header-donker

Wie mogen er op het fietspad?

Mevrouw Munsterman reed op het fietspad langs het Valleikanaal in Leusden. Ze genoot van een prachtige zomerse dag en bedacht dat ze geluk had dat ze zo dichtbij de natuur woonde. Al mijmerend hoorde ze niet dat er een paard aankwam. Voor ze het wist, lag ze op de grond. Ze maakte een lelijke smak met haar hoofd op de betonnen plaat van het fietspad. Even was ze buiten westen. Toen ze weer bijkwam, zag ze vlakbij een paard staan met daarnaast een jonge vrouw en een wat oudere vrouw. De eigenaresse van het paard vertelde dat ze in galop kwam aanrijden over het fietspad. Ze was zo geconcentreerd op het paardrijden dat ze mevrouw Munsterman niet op tijd had gezien. De andere vrouw was getuige van wat er gebeurde.

Ruiters horen op het ruiterpad. Als dat er niet is, moeten zij in de berm of op de rijbaan rijden. Het fietspad is voor hen dus verboden terrein. Veroorzaken ze een ongeluk, dan zijn ze aansprakelijk, mits dat aangetoond kan worden. In dit geval was dat geen probleem. De ruiter reed ten onrechte op het fietspad en er was een getuige die kon verklaren dat de ruiter het ongeluk veroorzaakte.
Op het fietspad komen we wel eens andere weggebruikers tegen: skaters, bromfietsers, gehandicaptenvoertuigen, ruiters en quads, afhankelijk van de plaats of streek waar je fietst. Mogen zij eigenlijk wel op het fietspad komen?
Om te beginnen met een relatief nieuw fenomeen: de quad. De quad heeft vier dikke wielen en klinkt als een opgejaagde grasmaaier. Hij is bedoeld voor het ruigere terreinwerk, maar wordt vaak anders gebruikt. Het ministerie van Verkeer en Waterstaat beschouwt de quad als personenauto vanwege het gewicht en de mogelijke snelheid. Maar de quad voldoet niet aan de technische eisen die gelden voor personenauto´s en dus mag hij officieel niet op de openbare weg rijden. Ook niet op het fietspad.
Bromfietsers mogen alleen op het fietspad rijden als dat is aangegeven door een blauw bord met daarin de afbeeldingen van een fiets en een bromfiets. Bestuurders van een gehandicaptenvoertuig zijn volgens de verkeerswet een aparte klasse. Zij mogen zelf weten waar ze rijden: op de rijbaan, op het fietspad of op de stoep.
Skaters en skeelers hebben juridisch dezelfde status als voetgangers en horen op de stoep thuis. Alleen als er geen stoep is, mogen ze op het fietspad. Tussen skaters en ruiters is wel een verschil. Skaters hebben net als voetgangers geen voorrang van rechts. Ruiters wel.

Mariken van der Hoeven