header-duinpad

Fiets meenemen in binnenlandse treinen

Soms kan het prettig zijn om je eigen fiets mee te nemen in de trein. De Fietsersbond vindt dat hier voldoende mogelijkheden voor moeten zijn.

In alle binnenlandse treinen mogen fietsen worden meegenomen, met uitzondering van de spitstijden (6.30 – 9.00 uur en 16.00 – 18.30 uur). De plek waar de fietsen gestald mogen worden is aangegeven met een sticker op de buitenkant van de trein. In de zomer van 2021 stelde NS een proef in waarbij je vooraf via de NS-app of via de site een reservering moest aanmaken. De Fietsersbond voerde met succes actie tegen een definitieve invoering.

De fietsdagkaart is verkrijgbaar via het loket, NS.nl of de NS-app, is geldig voor heel Nederland en kost € 7,50 (via een automaat op het station € 8,50). Je laadt de dagkaart op je eigen OV-chipkaart. Het kaartje is ook geldig op de treinlijnen van Arriva, Breng, Connexxion, Keolis en Qbuzz.

Vouwfietsen in de trein

Vouwfiets mee in de trein
Beeld-auteur: Rob Huibers

De vouwfiets mag op alle tijden gratis mee met de trein, mits deze is opgevouwen. TestKees van de Fietsersbond testte voor de Vogelvrije Fietser welke treinen daar het best voor geschikt zijn.

Fiets op het perron

Veel stations en treinen in Nederland zijn moeilijk toegankelijk met de fiets. Volgens de richtlijnen voor stations moet elke trap een fietsgoot hebben. Op veel stations is dat echter niet het geval. Liften bieden uitkomst als ze groot genoeg zijn. Anders wordt het de roltrap, wat met een bepakte fiets niet handig is. De grote en recent vernieuwde stations zijn in het algemeen voorzien van goede liften.

Wat doet de Fietsersbond?

De Fietsersbond wil dat de mogelijkheden om je fiets mee te nemen in de trein zo goed mogelijk zijn. Ruim voldoende plek tegen een redelijke prijs, of liefst gratis. Daarnaast moeten stations goed ingericht worden voor het meenemen van fietsen: dus voldoende hellingbanen, fietsgoten en ruime liften.