Sportief dagelijks fietsen in Rotterdam

De regels voor snorscooters

Ze mogen 25 per uur. Ze gaan vaak veel harder. Wat zijn eigenlijk de regels voor snorscooters?

snorscooter 3
Beeld-auteur: Michiel Slütter

Hoe hard mag een snorscooter?

De maximumsnelheid voor een snorscooter is 25 kilometer per uur. Een duidelijke regel, maar deze wordt vaak overtreden. Snorscooters rijden vaak te hard, volgens onderzoeken van Rijkswaterstaat en de Fietsersbond zelfs in 96% van de gevallen. De belangrijkste oorzaak is dat snorscooters vaak worden opgevoerd. Dit is makkelijk, omdat een snorscooter meestal een ‘afgeknepen’ bromfiets is, en die mogen maar liefst 45 km/h. Natuurlijk zou het al heel erg helpen als de maximumsnelheid voor snorscooters streng gehandhaafd werd. Daarvoor ontbreekt het volgens de politie echter aan capaciteit. Overigens hoeft een scooterrijder niet te hard te rijden om een overtreding te begaan. Alleen al het bezit van een scooter die harder dan 25 km per uur kan is een overtreding. De scooter is dan opgevoerd en kan in beslag genomen worden.

Mag een snorscooter op het fietspad?

Snorscooters zijn volgens de huidige wet te vergelijken met fietsen. Binnen de bebouwde kom moeten snorscooters dan ook samen met de fietser op het fietspad rijden. Alleen op een onverplicht fietspad – herkenbaar aan een rechthoekig blauw of zwart bord met het woord fietspad – is de snorfiets met verbrandingsmotor (elektrisch mag dus wel) verboden.

Is een helm verplicht op een snorscooter?

Een helm is niet verplicht, een rijbewijs wel.Gezien de lage maximumsnelheid is een helm niet verplicht voor een snorfiets. Wel moet je een bromfietsrijbewijs hebben, het zogeheten rijbewijs AM. Heb je een rijbewijs A (Motor) of B (Auto), dan is dat ook voldoende.

Is een verzekering verplicht?

Omdat de scooter een motorrijtuig is, moet de bestuurder verplicht verzekerd zijn tegen aansprakelijkheid. Verzekeraars sluiten overigens opgevoerde scooters uit van dekking. Wie een ongeval veroorzaakt met een opgevoerde scooter, draait zelf voor de kosten op.