Fietsen is gezond

Rijkdom van de fiets

Tekening van een man die een klein hart en een groot hart laat zien

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: fietsen is gezond! Het is vandaag Wereldgezondheidsdag en wij leggen je graag uit waarom de fiets rijkdom biedt op het gebied van gezondheid.

Fietsen is een laagdrempelige manier om fit en gezond te blijven, dat weten we inmiddels allemaal. Het inzetten van fietsen als preventiemiddel tegen aandoeningen als diabetes en obesitas wint terrein. Maar het is nog nauwelijks bekend dat de fiets, in combinatie met andere middelen, ook gericht kan worden ingezet bij de behandeling om te genezen van aandoeningen en in het behandeltraject rond medische ingrepen.

1. Obesitas: voorkom, behandel en herstel

Voor sommige ziekten kan fietsen zowel worden ingezet om ziekten te voorkomen, te behandelen, als voor het herstel. Bij obesitas is dit het geval. Door regelmatig te fietsen vergroot je de kans om op je gewenste gewicht te blijven, maar door sportief te fietsen vergroot je de kans om gewicht te verliezen. En eigenlijk dient fietsen voor iedere ziekte goed als herstellende behandeling: je beweegt, wordt weer fit en herstelt sneller.

2. Minder risico op depressie door te fietsen

Voor veel mensen met depressieve klachten heeft fysieke inspanning een positief effect. Door te fietsen vindt er een toename plaats van diverse neurotransmitters waaronder dopamine (zorgt voor tevredenheid en beloning), serotonine (gelukshormoon) en endorfine (anti-stress hormoon).

3. Krijg en houd een goede conditie

Een goede conditie zorgt voor meer uithoudingsvermogen en zodra je uithoudingsvermogen beter wordt, wordt je weerstand ook beter. Zo ben je minder vatbaar voor bepaalde ziekten. Dagelijks fietsen is een goede manier om conditie op te bouwen en te behouden.

4. Fietsen als genezing van diabetes

Fietsen helpt de glucosewaarden in het bloed te reguleren. Beweging bevordert bovendien herstel van wondjes of andere complicaties waar diabetici last van kunnen krijgen. Net als bij hart- en vaatziekten geldt: begin rustig en bouw langzaam op. Het is vooral belangrijk regelmatig te bewegen.

wijsman-04

‘Ik wil mensen inspireren hun leven om te gooien’

Inge: 'Als ik stop met mijn gezonde leefstijl is de diabetes zo weer terug.’ Laat je inspireren door Inge Wijsman

5. Fietsen tegen rugpijn

Niet het belasten van de rug veroorzaakt pijn, maar het stilzitten. ‘Hoe meer je beweegt, hoe minder last,’ stelt manueel geneeskundige Leo van Deursen. Hij onderzocht pijn bij rugpatiënten en promoveerde hierop. Van Deursen concludeert dat patiënten met lage rugpijn het beste kunnen fietsen.

Categorieën