GPS_on_smartphone_cycling

GPS kopen

Welk GPS-apparaat is voor mij het beste?

Waar wil je je outdoor GPS-apparaat voor gebruiken? Voor fietsen natuurlijk, maar wil je er ook mee wandelen? En wil je je prestaties, je snelheid, goed bij kunnen houden? Wil je je hart in de gaten houden? Of interesseert je dat niet omdat je alleen recreatief wilt fietsen? Wil je de route makkelijk kunnen delen via bijvoorbeeld Strava? Sportieve fietsers die hun prestaties bij willen houden, hebben meer aan toeters en bellen als een ‘cadanssensor’ dan recreatieve fietsers.

Op koopgids.nl kun je al een handige voorselectie maken van toestellen die voor jou geschikt zijn. Er wordt ook gevraagd of je DGPS wilt. DGPS zorgt ervoor dat je positiebepaling preciezer wordt. Dat is vooral handig in bebouwd gebied. Als je in een donker woud loopt waar sowieso weinig bereik is, verbetert DGPS ook niet veel.

Waar verschillen GPS-apparaten in?

Oplaadbare accu of batterijen: Een oplaadbare accu is niet handig voor fietsvakanties met tent, maar voor sportfietsen kan het juist wel een zuinige oplossing zijn.

Scherm: Hoe groter het scherm hoe beter je de route af kunt lezen. Nadeel van een groot scherm is dat het meer energie verbruikt.

ANT +: ANT + maakt het mogelijk dat apparaten als bijvoorbeeld een GPS-apparaat en een hartslagmeter of cadansmeter met elkaar communiceren.

Garmin met TouchscreenTouchscreen of knoppen: Een Touchscreen is minder prettig als je de GPS ook ‘s winters met handschoenen aan gebruikt. Een touchscreen wordt ook eerder vies. Het grote voordeel is dat een touchscreen makkelijk, intuïtief, werkt.

Geheugen: Als je over de grens gaat fietsen, is het handig om een geheugenkaart (SD-kaart) bij te kunnen steken en zo meer ruimte te hebben voor kaarten. Ook als je veel routes op je apparaat wilt bewaren heb je genoeg geheugen nodig.

Windows of Mac: Garmin is het belangrijkste merk als het gaat om outdoor GPS-apparaten. Hun gratis downloadbare programma Basecamp is er voor zowel Windows als Mac. Mio heeft Mioshare, maar dat is goed te gebruiken met Windows en beperkt (browser Safari) met een Mac.

GPX-routes op apparaat zetten: Je kunt een bestemming op je kaart intypen en daar naartoe fietsen, maar vaak zijn routes die je thuis achter de computer uitstippelt of routes van anderen mooier. Hoe makkelijk is het om GPX-routes erop te zetten?

Open Fietsmap in BasecampKaart: Soms worden GPS-toestellen inclusief kaart verkocht. Vaak is dat een ruwe ‘basiskaart’ waar je voor fietsen en wandelen vrij weinig aan hebt. Het kan ook de Open Street Map of Open Fiets Map zijn. Sjiek dat het er al voor jou is opgezet, maar met een beetje handigheid doe je dat ook zelf achter de PC. In andere gevallen heeft de verkoper er een Garminkaart (meestal Benelux) opgezet. Die kost je los rond de 100 euro. Maar de gratis Open Fiets Map is in Nederland ook prima te gebruiken.

‘Toeters en bellen’: hartslagsensor, cadanssensor, hoogtemeter, calorieënteller, intervaltraining, stopwatch.