toolkit beeldbank kopie site

Interactieve Doortrappen interventies

Doortrappen bestaat uit verschillende interactieve interventies waarbij ouderen op de fiets stappen om hun gezondheid te verbeteren, langer door te kunnen fietsen of om eenzaamheid tegen te gaan. Mede dankzij fietsen blijven ouderen langer gezond, sociaal en zelfredzaam.

Voor fietsers

Pedaal

Flexibele Fietsinfodagen
Een flexibele fietsdag wordt op een centrale buiten-locatie georganiseerd. Bijvoorbeeld op een marktplein of in een park. De flexibele fietsdag vindt plaats zonder inschrijving in tegenstelling tot de reguliere fietsdagen. Zo kun je op eigen gelegenheid langskomen om hun vragen te stellen en advies te ontvangen. De volgende onderdelen komen terug op een flexibele fietsdag:
 
• fietskeuze (aandacht voor verschillende e-bikes en driewielers);  
• fietsgym (verschillende oefeningen ter voorbereiding op de fietstocht);  
• check van fietser en fiets;  
• routekeuze (hoe kies je een fijne route met voldoende ruimte).

Fiets je rijk
Fiets je rijk is een campagne waarbij je al fietser wordt gestimuleerd om meerdere doortraproutes te gaan fietsen. Tijdens het fietsen van een doortraproute kun je een stempel krijgen en bij een bepaald aantal stempels kunnen ze een beloning krijgen (passend bij Doortrappen uiteraard, van fietslampjes tot zweetbandjes of een fietsspiegel).

Fiets-Gesprek
Een fietsdocent zorgt dat hij op een vooraf bekendgemaakte plaats beschikbaar is om de vragen van ouderen over fietsen te beantwoorden. Dit kan bijvoorbeeld gaan over vaardigheid, verkeersregels of het afstellen van een fiets.

FietsFit Oefeningen
Een gymles speciaal voor jou: specifiek gericht op het aanleren van oefeningen waardoor je soepeler op de fiets stapt. De les bestaat uit een demonstratie en er worden tips meegegeven over hoe je dit zonder begeleiding kan oefenen.

Doortraproutes
Doortraproutes zijn comfortabele en mooie fietsrondjes van 20–25 km voor senioren. De routes gaan zoveel mogelijk over ruime paden, rustige wegen, overzichtelijke kruispunten en kennen weinig obstakels.  Alle routes zijn gemaakt door vrijwilligers van de Fietsersbond. Tientallen oudere fietsers hebben de routes op aantrekkelijkheid en veiligheid getest. Klik hier voor een overzicht van alles routes.

de tekst gaat door onder de foto

toolkit beeldbank (2)

Fietscheck
Een fietsdocent controleert je fiets en geeft advies over het beter afstellen, gericht op jouw vaardigheden en eventuele beperkingen.

Samen fietsen
Een groepsfietstocht waarbij vooraf een docent vertelt over het fietsen in groepen en er tijdens de pauze van de tocht een ander Doortrappen-onderwerp (verkeersregels, spiegels, etc.) onder de aandacht wordt gebracht.

Fietsveiligheidsparcours
Op een centrale plaats, met voldoende ruimte, wordt er een fietsparcours uitgezet waarop je jouw fietsvaardigheid kunt testen. Hierbij wordt onder andere geoefend met afslaan, korte bochten en een noodstop. Docenten begeleiden je hierbij en geven praktische tips hoe veiliger te fietsen.

FietsKeuze Hulp
Een docent gaat met jou en andere fietsers in gesprek over het kiezen van een fiets. Waar moet je op letten en welke fiets past er het beste bij jou en jouw fiets-stijl? Er is natuurlijk volop ruimte om vragen te stellen.

FietsVerkeers Theorie
Een les om de kennis over de verkeersregels bij te spijkeren. Hoe zat het ook alweer met voorrang van rechts en wat is nou een Fietsstraat?

Fietsen met navigatie
Bij een recreatieve tocht wordt steeds meer met navigatie gefietst. Maar wat is dat nou en hoe kom je nou aan leuke routes en krijg je die dan ook op je gps-apparaat. Kan dat ook met een telefoon?

de tekst gaat verder onder de foto

werkbezoek minister ienw 12 sept

Driewielfietsontdekdag
Op de Driewielfietsontdekdag maak je als oudere kennis met het aanbod aan driewielfietsen. Je krijgt tips over hoe te fietsen op een driewielfiets en je kunt de fietsen meteen uitproberen. Misschien heb je al jaren niet meer gefietst of autogereden. Of wil je langer doorfietsen, maar lukt dat niet meer op een tweewieler. Een driewielfiets kan zoveel waarde van leven teruggeven, zoals mobiliteit, vrijheid en onafhankelijkheid. Tijdens de ontdekdagen zien we blijdschap en ontspanning bij de deelnemers. Lees hier een artikel met projectleider Gerard Prins over de waarde die een driewielfiets kan geven aan het leven.

Fietsclubs
Er wordt binnen de gemeente een fietsclub opgezet, die met begeleiding van een fietsdocent regelmatig recreatief gaat fietsen met elkaar. Samen fietsen is een waardevolle activiteit als je wat eenzamer bent. Met een fietsclub kom je uit het sociale isolement en ervaar je samen met anderen meer fietsplezier!

Fietsspiegelactie
De fietsspiegel is een praktische oplossing om het fietsen gemakkelijker en veiliger te maken. Je hoeft bijvoorbeeld niet meer over je schouder te kijken om naar links af te slaan, waardoor je focus op de weg kan blijven. Je leert hier hoe te fietsen met een spiegel op je stuur.

Zijspiegel fiets

Voor gemeenten, professionals en vrijwilligers

Doortrap-training vrijwilligers
Fietsersbond-vrijwilligers en andere geïnteresseerden krijgen een workshop Doortrappen: wat is het en hoe ga je ermee aan de slag in jouw gemeente?
 
Doortrap-training professionals/ buurtsportcoaches
Inhoudelijk sterk afhankelijk van de vraag. Een centraal evenement met extra publiciteit om het Doortrappen-seizoen te starten. De invulling van deze kick-off wordt vormgegeven met de betrokken gemeente(n).

Aan de slag met Doortrappen
Wil je als gemeente, professional of vrijwilliger aan de slag met Doortrappen? Neem contact op met Gerard Prins via [email protected]