
71% van de wekelijkse fietsers vindt paaltjes gevaarlijk op fietspaden. Het is daarmee het grootste ervaren gevaar uit de Fietsmonitor 2021 door I&O Research.
Gevaarlijke paaltjes op het fietspad
Nederland is bezaaid met paaltjes op het fietspad, vaak staan ze aan een begin van een fietspad om te voorkomen dat er auto’s geparkeerd worden of dat auto’s het fietspad als leuk doorsteekje gebruiken. Maar als fietser schrik je je soms wild, zeker als het een beetje druk is. Mag een gemeente overal maar paaltjes neerzetten en zijn er geen voorschriften voor? In het handboek ‘Ontwerpwijzer Fietsverkeer’ staat duidelijk dat paaltjes een noodmaatregel zijn. Alleen als ze dringend noodzakelijk zijn en het fietspad anders in gebruik raakt als parkeerplaats of rijbaan. Dat is helaas zeker niet de huidige praktijk.In de ‘Ontwerpwijzer Fietsverkeer’ staat een aantal eisen die aan paaltjes moeten worden gesteld:
- goed zichtbaar (goed verlicht)
- haaks op de rijrichting
- de ruimte tussen de paaltjes moet minimaal 1 meter 60 zijn
- bij een tweerichtingenfietspad sluiten de doorgangen goed aan op beide fietsrichtingen
- paaltjes moeten worden ingeleid door ‘markering met reliëf’ op het wegdek.
Dat laatste zie je nog betrekkelijk weinig. Ook op de zichtbaarheid van paaltjes is veel aan te merken. Bekend is dat paaltjes relatief veel ongelukken veroorzaken, en dan zijn de kleine ongelukken nog niet eens meegerekend.
Paaltjescampagne
In het najaar van 2022 hebben wij een landelijke paaltjescampagne. Met deze paaltjescampagne willen we bewustzijn creëren bij fietsers en wegbeheerders over paaltjes op fietspaden. Deze zijn vaak overbodig en kunnen dus weg, óf moeten goed ingericht worden. Paaltjes zorgen namelijk jaarlijks voor veel ernstige ongelukken en hebben blijvende impact.
Help jij mee? Blijf op de hoogte van onze campagne en doe mee!
Lees meer over de paaltjescampagne op onze speciale website: https://paaltjes.fietsersbond.nl/
