Vaude Yaras Rain Regenjack Heren8

Regenkleding voor fietsers. Waar moet je op letten?

We houden allemaal van fietsen. Waar bijna niemand van houdt is nat worden tijdens het fietsen. Nat van de regen of nat van het zweet. In dit verhaal leggen we je uit waar goede fiets regenkleding aan moet voldoen.

Decathlon Rockrider MTB Regenjas ST700 6

Welke regenkleding heb je voor korte fietstochten, welke voor langere?

Grofweg kan je regenkleding indelen in twee groepen: waterdichte regenkleding en ademende waterdichte regenkleding. Over hoe een materiaal kan ademen en toch waterdicht kan zijn verderop meer. Het grote verschil tussen de ademende en niet ademende materialen is veelal de prijs. Regenkleding die alleen waterdicht is, is doorgaans goedkoper. Denk hierbij aan een regenpak waar nogal wat scholieren mee naar school gaan. Prima, zolang je je niet te veel inspant. Doe je dat wel dan ben je aangewezen op regenkleding die ook ‘ademt’.

gore-tex regenkleding

Wat is ademende waterdichte fietskleding eigenlijk?

Fietskleding die alleen waterdicht is, wordt meestal gemaakt van een buitenstof met daartegen aan een waterdichte laag. Dit is vaak Poly-Urethaan. Het werkt prima, maar je zweet waarschijnlijk wel flink.
Waterdichte en ademende fietskleding is gemaakt van een buitenstof waar een membraan op is ‘verlijmd’. Een membraan kan waterdamp – zweet – wel doorlaten maar houdt de veel grotere regendruppels tegen. Dankzij dit membraan blijf je dus droog van buiten en van binnen. Maar het ene membraan is het andere niet. Grofweg zijn er twee types:

 • Het eerste type is een micro poreus membraan. Dit is een membraan met hele klein gaatjes. Deze gaatjes zijn zo klein dat waterdamp er wel door heen kan, maar regendruppels niet. Het bekendste micro poreuze membraan is – je hebt er vast wel eens van gehoord – Gore-Tex. Andere fabrikanten hebben prima alternatieven ontwikkeld. Merknamen die je in regenkleding kan tegenkomen zijn bijvoorbeeld Sympatex, Event, Ceplex en Porey. Deze laatste twee zijn voorbeelden van een membraan dat door een merk zelf ontwikkeld wordt. Ceplex is van Vaude en Porey van het Nederlandse Agu.
 • Het tweede type is membraan zonder gaatjes. Hierbij kan het materiaal zelf watermoleculen door het materiaal heen transporteren. Vergelijk het maar met een keten van brandweermannetjes die een emmer water doorgeven. Dit noem je een hydrofiel membraan en Dermizax van het Japanse Toray is hier de belangrijkste speler.

Werkt ademende waterdichte fietskleding altijd?

Nee, helaas niet. Denk hierbij vooral aan momenten dat je zoveel inspanning verricht – hard tegen de wind in fietsen – dat het materiaal het geproduceerde zweet niet snel genoeg kan afvoeren. Ook op een mooie warme zomerdag met regen kan een ademend materiaal lang niet altijd doen wat je ervan verwacht. Bij de hydrofiele membranen geldt dat het beter werkt als de binnenzijde vochtiger is dan de buitenzijde. Wat kouder, winderig weer is ideaal voor ademende regenkleding. Prima dus voor fietsen in de herfst!

Wat is het verschil tussen een regenjas voor fietsers en voor wandelaars?

Bij fietskleding bestaat er ook nog zoiets als waterdicht en ventilerend. Vaak zijn dit wat sportievere fietsjassen die op de rug en soms op de borst ventilatieopeningen hebben. Deze openingen gaan door de snelheid van het fietsen open staan en trekken als het ware het zweet naar buiten. Prima, zolang je maar niet met een rugzak op fietst. Dit gezegd hebbende: veel ademende en waterdichte regenkleding voor wandelaars heeft ritsen onder de oksels die doorlopen tot in de zij zodat je deze kan openritsen voor meer ventilatie. Doe er je voordeel mee!

