Fietstocht langs de Moezel, met prachtige uitzichten

De machtige Moezel

De Moezel is een charmante rivier die door Frankrijk, Luxemburg en Duitsland kronkelt. Jessica de Korte volgde hem, al fietsend en varend. Met onderweg volop wijnmakers, Romeinse sporen en Duitse Schönheit.

Fietstocht langs de Moezel, met prachtige uitzichten
Beeld-auteur: Jessica de Korte

Op een steile heuvel staat een groepje mannen en vrouwen druiven te plukken. Emmer in de hand, een lach op het gezicht. ‘Familie, vrienden, mensen van lang geleden ‒ iedereen komt helpen’, zegt de jongste van het stel, Matthias Boch. ‘Puur voor de lol.’ Hij lacht: ‘En voor twee gratis flessen wijn aan het eind… vooruit.’ De picknickmanden komen tevoorschijn; tijd voor de lunch.

Jessica de Korte pauzeert even tijdens de fietstocht langs de Moezel.
Beeld-auteur: Jessica de Korte

Rivierlandschap

Het fietspad langs de Moezel is een van de populairste routes in Duitsland. Toch heb ik hier nooit eerder gefietst. Het leek me wat cliché ‒ en veel te druk. Een verkeerde gedachte, weet ik nu. De route gaat door een spectaculair rivierlandschap, waar zich om de haverklap een middeleeuws stadje of charmant wijndorp met vakwerkhuisjes en Jugendstil-gevels openbaart. Op een doordeweekse dag, in het laagseizoen, is het fietspad vrijwel uitgestorven.

Ik fiets niet enkel langs de rivier, maar vaar ook stukjes. Een week lang ben ik te gast op het schip Magnifique III, dat ik telkens weer tref na een fietsdag (hij vaart namelijk mee), voor een driegangendiner door de chef-kok en een fijne nachtrust in mijn eigen hut. De andere gasten zijn vooral Canadezen, een paar Amerikanen en Australiërs. De bemanning is Nederlands. Wat samen fietsen zo mooi maakt, is dat het de onderlinge afstand in één keer vervaagt. Geen moment voel ik me eenzaam.

Geïnspireerd?

Word lid van de Fietsersbond en ontvang vier keer per jaar het magazine Vogelvrije Fietser, met onder andere meer fietsroutes en tips.

Steun ons
Fietser op de rug over een zandpad langs een groene rivieroever.

Fietsen in de Kroatische Amazone

Fietsen in Kroatië is voor avonturiers. Een kapmes kan van pas komen. Lees meer

Geen paspoort nodig

De reis ben ik begonnen in het Franse Metz, een sfeervolle stad met volop terrasjes en jongeren die aan de kade van de Moezel zitten. Op de eerste dag trap ik door drie landen: Frankrijk, Luxemburg en Duitsland. ‘Bonjour’ gaat over in ‘Moien’ en ‘Hallo’. Even tik ik het drielandenpunt Schengen aan, bekend door het Schengenakkoord in 1985, dat vrij reizen tussen de lidstaten mogelijk maakte. Ik hoef niet langs strenge douanebeambten en kan mijn paspoort in de fietstas laten.

Al snel komen de eerste wijngaarden in zicht. De pinot noir maakt plaats voor crémant (bubbeltjeswijn) en dan, in Duitsland, voor riesling. De Romeinen, die hier al wijn verbouwden, lieten in het landschap hun sporen na. In het dorp Nennig bewonder ik een mozaïekvloer met drie miljoen tegeltjes. De romantische stad Trier ‒ eind derde eeuw het ‘tweede Rome’ genoemd ‒ zit barstensvol monumenten, van een amfitheater tot aan de thermen. En in Piesport gaat de route langs een Romeinse wijnpers.

‘Kom, we trakteren je op een wijntje!’ Als ik de gevel van wijnhuis St. Michael in het plaatsje Wintrich bewonder, komen net een paar Canadese groepsgenoten aangefietst. Niet veel later zitten we op een zonnig terras, met uitzicht op het dal, waar de bejaarde wijnranken zich nog net staande houden op de steile heuvels. ‘Mijn favoriet is de Piesporter Treppchen Riesling’, zegt de serveerster, Anja Mechtel. ‘Die heeft een heel diepe smaak. De druiven komen van meer dan honderd jaar oude wijnranken.’ Wow, dat smaakt goed!

Fata morgana

Het licht is schitterend. ’s Morgens hangt vaak nog een laag mist in het dal, die vervolgens langzaam optrekt. ‘Klim ’s morgens vroeg de berg op en geniet daar van een glas wijn’, zo gaf Anja ons als tip. Maar vanaf de fiets, of het schip, is het landschap met zijn lichtgroene tinten net zo spectaculair. Het licht golvende water stroomt tussen de hellende wijngaarden die volop warmte ontvangen. Zwanen drijven sierlijk voorbij ‒ ze lijken haast te zweven. Soms voelt het alsof ik in een soort droomwereld ben beland, een fata morgana.

