DOWNLOAD DE NIEUWE ROUTEPLANNER-APP NU (2)

Routetypes

Routetypes zijn wat de fietsrouteplanner van de fietsersbond zo uniek maakt. De informatie hieronder kan je helpen de types beter te begrijpen. Routetypes kunnen gekozen worden voor een route van A naar B en voor een rondje, je kan ook je voorkeur voor een bepaald routetype aangeven in de instellingen.

 

Makkelijk doorfietsen

Met ‘makkelijk doorfietsen’ bedoelen we dat deze route zo veel mogelijk over fietspaden gaat die langs doorgaande wegen lopen en langs hoofdfietsroutes. Ook vermijdt de route verkeerslichten als er een goed alternatief is. Routes van dit type zijn daardoor niet de kortste maar toch relatief snel, je kunt ze makkelijk volgen en de routebeschrijving is relatief eenvoudig. Om de route te volgen hoef je vaak alleen maar op de kaart te kijken.

In routes met het routetype ‘makkelijk doorfietsen’ kom je geen hindernissen voor lange fietsen en/of gewone fietsen tegen.

Knooppunten

Iedere Nederlandse regio heeft een bewegwijzerd netwerk van fietsknooppunten, aangegeven met wit-groene bordjes met cijfers er op. Dit routetype maakt zoveel mogelijk gebruik van deze knooppunten. Buiten het netwerk fiets je volgens het profiel ‘makkelijk doorfietsen’

Kortste route

De kortste route is de route waarbij je zo min mogelijk kilometers aflegt. In steden is de kortste route vaak niet de fijnste route, er zijn veel afslagen (kruip-door-sluip-doorweggetjes) en je komt relatief vaak door woonstraten. Buiten de bebouwde kom zul je met dit routetype af en toe op wegen komen met veel autoverkeer.

Recreatieve route

Recreatieve routes gaan zoveel mogelijk over fietspaden en wegen die ‘mooi’ zijn. In onze planner is dat een afgewogen mengeling van natuur, mooi landschap, schilderachtigheid en uniek/typerend voor de omgeving (ook binnen de bebouwde kom). De route is vaak autoluw en kan soms samenvallen met stukken LF-route of knooppuntenroutes, maar kan deze routes net zo makkelijk weer verlaten.

Natuurroute

De natuurroute blijft zoveel mogelijk buiten de bebouwde kom en gaat zoveel mogelijk door de natuur. Buiten de ‘echte’ natuur fiets je zoveel mogelijk door open landschap, en binnen de bebouwde kom zoveel mogelijk langs parken of via fietspaden of wegen met veel groen en weinig auto’s.

Racefietsroute

De racefietsroute gaat zoveel mogelijk over wegen voorzien van een goed wegdek, bij voorkeur asfalt. Je fietst zo min mogelijk over smalle schelpenpaadjes, en niet over onverharde wegen. De route geeft de voorkeur aan wegen met een min of meer recreatief karakter en wegen buiten de bebouwde kom. In deze route kom je geen hindernissen voor gewone, lange en brede fietsen tegen.

Autoluwe route

De autoluwe route maakt zoveel mogelijk gebruik van vrij liggende fietspaden, van wegen die rustig zijn, en van wegen en fietspaden die niet vlak langs drukke wegen liggen. Ook kom je weinig verkeerslichten tegen omdat verkeerslichten meestal staan op kruisingen met veel verkeer.

Nachtroute (bèta)

De bèta versie van routetype ‘Nachtroute’ is bedoeld voor fietsers die een goed verlichte, veilige route willen fietsen in het donker. Bij het samenstellen van de route worden wegen vermeden die slecht verlicht zijn, onoverzichtelijk zijn of door bosrijk gebied lopen, evenals tunnels.

Kant-en-klare fietsroutes

Dit zijn de toproutes, LF icoonroutes en waterlinieroutes.

Kies voor gemak en fiets een inspirerende themaroute. Swipe het balkje boven ‘Plan je fietsroute’ naar boven. Hier staan drie soorten voor kant-en-klare geplande routes in de planner. Toproutes van de fietsersbond bieden variatie en verrassingen. De een gaat meer door de stad en de ander slingert door bossen en langs charmante dorpen. De een is 48 kilometer en de ander 20. Voor elk wat wils.  LF – icoonroutes of Langeafstand Fietsroutes routes brengen je het hele land door, deze routes zijn gemaakt door Nederland Fietsland. De laatste categorie routes zijn de waterlinieroutes, deze zijn gemaakt met behulp van Stichting Waterliniemusuem en laten de (historische) werking van het watersysteem zien.

Voorwaarden & Disclaimer

De kwaliteit van het GPS signaal wordt mede beïnvloed door het weer en de omgeving. Het signaal kan bijvoorbeeld minder goed zijn in een bosrijke omgeving.

Gebruikersstatistieken & privacy: De app houdt statistieken bij over het gebruik van de app. Deze zijn altijd anoniem en dienen om de app te verbeteren en voor onderzoeksdoeleinden.

De inhoud van de app is met de grootste zorg samengesteld. Mocht je desondanks onzorgvuldigheden of fouten tegenkomen, dan kun je die doorgeven via onze website. Deze informatie gebruiken wij om onze app te verbeteren.

De Fietsersbond kan niet verantwoordelijk gesteld worden voor eventuele fouten, defecten of gevolgen van het gebruik van deze app.