Regenkledingtester Marieke Strijk

Grote regenkledingtest

Is de duurste regenjas ook de beste? TestKees test 9 regenbroeken en 10 regenjassen. Lees meer

Wat is eigenlijk waterdicht?

Waterdicht is waterdicht. Of meer wetenschappelijk geformuleerd: een stof is waterdicht als het een bepaalde waterdruk kan doorstaan. Op labels van regenkleding staat er dan vaak dat de jas bijvoorbeeld 3000 mm waterkolom kan doorstaan.  En dat moet je ook letterlijk nemen want het betekent dat er een kolom van 3.000 mm – 3 meter – water op de stof kan staan. Er zijn fabrikanten die schermen met een waterkolom van 28.000 mm. Maar 3000 mm is volgens kenners gewoon voldoende.

Doorgaans is het zo dat hoe hoger de waterkolom, des te waterdichter een materiaal is. Maar is dit altijd nodig? Nee, een hogere waterkolom is handig bij extreme belasting van de kleding. Denk bijvoorbeeld aan een heel klein drukpuntje als een wandelaar zijn knie op de natte grond neer zet. Bij fietsers zijn drukpunten de schouderbanden van een rugzak of commuter bag en het zitvlak van een waterdichte broek. In de praktijk is 3000 mm een algemeen geaccepteerde minimumwaarde voor waterdichte kleding, zelfs als je een tropische storm over je heen krijgt.

Overigens is waterdichtheid voor de wet weer iets heel anders. Een waterdruk van 0,13 Bar of 1300 mm op een stof is de wettelijke norm voor waterdichtheid en dat is behoorlijk laag.

Hoe lang blijft een regenjas waterdicht en waterafstotend?

Een goede ademende waterdichte regenjas gaat vijf jaar of langer mee. Natuurlijk afhankelijk van gebruik en onderhoud. En dit laatste vergeten de meesten. Een regenjas van ademend waterdicht materiaal moet af en toe gewassen worden om zijn ademende werking te behouden. Met die waterafstotende eigenschappen zit het net iets anders.

Regenkleding heeft aan de buitenzijde een zogenaamde waterafstotende laag zitten; de DWR-laag (Durable Water Repellant). Deze zorgt ervoor dat de stof minder nat wordt. Daardoor ademt hij beter en word je minder snel koud. Door gebruik en wassen slijt deze laag. Je kleding af en toe van een frisse DWR-laag voorzien is dus een aanrader. Raadpleeg voor wassen en het aanbrengen van een nieuwe DWR-laag de instructie van de fabrikant.

Vaude Yaras Rain Regenjack Heren3

Waaraan moet een goede regenjas voor fietsers voldoen?

 • Hij moet passen; niet te strak, niet te los. Te strak belemmert je bewegingsvrijheid. Te los en alles zal gaan wapperen en dat fietst niet lekker. Daarom vinden we een poncho ook niet de beste oplossing. Ze zijn soms handig maar wapperen veel en met wind word je een speelbal.
 • Let er bij fietsregenjassen op dat de manchetten goed kunnen worden afgesloten. Dit voorkomt opkruipen en binnen regenen.
 • Ga ook altijd even proefzitten op een fiets in de winkel. Alleen zo kan je zien of aan de voorzijde van de jas geen plooien komen waar water in kan blijven staan. Zeker bij een sportieve zithouding is dit belangrijk. Een goede regenjas heeft daarom een langer achterpand en een iets korter voorpand. Een langer achterpand voorkomt ook dat regen bij je billen en zadel kan komen. Zonder regenbroek hou je zo toch nog best lang een droge onderzijde.
 • De voorsluiting moet een waterdichte rits hebben of een rits die aan de buitenzijde afgedekt wordt met een flap. Die flap moet vastgezet kunnen worden met drukkers of klittenband. Voor bezitters van een ligfiets is een waterdichte rits of een rits met dubbele overslag (over en onder de rits) een aanrader.
 • Voor sportieve fietsers zoals racefietsers en mountainbikers (zonder spatbord dus) is een extra lang achterpand helemaal belangrijk want die voorkomt een nat achterwerk door opspattend water van het achterwiel.

