Direct naar inhoud

Veelgestelde vragen over Fietsstad 2022

Algemeen

  • Kan Fietsstad niet beter Fietsgemeente genoemd worden?

    Die vraag krijgen we vaker. We snappen dat het woord stad verwarrend kan zijn en dat kleinere gemeenten zich niet aangesproken of geroepen voelen om iets met de campagne te doen. En dat is onterecht. Alle gemeenten, stads of dorps, groot of klein, iedereen maakt evenveel kans op de titel. Fietsstad is al twintig jaar een bekende titel, vandaar dat we deze naam blijven hanteren, maar wie weet kunnen we in de toekomst de naam van de verkiezing veranderen!

  • Welke vragen staan er in de enquête?

    Hier kun je een pdf downloaden met alle enquêtevragen. De uitslag van deze enquêtevragen wordt gecombineerd met objectieve data die worden verzameld uit o.a. de Fietsersbond Routeplanner.

  • Wat gebeurt er met mijn antwoorden en de enquêtedata?

    Jouw antwoorden tellen mee in de landelijke score die bepaalt welke gemeente Fietsstad 2022 wordt. Afhankelijk van welke toestemming je hebt gegeven, wordt jouw antwoord onder andere gebruikt door Fietsersbond-vrijwilligers om gemeenten te stimuleren hun fietsbeleid te verbeteren. Ook kan een gemeente er zelf voor kiezen om actief met de data aan de slag te gaan.

  • Wat kan ik doen om de enquête te verspreiden?

    Dat kan op verschillende manieren. Je kan ervoor kiezen om de enquête online te verspreiden door middel van o.a. nieuwsberichten en social mediaposts, die je kunt vinden in de campagne toolkit. Daarnaast kun je posters of ansichtkaarten aanvragen of laten drukken die je in jouw omgeving kan verspreiden.

  • Ik wil mij graag lokaal inzetten voor de Fietsersbond, waar kan ik mij aanmelden?

    Als vrijwilliger van de Fietsersbond is de kans groot dat je onderdeel wordt van een van onze afdelingen. Maar je kunt ook aan de slag als vrijwilliger voor de Routeplanner of Fietsschool. Neem contact op met [email protected] en vermeld in welke regio je actief wil worden, dan zorgen wij dat je in contact wordt gebracht met de juiste persoon.

  • Welke prijzen kan een gemeente winnen?

    De gemeente die het beste scoort wordt Fietsstad 2022. Daarnaast reiken we prijzen uit aan de beste grote gemeente (80.000+ inwoners), beste middelgrote gemeente (50.000-80.000 inwoners) en beste kleine gemeente (tot 50.000 inwoners). Ook krijgt de gemeente die de meeste plekken is gestegen ten opzichte van 2022 de prijs: snelste stijger.

Voor gemeenten

  • Hoe doe ik als gemeente mee?

    Je hoeft je als gemeente niet op te geven voor de verkiezing: iedere gemeente doet mee. De enige eis voor een representatief onderzoek is dat een gemeente minimaal 50 ingevulde enquêtes heeft binnengehaald. Hier kun je als gemeente campagne voor voeren, maar wij helpen daar natuurlijk ook bij door middel van een social mediacampagne.

  • Kan iedere gemeente winnen?

    Ja, iedere gemeente maakt evenveel kans om te winnen. De mening van fietsers telt het zwaarste mee in de eindscore, dus als je fietsers tevreden zijn maak je een goede kans.

  • Wat heb ik aan de data als ik niet in de prijzen val?

    Als gemeente wil je natuurlijk fietsers op de eerste plaats zetten en luisteren naar hun ervaringen op de fiets. Fietsers vertellen in deze enquête wat ze van de fietspaden vinden, of ze zich veilig voelen, en of ze gelukkig zijn als ze door de gemeente fietsen. Deze data helpt je om fietsen nog veiliger en comfortabeler te maken. Zo kunnen wij je bijvoorbeeld vertellen of fietsers met een e-bike het fietsen binnen de gemeente anders ervaren dan een racefietser. Ook kan de data bijdragen aan de gemeenteraadsverkiezingen in 2022.

  • Hoe voer ik campagne in mijn gemeente?

    Dat kan op verschillende manieren. Je kan ervoor kiezen om de enquête online te verspreiden door middel van nieuwsberichten en social media posts, die je kunt vinden in de campagne toolkit. Daarnaast kun je posters of ansichtkaarten aanvragen of laten drukken die je binnen de gemeente kan verspreiden.

Hebben we niet al je vragen beantwoord? Mail dan naar [email protected]