Al 700.000 kilometer in fietsmodus

Veel fietsers doen het. Nog even snel je mobieltje checken of je nog nieuwe berichtjes hebt. Met de Fietsmodus-app wil de overheid er voor zorgen dat de smartphones in de broekzak blijven. De app werd al 70.000 keer gedownload.

Strafbaar is het in Nederland nog niet, maar het kan wel gevaarlijk zijn. Met de applicatie moet het smartphonegebruik onder jongeren afnemen. Het werkt zo: schakel de app in, fiets weg, kijk tijdens het fietsen niet op je telefoon en je hebt kans op prijzen. Vorig jaar september werd de app gelanceerd door het Ministerie van Infrastructuur en Milieu. Jongeren worden op deze manier beloond voor hun gedrag, dat werkt volgens onderzoek het beste. Lees meer over dit ‘Nederlandse probleem’.

Duizenden unieke gebruikers
De Fietsmodus werd door 40.000 unieke gebruikers gebruikt. De doelstelling van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu werd vorig jaar met 25% overtroffen. De applicatie leverde bijna 57.000 downloads op. Het succes zorgde er voor dat er dit jaar op 1 mei opnieuw een campagne werd opgestart. Sindsdien zijn er al weer 13.000 extra downloads bijgekomen. De eerste campagne loopt nog tot 24 juli.

Naar de sportclub of school
Er wordt bewust gefocust op een doelgroep van jongeren tussen de 12 en de 21 jaar. Zij fietsen vaak naar school of naar hun sportclub. Sinds de lancering van de app zijn er al 700.000 fietskilometers gemaakt terwijl de Fietsmodus aan stond. Onder een deel van de gebruikers werd een enquête afgenomen om te kijken wat het effect is. Voorlopig lijkt het te werken, in een onderzoek met 776 gebruikers van de app, gaf 97% te kennen de smartphone zelden of nooit meer te gebruiken op de fiets. Van de respondenten gebruikte 52 procent de smartphone meer dan regelmatig op de fiets vóórdat zij de fietsmodus installeerden.

Tweede ronde
Het ministerie wil er mee blijven doorgaan en komt ook later dit jaar met een nieuwe campagne. Medio september kan de app weer gebruikt worden en er wordt bovendien gewerkt aan een uitbreiding van het prijzenassortiment.

Geen verbod
Minister Schultz wil geen verbod op appen of bellen op de fiets, dat verbod zou lastig te handhaven zijn. ‘Onze fietspaden, straten en wegen worden steeds veiliger. De zwakste schakel in het verkeer is ons eigen gedrag. De smartphone maakt ons leven leuker en makkelijker, maar het kan ook flink afleiden. Via deze campagne maken we verkeersdeelnemers bewuster van de risico’s van smartphonegebruik in het verkeer.’

 

Categorieën