Is een regenjas met capuchon handig?

 • Ja, want hij houdt je hoofd droog en warm bij regen. Een goede capuchon is een vast onderdeel van de regenjas en kan rondom zo versteld worden dat hij mooi aansluit om het hoofd zodat er geen regen naar binnen kruipt. Ook heeft hij een stelmogelijkheid op het achterhoofd. Hiermee stel je de voorzijde – de klep – op de juiste hoogte.
 • Een klep is overigens niet noodzakelijk maar wel handig; het houdt je ogen vrij van regen. Voor brildragers is een capuchon met klep goud waard. Wel een capuchon maar geen klep? Een pet onder capuchon draagt is een super truc.
 • De capuchon moet meebewegen met het hoofd en het zicht niet belemmeren. Sommige capuchons hebben een doorzichtige zijkant. Dit kan een oplossing zijn maar de doorzichtigheid wordt ook weer beperkt door waterdruppels en condens.
 • Fiets je met een helm? Pas de capuchon dan ook met de helm! Sommige zijn zo gemaakt dat de helm er onder past en bij andere moet de helm er juist over.
Vaude Luminum II Regenbroek Heren2

Welke regenbroek? Waar moet je op letten?

Het hele verhaal over waterdicht en ademend waterdicht gaat ook op voor de regenbroek. Wel is het zo dat veel mensen kiezen voor een wat goedkopere alleen waterdichte regenbroek omdat deze vaak minder wordt gebruikt. Let er bij aanschaf op dat de pijpen lang genoeg zijn zodat je de pedalen onbelemmerd rond kan krijgen. De pijpuiteinden zijn vaak wijd om aantrekken te vergemakkelijken. Met een rits of klittenband kan je ze smaller maken. Dan wapperen ze niet zo bij het fietsen. Verder moet het kruis versterkt zijn; hier komt veel belasting op te staan.
Er zijn ook regenbroeken die bij beide pijpen een rits hebben tot aan je middel. Gemakkelijk bij aan- en uitdoen van je regenbroek. Ideaal, maar vaak veel prijziger.

Ben je blij met onze informatie over regenkleding?

Word dan lid van de Fietsersbond en ontvang altijd als eerste de nieuwste tips en tests!

Ja, ik word lid
overschoenen

Wanneer zijn overschoenen handig?

Wie fietst met een regenbroek weet dat al het water zich in de schoenen verzamelt. Een plastic zak met een elastiekje is een beproefde goedkope oplossing, maar weinig charmant. Overschoenen gaan over je schoenen en hebben vaak een open zool waardoor het profiel van je schoenen gewoon voor grip kan blijven zorgen. Overschoenen hebben vaak aan de bovenzijde een waterdichte rits zodat ze makkelijk aan en uit te trekken zijn. In de winter houden dikke neopreen-achtige overschoenen je voeten warm.

fluorescerende regenjas

Is reflectie op regenkleding een must?

Ja. Want soms worden fietsers in de regen gewoonweg niet gezien door automobilisten. Reflectie op kleding is dan ook zeker geen overbodige luxe. Let op reflecterende details aan de zijkanten van de jas en op de achterzijde van de capuchon of rug. Bij een broek let je op reflectie bij de enkels. Is reflectie dus een must? Ja!

Wat kost een goede regenjas?

Een goedkope waterdichte regenjas begint bij ca. € 50,-. Maar wil je aangenaam fietsen en kies je ademend waterdicht, houd dan rekening met een prijs van € 70,- tot € 500,-. Die (hoge) prijs wordt deels verklaard door de keuze van duurzame en slijtvaste materialen, een merkmembraan (zoals Gore-Tex) en de complexheid van alle details in een jas. Tussen de € 150,- en € 250,- kan je een uitstekende regenjas kopen waar je jaren plezier van hebt.

Dit artikel is geschreven door de outdoordeskundige: