_mg_6941

Door Berlijn met Mauer-app

Berlijn is bij uitstek een stad om fietsend te verkennen. De fietsinfrastructuur varieert sterk, van de brede Pruisische marslanen en sovjetallee’s waar ruimte genoeg is, tot aan de overvolle hippe buurtjes in Kreuzberg en Neukölln waar smalle fietspaden over de drukke stoep slingeren of geheel ontbreken. Duitslandcorrespondent Bertus Bouwman geeft fietstips voor Berlijn.

_mg_6941
Critical Mass Fietsdemonstratie, elke laatste vrijdagavond van de maand.

Misschien wel de beste manier om Berlijn in al zijn diversiteit te ontdekken is het volgen van de 160 kilometer lange Mauerweg. De route volgt bijna precies de lijnen waar vroeger de Muur stond, grotendeels de paden waarover vroeger de Oost-Duitse grenstroepen zich verplaatsten.
Het brengt de fietser hier dwars door de stad langs de meeste highlights zoals de Brandenburger Tor, met de veerboot over de pittoreske meren bij Potsdam tot aan keren en draaien door de bossen en verborgen stadjes zoals het verrassend pittoreske Klein Glienicke dat was afgesloten van de buitenwereld door de Muur.

Roze sneeuwschuiver

Omdat de tocht zo veel mogelijk de Muur probeert te volgen, en er steeds weer bordjes met indrukwekkende verhalen over vluchtpogingen van Berlijners langs de route staan, is even stevig doortrappen er meestal niet bij. Veel fietsers hakken de tocht daarom in tweeën of vieren, om zo ontspannen de complete ronde te maken. Als uitvalsbasis is er meestal wel een S-Bahn-station in de buurt. Voordeel is dat je kunt beginnen waar je wilt.
Juist doordat je de Mauerweg volgt kom je op plekken die de doorsnee toerist niet snel zal ontdekken. Zo staat er een roze Russische sneeuwschuiver van de kunstenaar Eckhart Haisch verstopt achter de geluidswal van de A115, de toegangsweg voor veel Nederlanders per auto naar Berlijn komen.

Mauer-app

Wie goed oplet ziet onderweg nog overblijfselen of herinneringen aan andere tijden. Hier en daar een wachttoren, een stukje Hinterlandmauer of een hek. In het bos wordt snel duidelijk waar de Muur liep, daar waar nu de jongste bomen zijn of open plekken verraden de geschiedenis. Het 40 kilometer lange stuk dat door het centrum liep, is te herkennen aan een dubbele rij kinderkopjes die vaak het asfalt of de stoep doorklieven.
Hoewel er veel bordjes onderweg zijn, is het raadzaam om de app ‘Die Berliner Mauer’ te downloaden, een goede kaart mee te nemen of het gidsje ‘Berliner Mauer Radweg Bikeline Fietsgids’ te bestellen bij de boekhandel (14,90 euro), omdat de richting niet altijd even duidelijk is.

Berlin on bike

Wie rustig onder leiding van een gids de stad per fiets wil verkennen, heeft de keuze uit talloze gidsen en rondleidingen. ‘Berlin on Bike’ heeft ook Nederlands-talige tours, de Nederlandse mannen van ‘Berlijn op Maat’ kiezen zelfs een route uit die bij de wensen van de deelnemers passen. Meestal doen deze fietstouren wel even voormalig vliegveld Tempelhof aan, waar in 2008 het laatste vliegtuig landde. Het blijft magistraal om over de brede landingsbanen te fietsen, ernaast in het gras te zitten en te genieten van de talloze vliegeraars en planksurfers.
Wie de highlights al eens heeft gezien kan aansluiten bij een geliefde bezigheid van veel Berlijners. Zij stappen vaak in het weekend ‘s ochtends vroeg in de regionale trein om zich een eindje weg te laten brengen om vervolgens weer naar de stad toe te fietsen. Omdat Berlijn omgeven is door talloze meren, bossen en kleine stadjes levert elke tocht weer nieuwe verrassingen op.

_mg_6909

Fietsreferendum in Berlijn

Fietsen in Berlijn is een gevecht. Activisten dromen van een fietsparadijs naar… Lees meer