Met de Fietsersbond naar de Klimaatmars?

Fietser rijdt zielsgelukkig door een veld met bloeiende koolzaad.

Klimaat en fietsbeleid lopen hand in hand. De beste optie om reizen te vergroenen is de auto laten staan en de fiets te pakken. De fiets is de duurzame en eerlijke optie voor een gezondere en prettige samenleving. Daarom doet de Fietsersbond mee aan de klimaatmars in Amsterdam op zondag 12 november.

De problemen in Nederland en de rest van de wereld stapelen zich op. Hitterecords worden keer op keer verbroken en extreem weer is aan de orde van de dag. Als de politiek nu geen actie onderneemt, wordt dit alleen maar erger. Op zondag 12 november 2023 wordt de Mars voor Klimaat & Rechtvaardigheid georganiseerd in Amsterdam.

Als we het over klimaatbeleid hebben, gaat het al snel over elektrische auto’s, minder vliegen of de trein. Goede en belangrijk stappen, maar helaas gaat het in het klimaatdebat te weinig over wat de fiets ons kan opleveren. De fiets en klimaatbeleid lopen (of fietsen natuurlijk) hand in hand. De fiets is de duurzame en eerlijke optie voor een gezondere en prettige samenleving.

Oproep klimaatmars

Natuurlijk is Nederland al een fietsland. Vooral op de korte ritten van minder dan vier kilometer doet de fiets het goed. Maar met goed beleid wordt ook op langere trajecten de fiets een goed alternatief op minder duurzame keuzes zoals de auto. Denk hierbij aan langeafstandsfietspaden, fietsstraten en hogere vergoedingen voor naar werk fietsen.

Als we allemaal net zoveel zouden fietsen als ze in Groningen doen, dan kunnen we volgens het Planbureau voor de Leefomgeving zo’n 0,9 miljoen ton CO2 besparen. De fiets heeft de toekomst.

Om meer aandacht te vragen voor de fiets in het klimaatdebat gaat de Fietsersbond volgend jaar onderzoek doen naar de klimaatimpact van langeafstandsfietspaden en doen we zondag 12 november mee aan de klimaatmars. Sluit jij aan?

RH20150604-9861

Fietsen & klimaat

Door allemaal wat vaker te kiezen voor de fiets kunnen we het klimaat helpen. Lees meer

Categorieën