Niet vreemd, dat hier legendes ontstaan. De stad Zell staat bekend om haar wijn Schwarze Katz. ‘Toen kooplieden in 1863 stomdronken werden tijdens het proeven van de wijn, wisten ze niet meer welke het lekkerste was’, vertelt wijnmaker Peter Weis tijdens een proeverij in zijn Weingut Weis. Ineens sprong een blazende zwarte kat op een van de vaten. Dát moest wel de beste wijn zijn. ‘Tijdens het proeven mag je doen wat je moeder altijd verbood als je soep at. Slurpen!’ Zo komt het aroma vrij.

Jacuzzi

In de jacuzzi op het dek van het schip smaakt de wijn nog beter. Sterren glinsteren in de pikzwarte hemel, ik hoor het geklots van het water. De reis gaat verder via Beilstein, het Doornroosje van de Moezel. In Cochem, onze eindbestemming, trekt de burcht alle aandacht. Franse troepen verwoestten het gebouw, maar de Berlijnse zakenman Louis Ravené liet het eind negentiende eeuw in neogotische bouwstijl herbouwen. Een pareltje. Schönheit, Duitse schoonheid, daar zie je genoeg van langs de Moezel.

Bron: www.youtube.com

Vijf hotspots

Domaines Vinsmoselle

Crémant proeven in art-decopand

Domaines Vinsmoselle, opgericht in 1921, is vandaag de dag de grootste producent van wijn en crémant (mousserende wijn) in Luxemburg. Het art-decopand in Wormeldange is de productieplaats van het prestigieuze crémant-merk Poll-Fabaire. Proef de wijnen op het zonnige terras, omgeven door wijnranken, samen met Flammkuchen (soort pizza met heel dunne bodem). www.vinsmoselle.lu/nl

Saarburg

Bewonder de watermolen

In het midden van het middeleeuwse stadje Saarburg stroomt een twintig meter hoge waterval, die een watermolen aandrijft. Vroeger was hier een rijke linnen-, olie- en leerindustrie; vandaar al die fraaie vakwerkhuisjes. Klim de kasteeltoren in voor een waanzinnig uitzicht over de vallei. Je komt langs huisjes met daken van leisteen. De bodem zit hier vol leisteen dat de warmte goed vasthoudt en daardoor perfect is voor de groei van druivenstokken.

Trier

Wijn drinken op de Hauptmarkt

Trier heeft volop sierlijke huizen in pasteltinten en rococostijl. Het vormde in de eerste eeuw na Christus al een Romeinse kolonie, en groeide uit tot een van de belangrijkste steden van het West-Romeinse Rijk. Overal kom je monumenten tegen, van de poort Porta Nigra tot aan de resten van de versterkte muur. Op de Hauptmarkt staat van maart tot november een stalletje waar wijnhuizen hun wijn presenteren. trier-info.de

Bernkastel-Kues

Struin door straatjes met vakwerkhuizen

Wijnstad Bernkastel-Kues is behoorlijk toeristisch. Toch is het een aanrader de fiets even te stallen, voor een kort wandelingetje. In de romantische straatjes met vakwerkhuizen en renaissancegevels zie je overal wijnbars met kelders. De Bernkasteler Doctor is de beroemdste wijn. Volgens de legende zou een zieke keurvorst door het drankje genezen zijn. nl.bernkastel.de

Cochem

Romantisch sprookjeskasteel

Het kasteel van Cochem torent hoog boven de stad uit. Louis Ravené had veel geld te besteden toen hij het slot van 1874 tot 1890 liet herbouwen. Hij maakte er een romantisch sprookjeskasteel van. Het is een pittige klim om er te komen, maar het uitzicht is fantastisch. De rondleiding gaat wat vluchtig. Vermijd het restaurant, waar je moet bijbetalen als je bij het gebak om een extra vorkje vraagt. reichsburg-cochem.de

Praktisch

De reis

Boat Bike Tours biedt de reis aan van Metz naar Cochem, of in omgekeerde richting. Je dineert, slaapt en ontbijt aan boord. Er zijn huurfietsen, maar het is ook mogelijk een eigen fiets mee te nemen. Je kunt met de groep en reisleider fietsen, of zelf op pad. boatbiketours.nl

Fietsroute

De bewegwijzerde Mosel-Radweg loopt van Metz tot Koblenz en is ruim driehonderd kilometer. Er is een Bikeline-fietsgids, met fietskaarten en stadsplattegronden. Ook staat de route in de Route-App van de Fietsvakantiewinkel. In de zomermaanden kan het druk zijn. Jessica fietste de route in oktober.

Trein

Vanaf Rotterdam Centraal of Amsterdam Centraal reis je met de Eurostar in zo’n drie uur naar Paris Nord, de fiets kan gedemonteerd mee (eurostar.com). Neem in Paris Est (tien minuten lopen van Paris Nord) de TGV INOUI naar Metz Ville (anderhalf uur). sncf-connect.com. Van Cochem naar Utrecht Centraal doe je er zo’n vijf à zes uur over, twee à drie keer overstappen. int.bahn.de/nl. In zowel de Duitse als Franse reisplanner kun je aangeven dat je met een fiets reist.

Moezel41
Beeld-auteur: Jessica de Korte
Brug in het oude stadje Sloten in Friesland

Fietsroutes

De mooiste fietsroutes verzameld. Lees meer