jaar geleden bij de Fietsersbond begon, kon je bij wijze van spreken net kiezen welke kleur fiets je wilde. Inmiddels is er zoveel meer keuze! Fietsen met drie of vier wielen, met of zonder ondersteuning, slimme fietsen die grommen als ze gestolen worden of moderne transportfietsen die flinke ladingen vervoeren. Er rijdt inmiddels een hele FietsFamilie rond in ons land. En alle fietsers in die familie hebben een gezamenlijk belang dat hen met elkaar verbindt: Fietsen maakt gelukkig en dat moet zo blijven!

Saskia Kluit
Saskia Kluit – Directeur van de Fietsersbond Beeld-auteur: Fleur Wiersma

Het gaat goed met de fiets. Verstedelijking, zorg om het klimaat, de wens gezonder te leven: allemaal trends die een gunstige invloed hebben op het gebruik van de fiets. Maar is dat in de toekomst nog zo? Blijft fietsgeluk toegankelijk voor iedereen? De rol die de fiets speelt in het hele mobiliteitssysteem zal zeker gaan veranderen. Denk alleen al aan de komst van de deelfiets en de zelfrijdende auto.

Uiteraard beïnvloeden al die maatschappelijke veranderingen het werk van de Fietsersbond ook. Voorheen lag onze focus voornamelijk op infrastructuur. Daarmee wilden we de wereld op straat voor fietsers verbeteren. Meer fietsen was het doel. In de nieuwe Fietsvisie 2040 zien we de fiets niet meer uitsluitend als doel, maar ook als middel om ons land leefbaar en gezond te houden. Ook voor niet-fietsers wordt Nederland fijner als er veel mensen lopen en fietsen, met name in de stad. Steeds meer beleidsmakers en onderzoekers zien in dat fietsen enorme maatschappelijke baten oplevert, of het nu gaat om gezondheid, leefomgeving of bereikbaarheid.

Gaat de Fietsersbond dan ook veranderen? Jazeker! Onze wens is te groeien naar een vereniging die diverser is. We willen er zijn er voor alle soorten fietsers. Racefietsers, speedpedelec-rijders, bakfietsers, driewielrijders en ligfietsers. We hebben ook de intentie om diverser te worden in leeftijd en culturele achtergrond.

Ik ben enorm trots op de Fietsvisie 2040 waarin we onze toekomstdromen hebben opgeschreven. Dromen die we dan wel niet van de ene op de andere dag waar kunnen maken, die vaak botsen met de weerbarstige praktijk van alledag, maar die ons ook inspireren op weg naar de toekomst. Veel van onze actieve vrijwilligers, onze leden en de Vrienden van de Fietsersbond werkten er aan mee. Enorm bedankt daarvoor!

De Fietsersbond is klaar voor een toekomst vol fietsgeluk.

Saskia Kluit, directeur Fietsersbond

visiecover

Fietsvisie 2040

De nieuwe toekomstvisie van de Fietsersbond. Lees meer