Getest: Achteruitkijkzonnebril

Wel je hoofd recht houden

HindSight achteruitkijkzonnebril

Soms zouden ogen in je achterhoofd best handig zijn. De zonnebrillen van HindSight bieden een alternatief. Met een stukje spionnenglas aan de zijkant kun je het verkeer achter je zien.

Met de HindSight kun je verrassend goed achter je kijken. Het is vergelijkbaar met kleine spiegeltjes op je helm of bril. Maar een spiegel bij je hoofd heeft ook nadelen. Je moet je oogbol draaien om in de spiegel te kunnen kijken. Dat is genoeg voor een snelle blik, maar niet om echt goed te kijken. In tegenstelling tot een spiegel aan het stuur, heeft de achteruitkijkbril geen vaste positie, dus moet je zelf je hoofd steeds goed draaien. Bij de HindSight moet je je hoofd rechtop houden, omdat je de spiegel niet in een hoek kunt stellen.

Een ander nadeel van de HindSight is dat je erg afhankelijk bent van het licht. Als het naast je zonnig is en de omgeving achter je donker is, zie je niet veel. Omdat het een zonnebril is, zie je bij slecht weer en in het donker sowieso al minder dan zonder bril. Bovendien zit de spiegel in je ooghoeken en verlies je daar dus een stuk zicht. En als je bijvoorbeeld langs een rij bomen fietst, heb je constant het idee dat er zich iets naast je beweegt.

De HindSight is verkrijgbaar vanaf 175 euro op de website van HindSight.

Meer tests lezen?

Word lid van de Fietsersbond en ontvang vier keer per jaar ons magazine Vogelvrije Fietser.

Ja, ik word lid

Life saver voor ligfietser

Vogelvrije Fietser-lezer Sander waarschuwt dat de prijs in Nederland hoger uitvalt vanwege belastingen en inklaringskosten. Hij heeft de bril aangeschaft om met zijn ligfiets naar werk te fietsen. ‘Op een ligfiets is het niet mogelijk achterom te kijken. Vroeger hield ik het verkeer achter mij op gehoor in de gaten, maar met het elektrische verkeer van tegenwoordig werkt dat niet altijd meer.’

‘Op een gewone fiets is een achteruitkijkbril eigenlijk meer een gadget, zeker voor die prijs, maar op mijn ligfiets is het een life saver’, vervolgt Sander. ‘Ik kan nu zonder zorgen linksaf slaan. Het heeft wel een aantal ritten geduurd voordat ik gewend was aan het kijken. Maar dat je je hoofd moet positioneren ervaar ik als een voordeel, omdat je altijd vrij zicht naar achter hebt. Voor mij als ligfietser werkt deze bril goed. Ik kan mij voorstellen dat de bril voor slechthorenden en mensen met nek- en rugproblemen ook een oplossing is.’

Kees Bakker, ook wel bekend als TestKees

Eurobike: de fietsinnovaties voor komend jaar

Elk jaar presenteert de fietsindustrie de nieuwtjes voor het volgende seizoen op Eurobike. Lees meer

Categorieën

Kees Bakker, ook wel bekend als TestKees

Kees Bakker

Consumentenvoorlichter (TestKees)

TestKees test bij de Fietsersbond bijna alle fietsgerelateerde producten die er te vinden zijn.