Fietsen stallen in Utrecht

4 verbeteringen voor e-bikes met Bosch motoren en accu’s

Bosch is verreweg de grootste aanbieder van motoren en accu’s voor elektrische fietsen. In 2023 komt het merk met een paar vernieuwingen.

ABS voor e-bike van Bosch

1. Verbeterde ABS

Bosch leverde al remmen met antiblokkeersysteem (ABS), maar komt in 2023 met een verbeterde versie. Het lompe kastje bij het stuur is vervangen door een klein, nauwelijks zichtbaar kastje bij de voorvork. Daarnaast is de software verbeterd en is het ABS ook veiliger geworden. Als ik hard remde kwam bij de vorige variant het achterwiel een stukje omhoog. Met het nieuwe systeem gebeurt dat niet.

Een andere vernieuwing is dat je het ABS aan je eigen rijstijl kunt aanpassen. ABS Touring voor de gewone fietser, ABS Cargo voor een zwaar beladen bakfiets, ABS Allroad voor als je ook onverhard rijdt en ABS Trail voor als je agressief een berg afrijdt. Het enige minpunt is de prijs. Naar schatting kost een fiets mét ABS 400 euro meer dan een elektrische fiets zonder ABS.

2. Diefstalbeveiliging

ingebouwde gps-tracker voor je e-bike

Als je een fiets koopt met het ‘Smart System’ van Bosch kun je je accu en motor aan je smartphone koppelen met een app. Die smartphone is dan vervolgens als display op je stuur te gebruiken. Haal je je telefoon van je fiets, dan is de motor direct geblokkeerd. Een extraatje is dat je in kunt stellen dat je een waarschuwing krijgt als de fiets verplaatst wordt en dat je de fiets met de app terug kunt vinden. Met de app van het Smart System van Bosch heb je dus direct een ingebouwde gps op je fiets.

3. Meer ondersteuning

Het principe van een e-bike is dat je zelf moet trappen en dat je daarbij geholpen wordt tot een bepaalde snelheid. Bij de Performance-motoren van Bosch met het Smart System hoef je nog maar heel weinig zelf te trappen; prettig als je niet veel kracht kunt zetten of je er geen zin in hebt. Bij de hoogste mate van ondersteuning ondersteunt de motor 340%. Dat betekent als je de volle ondersteuning van 250 watt van de motor wilt hebben, je zelf maar 74 watt energie hoeft te leveren. Op een normale fiets zonder ondersteuning rijd je met 74 watt relaxed met een vaartje van 16 kilometer per uur.

TestKees Fietsersbond

Getest: de middenmotoren van Bosch, Shimano, Brose en Bafang

TestKees heeft de meestverkochte middenmotoren voor je getest. Lees meer

4. Betere loophulp

Loophulp voor je e-bike bij motor van Bosch

Handig voor steile hellingen in fietsenstallingen of in de bergen: een verbeterde loophulp die voorkomt dat de fiets terugrolt.

Blij met ons onafhankelijk fietsnieuws?

De Fietsersbond maakt het leven voor jou als fietser makkelijker met mooie routes, de routeplanner en onafhankelijke testen en tips.

Word lid en krijg 4 x per jaar ons blad!