RH20150604-9861

Fietsen & klimaat

Auto’s worden schoner, scooters worden elektrisch en bussen gaan op aardgas rijden. Je zou haast vergeten dat de meeste Nederlanders allang een klimaatvriendelijk vervoermiddel in de schuur hebben staan. De fiets is (naast lopen) de meest klimaatneutrale manier om je te verplaatsen.

Natuurlijk fietsen Nederlanders al veel. Vooral op de korte ritten van minder dan vier kilometer doet de fiets het goed. Met goed overheidsbeleid kunnen we de fiets ook op langere afstanden nog aantrekkelijker maken.

Helaas gaat het in het klimaatdebat te weinig over wat de fiets ons kan opleveren. Daarom gaan we volgend jaar onderzoek doen naar de klimaatimpact van langeafstandsfietspaden en doen we zondag 12 november mee aan de klimaatmars. Sluit jij aan?

Oproep klimaatmars
Fietsers in het straatbeeld

Fietsersbond roept politiek op voor de fiets te kiezen

Leg de focus op fietsveiligheid, inclusief fietsbeleid en de fietser centraal stellen. Lees meer

Drukte in Utrecht
Beeld-auteur: Bas de Meijer

Besparing

Door allemaal eens wat vaker te kiezen voor de fiets zouden we het klimaat makkelijk een handje kunnen helpen. Neem nu een afstand van 7,5 kilometer. Die fietst de gemiddelde fietser in iets minder dan een half uur. In gemeenten als Waalwijk, Rijswijk, Rotterdam en Lelystad wordt in nog geen 25% van de ritten onder de 7,5 kilometer de fiets gepakt, terwijl dat percentage in Groningen, Zwolle, Veenendaal en Goes rond de 50% ligt. Als we allemaal net zo vaak gaan fietsen als in Groningen, dan kunnen we volgens het Planbureau voor de Leefomgeving zo’n 0,9 miljoen ton CO2 besparen. Een goede stap in de juiste richting.

 

groningenstation

De fiets, de vergeten klimaatkampioen

De fiets is het schoonste vervoermidddel ter wereld. Lees meer