header-stalling

GPS woordenboek

Een woordenboek in wording. Suggesties zijn welkom! 

Garmin Basecamp

Garmin Basecamp is een (gratis) programma van Garmin om GPX-routes op de computer te maken. Het is er zowel voor Windows als voor Mac. Ook kun je gemaakte tochten erop vastleggen met foto’s en delen met anderen. 

POI’s

Points Of Interest. Restaurants, campings, maar ook picknickbanken en stations kun je als POI in je GPS zetten.

Routerende kaarten

Als een kaart niet routeert is het alleen maar een plaatje, waar je niet in kunt zoeken. De computer kan er ook geen route langs wegen op tekenen.
Een routerende kaart is geen plaatje, maar een database. Van wegen op de kaart is onder meer bekend hoe ze heten, hoe ze lopen, of het eenrichtingsverkeer is, wat de wegdekkwaliteit is en of het een fietsroute is of juist voor fietsen verboden.

Track versus routes

Tracks in BasecampTrack: Een track is een verzameling GPS-coördinaten die de route vormen. Het wordt ook wel een ‘kruimelspoor’ genoemd. Om een track na te fietsen hoeft er geen kaart op je GPS-apparaat te zitten. De tracks zitten dicht genoeg op elkaar. Bij een track krijg je onderweg geen aanwijzingen dat je naar links of rechts moet, je moet gewoon de streep op je scherm volgen. Wel zo makkelijk ook.

Route in BasecampRoute: Een route hoeft alleen een begin- en een eindpunt te hebben. Hoe je naar het eindpunt komt is afhankelijk van de kaart die je gebruikt. Voor een route is dus noodzakelijk dat je een kaart op je computer hebt en hoe de route loopt is ook afhankelijk van de voorkeuren die je hebt ingesteld, zoals ‘snelste route’ of ‘alleen asfalt’. Je kunt de route wel langs ‘ tussenpunten’ sturen. In GPS-taal heten die tussenpunten ‘waypoints’, bijvoorbeeld langs een willekeurige straat in Haren. Het voordeel van een route is dat je als je een pad zat bent, je een zijweg induikt. Verdwalen doe je niet, want de route verlegt alleen maar zijn koers naar je eindbestemming. Nadeel kan zijn dat de kaart in je GPS-apparaat een fietspad over het hoofd ziet en je een omweg laat maken.

Wanneer route? Wanneer track? Een route is iets ingewikkelder dan tracks en meer geschikt voor ervaren GPS-lopers. Meer daarover lees je op gpswalking.nl 

Hoe zet je een route om in een track? Als je wilt dat een route die je op de computer hebt uitgezet er op je GPS-apparaat hetzelfde uitziet als op de computer, moet je de route om zien te zetten in tracks. Hoe je dat doet wordt bijvoorbeeld op support.waypointgps.be uitgelegd. 

Waypoints

Waypoints zijn de punten waarlangs jouw GPS-route loopt en die opgeslagen zijn in de GPS-ontvanger. Je kunt ook zelf een waypoint van een bepaalde plek maken. Je kunt bijvoorbeeld het startpunt van een fietstocht vastleggen. Als je op zeker moment terug wilt naar het station, je huis of auto, kies je je startpunt als bestemming op je GPS-apparaat.