bakfiets_header

Alles over de bakfiets

Is een bakfiets een goed idee? Waar moet je op letten?

1. Rijdt een bakfiets wel lekker?

Een bakfiets ziet er groot en lomp uit, maar hij fietst vrijwel net zo lekker als een gewone fiets. In het begin moet je alleen even wennen aan het extra gewicht en de extra lengte. Alle bakfietsen hebben een prima rijgedrag. Alleen de Gazelle-bakfiets viel door de slappe constructie tegen.

bakfietsentest
Ouders bij de bakfietsentest. Beeld-auteur: Maarten Hartman

2. Tweewieler of driewieler?

Kinderen zouden voor een tweewielbakfiets kiezen, want die is het comfortabelst. Een tweewieler buigt mee in de bocht en bij oneffenheden. Op een driewieler worden kinderen veel meer door elkaar geschud. Voor ouders is een tweewieler prettig omdat smaller is, lichter fietst en minder weegt. Heeft een driewieler dan geen enkel voordeel? Jawel. In een driewieler kun je meer kinderen meenemen. Aan de bakfietsentest deden alleen tweewielers mee. En een driewieler is ook een aanrader als het je niet lukt om de standaard onder de tweewieler weg te klappen en neer te zetten. Want dat is het grote pijnpunt van de tweewieler.

bakfietsentest
Ouder met Gazelle Cabby bakfiets Beeld-auteur: Maarten Hartman

3. Waarom is de standaard in- en uitklappen zo ingewikkeld?

Het probleem is het gewicht van de bak. Je moet de standaard over een bepaald punt heentillen. Als je dat niet lukt, heb je niets aan je bakfiets. Maar het is niet bij alle bakfietsen zo lastig. Bakfiets.nl heeft goed naar zijn klanten geluisterd en een brede standaard ontwikkeld waar de ouders enthousiast over zijn. Vooral het uitklappen gaat makkelijk omdat je op het pootje kunt staan waardoor je met je lichaamsgewicht de bakfiets op de standaard kunt trekken. Dat lukt trouwens ook prima bij de Urban Arrow.

4. Kunnen kinderen makkelijk in de bak klimmen?

Een groot voordeel van zo’n bakfiets is dat kinderen al jong zelf in de bak kunnen klimmen. Alleen bij Gazelle ontbreekt daarvoor een opstapje. Bij de meeste andere bakfietsen zit er een inkeping in de bak waar de kinderen hun voetje op kunnen zetten. Bakfiets.nl heeft een klein uitstekend randje. Dat lijkt iets makkelijker voor het klimmen.  Bij de Dolly en Urban Arrow  is de bak aan de hoge kant om er in te klimmen. De bak van de Fietsfabriek vinden de ouders juist weer gevaarlijk omdat hij zo laag is.

display1
Display bakfiets Beeld-auteur: Maarten Hartman

5. Heb je versnellingen nodig?

Ja. Zeker als je met een niet-elektrische bakfiets een heuvel op wilt met zo’n gewicht. Opvallend is dat bij de Gazelle en de Dolly het lichtste verzet daarvoor duidelijk veel te zwaar was.

6. Elektrisch of niet elektrisch?

Een volbeladen bakfiets weegt al twee keer zoveel als een gewone fiets. Op een helling van een viaduct is elektrische ondersteuning erg prettig. Eenvoudige ondersteuning zoals die van Babboe, Fietsfabriek en Bakfiets.nl kun je er zelf ook op (laten) zetten. Het nadeel van zulke eenvoudige ondersteuning is dat die pas helpt nadat je de trappers bent begonnen rond te draaien. Juist bij een zware bakfiets wil je dat de ondersteuning meteen start als je wegrijdt. De Urban Arrow levert wel direct ondersteuning.

7. Wat is een ‘loophulp’?

Met een  loophulp kun je de fiets in looptempo met je mee laten rijden zonder dat je hoeft te trappen.

Een andere vraag? Stel hem op ons forum.