header-handbiker

Fiets meenemen in binnenlandse treinen

Het kan prettig zijn om je eigen fiets mee te nemen in de trein. De Fietsersbond vindt dat hier voldoende mogelijkheden voor moeten zijn.

In alle binnenlandse treinen mogen fietsen worden meegenomen, met uitzondering van de spitstijden op maandag tot en met vrijdag (van 6.30 – 9.00 uur en 16.00 – 18.30 uur). De plek waar de fietsen gestald mogen worden is aangegeven met een sticker van een fietssymbool op de buitenkant van de trein. Zet de fiets op de daarvoor bestemde plek in de trein en haal de bagage van je fiets.

De Fietskaart Dal is verkrijgbaar via het loket, NS.nl of de NS-app, is geldig voor heel Nederland en kost € 7,50 (via een automaat op het station € 8,50). Je laadt de dagkaart op je eigen OV-chipkaart. Het kaartje is ook geldig op de treinlijnen van Arriva, Breng, Connexxion, Keolis en Qbuzz.

Vouwfietsen in de trein

Vouwfiets mee in de trein
Beeld-auteur: Rob Huibers

Een vouwfiets mag op alle tijden gratis mee met de trein, mits deze is opgevouwen.

Tandems, driewielers en ligfietsen als hulpmiddel voor reizigers met een beperking en die voldoen aan de voorwaarden NS Reisassistentie mogen gratis de hele dag mee, ook in de spits.

Aangescherpte voorwaarden per 1 juli 2024

  • Vanaf 1 juli 2024 zijn tandems en ligfietsen alleen nog toegestaan als hulpmiddel voor reizigers met een beperking.
  • Een ingevouwen vouwfiets mag alleen gratis tijdens de spits en daluren mee, zolang deze ingevouwen binnen de afmetingen van 45 cm breed x 86 cm lang x 80 cm hoog valt. De vouwfiets moet bij het in- en uitstappen van de trein ingevouwen zijn.
  • Grotere en uitgevouwen vouwfietsen zijn alleen bij voldoende plek met een Fietskaart Dal in de daluren toegestaan.

Lees op de site van NS alle voorwaarden Fiets mee in de trein (geldig vanaf 1 juli 2024).

Let op: bij werkzaamheden van NS worden vaak bussen ingezet. Je kunt je fiets niet meenemen in NS-bussen. Check de reisplanner dus voordat je op pad gaat!

Fiets op het perron

Veel stations en treinen in Nederland zijn moeilijk toegankelijk met de fiets. Volgens de richtlijnen voor stations moet elke trap een fietsgoot hebben. Op veel stations is dat echter niet het geval. Liften bieden uitkomst als ze groot genoeg zijn. Anders wordt het de roltrap, wat met een bepakte fiets niet handig is. De grote en recent vernieuwde stations zijn in het algemeen voorzien van goede liften.

Wat doet de Fietsersbond?

De Fietsersbond wil dat de mogelijkheden om je fiets mee te nemen in de trein zo goed mogelijk zijn. Ruim voldoende plek tegen een redelijke prijs, of liefst gratis. Daarnaast moeten stations goed ingericht worden voor het meenemen van fietsen: dus voldoende hellingbanen, fietsgoten en ruime liften.

In de zomer van 2021 stelde NS een proef in waarbij je vooraf via de NS-app of via de site een reservering moest aanmaken. De Fietsersbond voerde met succes actie tegen een definitieve invoering.